|
18.07.2012
Regionalne Święto Ryby w Iławie
W ostatnią sobotę czerwca przy iławskim amfiteatrze odbyło się Regionalne Święto Ryby. Impreza składała się z części wystawowo-promocyjnej, w której uczestniczyło Towarzystwo Promocji Ryb ze swoim firmowym stoiskiem, a także części konkursowej, która rozegrano w trzech kategoriach konkurs kulinarny amatorów, konkurs wśród profesjonalistów i konkurs na zupę rybną z kociołka.
Po ubiegłorocznym konkursie, gdzie tematem głównym był szczupak, tym razem bohaterem był karp, natomiast zupa rybna komponowana była z filetów płoci, leszczy, szczupaków, okoni i karpi. Sponsorem całego surowca rybnego było Towarzystwo Promocji Ryb, natomiast nagrody i puchary ufundował Odział Terenowy ARR w Olsztynie.
W skład jury konkursów weszli znani i uznani przedstawiciele świata kulinarnego i nauki rybackiej:
- dr Grzegorz Russak Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego,
- dr hab. Małgorzata Woźniak Wydział Nauk o Środowisku UWM Olsztyn,
- prof. dr hab. Janusz Guziur UWM Olsztyn,
- dr hab. Aneta Andronowska - PAN Olsztyn Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności,
- Jadwiga Spiel - Wydział Nauk o Żywności UWM w Olsztynie.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom:
- Amatorzy: Justyna i Magdalena Ossowskie z Gospodarstwa Rybackiego Koszelewy za karpia w porach,
- Profesjonaliści: Restauracja Zamkowa z Olsztyna za karpia z suszonymi śliwkami w sosie podgrzybkowym,
- Kociołek rybny: Gospodarstwo Rybackie w Iławie za pikantną zupę rybną po węgiersku.
Na stoisku Pana Karpia, którego wyposażenie i funkcjonowanie sfinansowane zostało z projektu z PO Ryby 2007-2013, zwiedzający otrzymywali plakaty i ulotki promujące konsumpcję karpia. Dzieci uczestniczące w konkursach otrzymywały też baloniki, breloczki i książeczki oznakowane właściwymi logotypami UE.
Dziękujemy serdecznie za współpracę przy organizacji imprezy w Iławie Departamentowi Polityki Jakości Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie, Gminie Miejskiej w Iławie, a także Szefowi Gospodarstwa Rybackiego w Iławie Andrzejowi Dmuchowskiemu. Kolorytu imprezie nadawał swoimi kulinarnymi gawędami niezastąpiony dr Grzegorz Russak, a także słynący z kreowania niezapomnianej atmosfery Profesor Janusz Guziur Członek Honorowy TPR Pan Karp, z całą przesympatyczną olsztyńską ekipą ekspercką.
Więcej informacji na : http://wrota.warmia.mazury.pl
| |