15.10.2012

Karpiowy Master Chef w TVN

Czwartym odcinkiem programu Magdy Gessler - Master Chef, który we wrześniu wyemitowała TVN, zawładnął karp. Prowadząca program zapowiadając konkurencję powiedziała: ...wyczarujecie nową odsłonę Pana Karpia

www.masterchef.tvn.pl

Zwycięską karpiową recepturę pt. "Karp a'la Brasil" zaproponował Miłosz Wyrwicz , co znalazło potem odzwierciedlenie w "Palce Lizać" - dodatku do Gazety Wyborczej www.palcelizac.gazeta.pl.


www.masterchef.tvn.pl - Zupa - krem z wędzonym karpiem

Gratulujemy Annie Ostafińskiej z Gospodarstwa Rybackiego Starzawa, której przepis na karpia został zauważony przez prowadzących Master Chefa. W ich komentarzu możemu przeczytać: Oto pierwszy przepis konkursowy, który zachwycił nasze jury. Zupa - krem z wędzonym karpiem to zupełnie nowe, nieszablonowe podejście do tej ryby. Autorce przepisu serdecznie gratulujemy!

  • Składniki:

    130 g filetów z wędzonego karpia, olej słonecznikowy do duszenia, 2 małe ziemniaki, 2 szalotki, 1/2 szklanki gęstej śmietany, bulion warzywny lub rosół z karpia, natka pietruszki, gałązka rozmarynu, sól, pieprz, ew. płatki migdałowe

  • Sposób przygotowania:

    W rondlu rozgrzać olej i udusić pokrojoną szalotkę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez 30 min. Rozdrobione filety wędzonego karpia dodać do gotowego wywaru, zmiksować blenderem i dodać śmietanę. Doprawić do smaku i zagotować. Krem udekorować rozmarynem lub prażonymi płatkami migdałowymi.







  • powrót