przez co nam wciskają » Czw Gru 12, 2019 9:26 am
Onet zdrowie 11.12.2019r.
Unikaj takiego łososia jak ognia. Przekonaj się, o co chodzi
Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb, bo zawiera wiele witamin oraz kwasy omega-3 i omega-6. Niestety, takimi właściwościami może się "pochwalić" tylko dzika ryba. Spożywanie hodowlanego łososia jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Łosoś hodowlany - czy jest zdrowy?
Zastanawiacie się dlaczego? Okazuje się, że łososie norweskie są hodowane w klatkach, które zanurzone są w wodzie. Takie zbiorniki nie są czyszczone, a na ich dnie zalegają odchody oraz martwe ryby. Nic więc dziwnego, że te miejsca są wylęgarniami chorób i perfekcyjnym środowiskiem do rozwoju pasożytów.
To jeszcze nie koniec "niespodzianek". Okazuje się, że takie ryby są karmione najtańszą paszą, a więc odpadami zwierzęcymi: wieprzowiną i kurczakiem. Do paszy dodaje się też antybiotyki oraz barwniki, dzięki którym łososie mają intensywny kolor.
Ryby są też narażone na działanie związków występujących w zanieczyszczonym środowisku, a więc m. in. dioksyn. Ostrzegamy, że dioksyny są jedynymi z najbardziej toksycznych związków.
Lekarze informują, że przede wszystkim kobiety w ciąży powinny stronić od hodowlanego łososia.
Onet zdrowie 11.12.2019r.
Unikaj takiego łososia jak ognia. Przekonaj się, o co chodzi
Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb, bo zawiera wiele witamin oraz kwasy omega-3 i omega-6. Niestety, takimi właściwościami może się "pochwalić" tylko dzika ryba. Spożywanie hodowlanego łososia jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Łosoś hodowlany - czy jest zdrowy?
Zastanawiacie się dlaczego? Okazuje się, że łososie norweskie są hodowane w klatkach, które zanurzone są w wodzie. Takie zbiorniki nie są czyszczone, a na ich dnie zalegają odchody oraz martwe ryby. Nic więc dziwnego, że te miejsca są wylęgarniami chorób i perfekcyjnym środowiskiem do rozwoju pasożytów.
To jeszcze nie koniec "niespodzianek". Okazuje się, że takie ryby są karmione najtańszą paszą, a więc odpadami zwierzęcymi: wieprzowiną i kurczakiem. Do paszy dodaje się też antybiotyki oraz barwniki, dzięki którym łososie mają intensywny kolor.
Ryby są też narażone na działanie związków występujących w zanieczyszczonym środowisku, a więc m. in. dioksyn. Ostrzegamy, że dioksyny są jedynymi z najbardziej toksycznych związków.
Lekarze informują, że przede wszystkim kobiety w ciąży powinny stronić od hodowlanego łososia.