11.06.2013

Pan Karp na Polfish 2013

Blisko 250 Wystawców z 8 krajów zaprezentowano swoją ofertę w ramach zintegrowanego projektu branżowego, który odbył się w dniach 22-24 maja 2013 r. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku. Premierowy projekt połączył cztery specjalistyczne tytuły targowe: 15. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, 17. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO, 16. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA oraz 12. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH. Wśród flag wiszących przed centrum targowym znalazła się również flaga Pana Karpia. Trzeba przyznać, że od początku targów na naszym stoisku 15A panował olbrzymi ruch. Zaprzyjaźniony kucharz - Jan Bagrowski ze Ślesina k/Nakła - prowadził pokazy filetowania karpi i degustacje karpiowych zakąsek, które przyprawiał własnego pomysłu przyprawą składającą się wyłącznie z pokrojonych w kostkę warzyw (marchew, pietruszka, seler, por) i soli . Smakosze mieli też okazję posmakować pyszną zupę z karpia. Miłą "karpiową" atmosferę dopełniło rozdawanie zwiedzającym gadżetów z logo "Pan Karp". W takich okolicznościach, razem z członkiem TPR - Janem Druchem z GRyb. Górki, przyjęliśmy na stoisku wielu zacnych gości, w tym prof. dr hab. Jadwigę Seremak Bulge (Inst. Ekonomiki Rolnictwa i Gosp. Żywn.), dr Zbigniewa Karnickiego, dr Wojciecha Pelczarskiego, dr hab. Andrzeja Dowgiałłę (wszyscy MIR), Jacka Juchniewicza (SPRŁ i Aller Polska), Jakuba Roszuka i Magdalenę Wojciechowską (LGR Opolszczyzna), Martę Pasierbek (Targi Fish Internationale Bremę), delegację Departamentu Wsparcia Rybactwa ARiMR oraz młodzież i nauczycieli z kilku szkół gastronomicznych. Te ostatnie spotkania były szczególnie inspirujące dla nas jako organizacji dbającej o promocję spożycia karpi. Okazuje się bowiem, że młodzież nie ma obecnie warunków do zapoznania się z surowcem rybnym ani metodami jego obróbki. Szkoły gastronomiczne bardzo chętnie podjęłyby współpracę z hodowcami, aby stworzyć warunki do kształcenia przyszłych kucharzy w zakresie przygotowania potraw z ryb śródlądowych.

Jakość naszej prezentacji kulinarno-karpiowej na stoisku została doceniona przez ekipę filmową targów AmberExpo - zostaliśmy uwiecznieni w video relacji z tego wydarzenia (dostępne pod adresem http://amberexpo.pl/ )

Poza naszym stoiskiem, mieliśmy również przyjemność wziąć udział w seminarium organizowanym przez Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych (Forum Akwakultury - gdzie prezentowaliśmy referat - o poglądach rybaków na promocję spożycia ryb), a także w dwóch konferencjach Stowarzyszenia Rozwoju Rynku Rybnego: "Identyfikowalność i Znakowanie Produktów Rybnych" oraz "Wartość Odżywcza Ryb".

Targi cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem gości branżowych. Odwiedziło je 5 tys. zwiedzających, a wśród nich: właściciele, menadżerowie, ajenci restauracji, kawiarni, barów, pizzerii, stołówek, jadłodajni, firm cateringowych, hoteli, pensjonatów, ośrodków wypoczynkowych, piekarni, cukierni, lodziarni, smażalni ryb, sklepów spożywczych, rybnych i nabiałowych, hurtowni spożywczych i nabiałowych oraz szefowie kuchni, dietetycy, technolodzy żywienia, a także dyrektorzy i przedstawiciele ds. zakupów sieci supermarketów i dyskontów.

Wśród imprez towarzyszących targom Polfish 2013, warto odnotować też konferencję "A2A Logistic Conference" zorganizowaną przez Urząd Miasta Gdyni, gdzie rozpatrywano kwestię optymalizacji procesów logistycznych między Polską a Skandynawią, co może mieć również znaczenie dla przyszłości rynku rybnego w naszym kraju.



powrót