21.09.2022

"Polski Karp - Polskie Wino" w Rytwianach

W tym roku finansowany z Funduszu Promocji Ryb festiwal "Polski Karp - Polskie Wino" rozpoczął się przy wieczornym ognisku, gdzie mimo dużej frekwencji prelegentom w tematyce o karpiu (Zbigniew Szczepański) i o winie (Paweł Szczoczarz) udało się utrzymać kameralny klimat spotkania. Mrok wieczoru oraz blask ogniska zachęcał zgromadzonych gości do aktywnego zadawania pytań prelegentom. Wieczór umilała kiełbasa z ogniska oraz degustacja ryb i wina. Pomimo późnych godzin nocnych zarówno gwar spotkania jak i blask ogniska nie gasł.

Ognisko jeszcze nie wygasło, a plac przy łowisku wędkarskim już wypełnił się po brzegi. Długi sygnał dźwiękowy daje znać licznie zgromadzonym wędkarzom wypełniającym możliwości stanowiskowe łowiska w pełni do startu. Otwarte zawody wędkarskie rozpoczęte.
Chętni jeszcze większych wrażeń oraz wiedzy wybrali się na zwiedzanie Winnicy Carolus oraz stawów hodowlanych Gospodarstwa Rybackiego Rytwiany, gdzie mieli możliwość poczuć jak w praktyce wygląda wszystko to, co zostało omówione na ogniskowym otwarciu.

Mistrzostwa w jeździe na karpiu na czas, gry i zabawy dla dzieci, degustacja ryb w tym słynnego wędzonego Rytwiańskiego Karpia, kiermasz kulinarny, wystawy sprzętu winiarskiego i rybackiego, nauka wędzenia karpi, zupa rybna gotowana w ogromnym garze, gadżety dla dzieci i dorosłych i wiele innych atrakcji umilało czas przybyłym gościom.

Chętni uczestniczyli w prelekcji Romana Myśliwca "Porozmawiajmy o winie" oraz Mirosława Kuczyńskiego "Porozmawiajmy o karpiu". Po tych wydarzeniach odbył się wybór najlepszych win festiwalu oraz zostały ogłoszone wyniki zawodów wędkarskich, oraz jazdy na karpiu. Zwycięzcy otrzymali puchary oraz drobne upominki.

Goście dopisali, kolejki do degustacji potraw z ryb nie miały końca, dzieci korzystały z dobrodziejstw przewidzianych dla nich atrakcji, zebrani winiarze i karpiarze mieli czas, aby w kuluarach powymieniać się spostrzeżeniami aktualnego sezonu.

Tradycyjnie nastrojowa muzyka w wykonaniu gwiazdy muzyki fado Kingi Rataj klimatyczne podsumowała i zakończyła festiwal Polski Karp - Polskie Wino.

Podczas trwania III Ogólnopolskiego Festwialu Winiarzy i Karpiarzy przeprowadziliśmy ankietę. Wśród przebadanych 100% spożywało karpia kiedykolwiek, co dziesiąty ankietowany spożywa go w ciągu roku ale nie spożywa go na Wigilię, 90% ankietowanych spożywa karpia na Wigilię.



54% zna miejsca gdzie w ciągu roku można nabyć karpia, pozostałe 46% nie zna takich miejsc ale wszyscy ankietowani uważają, że karp powinien być dostępny w sprzedaży przez cały rok.



Czy cena ma wpływ na decyzję o zakupie karpia na Wigilię? 46% ankietowanych uważa, że tak i w przypadku zbyt wysokiej ceny ograniczy ilość lub całkowicie zrezygnuje z zakupu. 54% ankietowanych zakupi zaplanowaną ilość karpi na Wigilię w związku z tradycją, bez względu na cenę.



67% ankietowanych będziesz poszukiwać na Wigilię karpia prosto z basenu z wodą z czego 33% zabierze go żywego, a pozostałe 66% poprosi o uśmiercenie i ewentualne wypatroszenie. Pozostałe 33% zakupi karpia w sklepie z lady chłodniczej, najczęściej w postawci fileta.



Tylko 55% ankietowanych odwiedziło gospodarstwo karpiowe, ale za to 100% wszystkich ankietowanych uważa, że rybacy karpie dokarmiają, hodowla prowadzona jest z poszanowaniem środowiska naturalnego a sama hodowla zbliżona do naturalnej.



73% ankietowanych widziało już wcześniej logo Pan Karp. 80% ankietowanych spotkało się z promocją zachęcającą do spożywania karpii a 100% popiera organizowanie akcji promocyjnych takich jak "Polski Karp - Polskie Wino" w Rytwianach