30.09.2023

"Polski Karp - Polskie Wino" w Rytwianach

Tradycyjnie i w tym roku finansowany z Funduszu Promocji Ryb festiwal "Polski Karp - Polskie Wino" rozpoczął się przy wieczornym ognisku. Prelekcję "o karpiu" wygłosił Zbigniew Szczepański. Zarówno ci najmłodsi jak i ci najstarsi z zainteresowaniem wsłuchwiwali się w wykład. Mrok wieczoru oraz blask ogniska zachęcał zgromadzonych gości do dyskusji. Prelekcję poszerzyli przybyli właściciele lokalnych gospodarstw rybackich. Wieczór umilała kiełbasa z ogniska oraz degustacja ryb. Tak minął pierwszy dzień IV Ogólnopolskiego Festiwalu Polski Karp - Polskie Wino

Żar z nieba nie odpuszcza nikomu a mamy dopiero parę minut po godzinie szóstej. Zapowiada się gorący dzień. Ogranizoatorom udało się zapełnić możliwości łowiska w 100%. Wystrzał daje znać wędkarzom o rozpoczęciu zawodów. Po tafli wody niesie się co chwilę donośne "WAGA". To sygnał dla nadzorującego zawody wędkarskie o złowieniu pokaźnej sztuki która wymaga natychmiastowego zważenia i wpuszczenia z powrotem do łowiska. Konkurencja wśród wędkarzy spora. Po godzinie 15 ogłoszenie wyników, rozdanie nagród.

Brama na codzień zamknięta stawów hodowlanych Gospodarstwa Rybackiego Rytwiany została otwara dla przybyłych gości - tym razem czekała dodatkowa atrakcja - historyczny odłów karpi - inscenizacja pełna dynamiki, huku i zwrotów akcji.

Mistrzostwa w jeździe na karpiu na czas, gry i zabawy, animacje dla dzieci, degustacja ryb w tym słynnego wędzonego Rytwiańskiego Karpia, kiermasz kulinarny, wystawy sprzętu rybackiego, nauka wędzenia karpi, zupa rybna gotowana w ogromnym garze, faworki z karpia, gadżety dla dzieci i dorosłych i wiele innych atrakcji umilało czas przybyłym gościom.

Chętni uczestniczyli w prelekcji Mirosława Kuczyńskiego "Porozmawiajmy o karpiu 1.0" oraz Mirosława Cieśli "Porozmawiajmy o karpiu 2.0". Po każdej prelekcji został przeprowadzony konkurs wiedzy z nagrodami

Goście dopisali, kolejki do degustacji potraw z ryb nie miały końca, dzieci korzystały z dobrodziejstw przewidzianych dla nich atrakcji. Podczas warsztatów kulinarnych odbył się pokaz sprawiania ryb oraz nauka wędzenia karpi.

Tradycyjnie nastrojowa muzyka w wykonaniu Jazz Trio podsumowała i zakończyła festiwal Polski Karp - Polskie Wino.

Podczas trwania IV Ogólnopolskiego przeprowadziliśmy ankietę.

  • Wśród przebadanych 100% spożywało karpia kiedykolwiek, co ósmy ankietowany spożywa go w ciągu roku, 92% ankietowanych spożywa karpia na Wigilię.

  • 59% zna miejsca gdzie w ciągu roku można nabyć karpia, pozostałe 41% nie zna takich miejsc ale wszyscy ankietowani uważają, że karp powinien być dostępny w sprzedaży przez cały rok.

  • 61% ankietowanych będziesz poszukiwać na Wigilię karpia prosto z basenu z wodą z czego 30% zabierze go żywego, a pozostałe 70% poprosi o uśmiercenie i ewentualne wypatroszenie. Pozostałe 39% zakupi karpia w sklepie z lady chłodniczej, najczęściej w postawci fileta.

  • 82% ankietowanych widziało już wcześniej logo Pan Karp, a 100% popiera organizowanie akcji promocyjnych takich jak "Polski Karp - Polskie Wino" w Rytwianach