11.12.2021

ABC SPRZEDAŻY KARPI 2021

Staraniem organizacji rybackich (LGR Świętokrzyski Karp, Polskie Towarzystwo Rybackie, Związek Producentów Ryb - OP, Towarzystwo Promocji Ryb, Polski Karp - OP) do rąk rybaków i sprzedawców ryb trafił, już po raz trzeci, poradnik "ABC SPRZEDAŻY KARPI 2021".

Poradnik oprócz ogólnych wiadomości o hodowli karpi, zawiera także szczegółowe instrukcje: kto, jak i gdzie, może zgodnie z prawem i dobrostanem ryb sprzedawać karpie żywe lub przetworzone. Poradnik zawiera także Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii w postępowaniu z żywymi rybami konsumpcyjnymi będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej.

We wstępie do ABC… prof. Janusz Guziur napisał: "Wyjątkową dbałość o dobrostan ryb podczas sprzedaży, niewątpliwie docenią nabywcy kupujący wyśmienite karpie - nasz narodowy, wyborny smak wielowiekowej tradycji".

26 listopada br. w Rytwianach odbyła się konferencja promująca poradnik "ABC SPRZEDAŻY KARPI 2021".
55 uczestników konferencji, wysłuchało prelekcji lek. wet. Izabeli Handwerker dot. sprzedaży ryb i otrzymało świeżo wydrukowane egzemplarze poradnika. Pozostałe egzemplarze trafiły ( poprzez organizacje rybackie) do rąk hodowców oraz sprzedawców karpi, a także do Wojewódzkich i Powiatowych Lekarzy Weterynarii.

W dalszej części konferencji Sylwester Włoch- Z-ca Dyr. Departamentu Rybołówstwa MRiRW zapoznał rybaków z projektem programu "Fundusze Europejskie dla Rybactwa" na lata 2021-2027.

Podczas panelu "Kucharze i dziennikarze" przygotowanego przez Towarzystwo Promocji Ryb, szef kuchni Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, ceniony kucharza na świecie, który gotował między innymi dla Tiny Turner, Bruce'a Willisa, koronowanych głów świata, prezydentów Polski, zaprezentował kilka wyśmienitych potraw z karpia. Obecni na Sali dziennikarze mieli możliwość po raz pierwszy w życiu posmakować karpiowych delikatesów - zupę ogórkową na wędzonym karpiu, ceviche z karpia z mango guacamole i faworki z karpia. Generalnie dowiedzieli się jak smaczną, zdrową, pożywną i przydatną kulinarnie rybą jest karp. Relacje z karpiowej degustacji ukazały się w mediach lokalnych i regionalnych.

Podczas konferencji odbyła się także miła uroczystość , podziękowania Panu Januszowi Wronie- długoletniemu Dyrektorowi Departamentu Rybołówstwa MGMiŻŚ oraz MRiRW za pracę na rzecz polskiej akwakultury. W imieniu Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" podziękowania złożył Prezes TPR Zbigniew Szczepański, wręczając honorowemu gościowi pamiątkową laskę w kształcie ryby.

Uczestnicy konferencji wystosowali do MRiRW apel w którym przedstawili trudną ekonomiczne sytuację karpiarzy i stanowisko dot. programu "Fundusze Europejskie dla Rybactwa" na lata 2021-2027. Apel kończy się słowami: "Panie Ministrze, jako karpiowy lider w UE dostarczamy rodakom wyśmienite karpie - nasz narodowy, wyborny smak wielowiekowej tradycji. Retencjonujemy setki milionów m3 wody. Zapewniamy bioróżnorodność i byt przyrodniczych wodnych enklaw. Bez konkretnego, oczekiwanego przez branżę wsparcia z programów pomocowych UE, ten cenny depozyt hodowlano- środowiskowy może zostać bezpowrotnie zaprzepaszczony."