26.07.2011

Jedz ryby w Świętokrzyskiem

22 lipca br. w Kielcach na Placu Artystów odbył się piknik pod hasłem "Jedz ryby w Świętokrzyskiem". Był on elementem projektu promującego ryby w ramach programu operacyjnego "PO Ryby 2007-2013". Kucharze z kilku kieleckich restauracji oraz uczniowie z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach. serwowali potrawy z ryb. Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp" przedstawiło walory kulinarne i zdrowotne karpii.

Swoje oferty zaprezentowała Lokalna Grupa Rybacka "Świętokrzyski Karp" oraz gospodarstwa rybackie z Górek i z Rytwian. W namiocie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi można było otrzymać materiały promujące ryby.

W ulotkach rozdawanych podczas pikniku czytamy:

Celem projektu jest podniesienie świadomości mieszkańców województwa świętokrzyskiego na temat zdrowotnych aspektów spożywania ryb. Inicjatywę wspiera Wojewoda Świętokrzyski - Bożentyna Pałka-Koruba. Rybna dieta ma bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka - wspomaga prawidłowy rozwój obraz funkcjonowanie przez całe życie. Ryby są zródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Tłuszcz zawarty w rybach jest jedynym zdrowym tłuszczem zwierzęcym. W przeciwieństwie do innych tłuszczów zwierzęcych, które w swym składzie zawierają ksawy tłuszczowe nasycone, składa się w dużej mierze z kwasów tłuszczowych wielonienasyceniowych. Najcenniejsze z nich to kwasy omega-3, które chronią nas przed chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym. Działają przeciwzakrzepowo i zapobiegają tworzeniu się zatorów w tętnicach i żyłach, obniżają ciśnienie krwi, podnoszą poziom dobrego cholesterolu i eliminują zły. Mają silne działanie przeciwmiażdżycowe, Wpływają także korzystnie na pracę mózgu. Osoby, które jedzą ryby są sprawniejsze umysłowo w starszym wieku i znacznie rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera. Ryby stanowią ważny składnik zdrowej diety, ponieważ dostarczają różnorodnych składników, których nie znajdziemy w innych pokarmach. Ryby stanowią doskonałe zródło witaminy z grupy B, witaminy D, zawierają duże ilości białka, minerałów i kluczowe kwasy tłuszczowe omega-3, których nie znajdziemy tak łatwo w innych pokarmach.

Czekamy na kolejne imprezy promujące ryby w Świętokrzyskiem.