|
26.05.2015
Dobrze zaprezentowana rybacka promocja
W sobotę 16 maja w ogrodach SGGW w Warszawie miał miejsce doroczny piknik "Poznaj dobrą żywność". Zaproszenie na tę wielką krajowa prezentację polskiej żywności otrzymał od ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Związek Producentów Ryb. /ZPR/ Miałem przyjemność na tym pikniku reprezentować nasz Związek. Zostałem mile zaskoczony kiedy wśród bardzo licznych producentów polskiej żywności szczególnie przemysłu i przetwórstwa miesnego i mleczarskiego dostrzegłem nasze polskie rybackie stoisko. Tej tak potrzebnej naszej rybackiej działalności prezentacji na różnorodnych o może mniejszej tez skali niż ta na SGGW dokonała Lokalna Grupa Rybacka Świętokrzyski Karp . Prezesuje tej LGR znany polski hodowca kol.Wacław Szczoczarz. Przybył na ten warszawski piknik żywności z żywymi rybami /!/ aż z Gospodarstwa Rytwiany. Pomysłowo zorganizowane stoisko chociaż zlokalizowane nie w centrum Pikniku było wręcz oblegane przez zwiedzających.
To dowód ze żywe organizmy najbardziej przyciągają zwiedzających. Że żywe karpie to najlepsza ich reklama jako doskonałego produktu żywnościowego.
Prezes Wacław Szczoczarz udzielał licznych odpowiedzi nie tylko jak hodować karpie ale także jak najlepiej karpia przygotowywać /np.ulotk karp w porach/
że karp - to smak, zdrowie, tradycja, itp.
W Pikniku udział wzięły tez dwie firmy prywatne prezentujące produkty rybne ,gdzie hitem była oferta -smalec ze śledzia!!
W programie Pikniku minister Marek Sawicki dokonał odznaczeń i wyróżnień różnych producentów polskiej żywności. Nie było wprawdzie wśród wyróżnionych naszego produktu rybnego ale wg mnie to tylko sprawa czasu... Jeszcze kilka takich działań jak LGR Świętokrzyski Karp , a nasza rybacka działalność na rzecz dobrego produktu żywnościowego stanie na najwyższym podium odznaczenia.
Piknik warszawski zgromadził kilka tysięcy ludzi nie tylko warszawiaków. Poza producentami żywności z całej Polski byli mieszkańcy z poza Warszawy. -ludzie różnych zawodów którym bliska jest dobra polskiej żywności a także nasza polska tradycja spożywania dobrych produktów żywnościowych. W tym poglądzie znajduje się miejsce na polskie tradycje spożywania ryb . Dlatego tak ważną rolę spełniło na Pikniku nasze rybackie stoisko.
Moja osobista refleksja z warszawskiego żywnościowego Pkniku:
otóż usilnie starałem się /niestety bezskutecznie/ dostrzec i porozmawiać z największym polskim jaroszem panem prof. Andrzejem El
..z Polskiego Towarzystwa Etycznego
PAN. usilnie zwalczającego wszystkich producentów każdego produktu mięsnego
./?/ a także każdego spożywającego produkty mięsne i pochodne!!
Warszawski Piknik pokazał praktycznie jakiej żywności poszukują Polacy.
Szczaw też lubią . Lubią ale za nim nie przepadają.
Bo inne - nie wegetariańskie są polskie tradycje kulinarne.
Sławomir Litwin - sporadyczny wegetarianin.
| |
|