przez Grzegorz0_4 » Pią Maj 18, 2012 6:21 am
Dzień Dobry,
daje i to dużo. W przypadku cięższych kroczków konsumpcja nie wzrasta aż tak bardzo, lecz im mniejsza ryba tym różnica na korzyść gniecionego jest większa. Nie prowadziłem dokładnych porównań ( musiałyby być dwa identyczne obiekty z identyczną obasadą) lecz wysypując ziarno gniecione oraz całe, to pierwsze znika zdecydowanie szybciej, zainteresowanie ryb również jest nim wieksze widać to na oko. Prawidłowe gniecenie ziarna nie generuje frakcji pylistych. Ważny jest dobór gniotownika, gniotownik musi mieć walce o dużej średnicy, min. 20 cm, najlepiej 30. Zupełnie wystarcza napęd jednego walca, drugi może być bierny. Temat zakupu gniotownika ćwiczyłem osobiście, i stwierdzam iż lepiej jest kupić używany gniotownik duński czy niemiecki niż nowy polski, niestety.
Dzień Dobry,
daje i to dużo. W przypadku cięższych kroczków konsumpcja nie wzrasta aż tak bardzo, lecz im mniejsza ryba tym różnica na korzyść gniecionego jest większa. Nie prowadziłem dokładnych porównań ( musiałyby być dwa identyczne obiekty z identyczną obasadą) lecz wysypując ziarno gniecione oraz całe, to pierwsze znika zdecydowanie szybciej, zainteresowanie ryb również jest nim wieksze widać to na oko. Prawidłowe gniecenie ziarna nie generuje frakcji pylistych. Ważny jest dobór gniotownika, gniotownik musi mieć walce o dużej średnicy, min. 20 cm, najlepiej 30. Zupełnie wystarcza napęd jednego walca, drugi może być bierny. Temat zakupu gniotownika ćwiczyłem osobiście, i stwierdzam iż lepiej jest kupić używany gniotownik duński czy niemiecki niż nowy polski, niestety.