przez Gość » Nie Sty 09, 2022 2:29 pm
Rybak K napisał(a):Proszę o namiary na fajny gruby narybek karpia. Wolny tzn.zdrowy wolny od khv ale co najważniejsze nie zakażony wirusem tzw śpiączki karpia. Uważam że przyczyną zmniejszonej podaży karpia w ubiegłym sezonie jest cev karpi i niestety w przyszłym sezonie będzie kąsał z większą siłą.
G. się znasz. Podstawą przyczyną bardzo słabego sezonu było gwałtowne długie ochłodzenie pod koniec kwietnia. Karp rozbudzony, osłabiony zimowaniem, odłowiony i obsadzony na stawach towarowych wszedł ponownie w letarg zimowy, co spowodowało dalsze jego osłabienie i namnażanie chorób. Dodatkowo, chłody spowodowały zatrzymanie procesów biologicznych w stawach, a tym samym namnażanie się pokarmu naturalnego. Wielu z was obserwowało jak woda gwałtownie się wyklarowała. Karp osłabiony snął nie wypływając na powierzchnię. To było główną przyczyną.
[quote="Rybak K"]Proszę o namiary na fajny gruby narybek karpia. Wolny tzn.zdrowy wolny od khv ale co najważniejsze nie zakażony wirusem tzw śpiączki karpia. Uważam że przyczyną zmniejszonej podaży karpia w ubiegłym sezonie jest cev karpi i niestety w przyszłym sezonie będzie kąsał z większą siłą.[/quote]
G. się znasz. Podstawą przyczyną bardzo słabego sezonu było gwałtowne długie ochłodzenie pod koniec kwietnia. Karp rozbudzony, osłabiony zimowaniem, odłowiony i obsadzony na stawach towarowych wszedł ponownie w letarg zimowy, co spowodowało dalsze jego osłabienie i namnażanie chorób. Dodatkowo, chłody spowodowały zatrzymanie procesów biologicznych w stawach, a tym samym namnażanie się pokarmu naturalnego. Wielu z was obserwowało jak woda gwałtownie się wyklarowała. Karp osłabiony snął nie wypływając na powierzchnię. To było główną przyczyną.