przez rybak » Pon Sty 03, 2011 11:02 am
detal napisał(a) :
> Po raz pierwszy od wielu lat cena detaliczne karpia, ustabilizowały się na
> przyzwoitym poziomie 14zł. Nawet w hipermarketach na które narzekamy że
> psują rynek ceny były zbliżone, ale jak zrozumieć zachowanie hodowcy z
> Podkarpacia który sprzedaje karpie w sieci sklepów Carffur po śmiesznej
> cenie 10,99 zł.Żeby było śmieszniej to hodowca ten jest członkiem
> organizacji Pan Karp.Powstaje pytanie kto bardziej psuje rynek hipermarkety
> czy hodowcy którzy nie szanują własnej pracy ,tym samym robiąc krecią
> robotę pozostałym hodowcom.Co roku ktoś wbija nam nuż w plecy,a to poj...
> ekolodzy,weterynarz który pod presją psełdo ekologów wydaje dziwne
> dyrektywy ,w tym roku do tej grupy nie spodziewanie dołączył prokurator
> generalny który''rozprawił się z korupcją'' a teraz z nudów zajął się
> karpiami. Ciekawe kto dołączy do tej grupy za rok.Mam nadzieje że
> przynajmniej zmądrzeje nasz kolega hodowca ,bo jeśli nie to po co zrzeszać
> się płacić składki skoro jeden drugiemu podstawia nogę.
14 zł./kg to jest przyzwoity poziom? zrób taką przyzwoitą cenę w przyszłym sezonie we wszystkich sklepach,placach i marketach a uzyskasz skrócenie okresu sprzedaży karpia z 3 tygodni do około 3 dni przed wigilją co spowoduje naszą niewyróbkę logistyczną z jednej strony a zmniejszony popyt z drugiej. Rezultat - zostanie około 40% karpia. Co z nim zrobisz w styczniu panie detal?
Koledzy jeśli planujecie w przyszłości przejęcie handlu żywą rybą w detalu to najpierw policzcie: koszt modułu o którym pisał kapsel to kilkadziesiąt tysięcy złoty. Ja musiałbym zakupić takich kilkanaście i zatrudnić w nich kilkadziesiąt odób albo drastycznie zmniejszyć produkcję. Wszyskim nam hipermarkety dają w kość ale bez nich ceny hurtowe a w ślad za nimi i poziom produkcji trafią na równię pohyłą...
Możemy je obrzucać błotem i obrażać się na nie ale prawda jest taka, że produkujemy i rozwijamy nasze gospodarstwa dzięki Nim. Jaka będzie przyszłość tego nie wie nikt ja tu piszę o ostatnich 10 latach.
detal napisał(a) :
> Po raz pierwszy od wielu lat cena detaliczne karpia, ustabilizowały się na
> przyzwoitym poziomie 14zł. Nawet w hipermarketach na które narzekamy że
> psują rynek ceny były zbliżone, ale jak zrozumieć zachowanie hodowcy z
> Podkarpacia który sprzedaje karpie w sieci sklepów Carffur po śmiesznej
> cenie 10,99 zł.Żeby było śmieszniej to hodowca ten jest członkiem
> organizacji Pan Karp.Powstaje pytanie kto bardziej psuje rynek hipermarkety
> czy hodowcy którzy nie szanują własnej pracy ,tym samym robiąc krecią
> robotę pozostałym hodowcom.Co roku ktoś wbija nam nuż w plecy,a to poj...
> ekolodzy,weterynarz który pod presją psełdo ekologów wydaje dziwne
> dyrektywy ,w tym roku do tej grupy nie spodziewanie dołączył prokurator
> generalny który''rozprawił się z korupcją'' a teraz z nudów zajął się
> karpiami. Ciekawe kto dołączy do tej grupy za rok.Mam nadzieje że
> przynajmniej zmądrzeje nasz kolega hodowca ,bo jeśli nie to po co zrzeszać
> się płacić składki skoro jeden drugiemu podstawia nogę.
14 zł./kg to jest przyzwoity poziom? zrób taką przyzwoitą cenę w przyszłym sezonie we wszystkich sklepach,placach i marketach a uzyskasz skrócenie okresu sprzedaży karpia z 3 tygodni do około 3 dni przed wigilją co spowoduje naszą niewyróbkę logistyczną z jednej strony a zmniejszony popyt z drugiej. Rezultat - zostanie około 40% karpia. Co z nim zrobisz w styczniu panie detal?
Koledzy jeśli planujecie w przyszłości przejęcie handlu żywą rybą w detalu to najpierw policzcie: koszt modułu o którym pisał kapsel to kilkadziesiąt tysięcy złoty. Ja musiałbym zakupić takich kilkanaście i zatrudnić w nich kilkadziesiąt odób albo drastycznie zmniejszyć produkcję. Wszyskim nam hipermarkety dają w kość ale bez nich ceny hurtowe a w ślad za nimi i poziom produkcji trafią na równię pohyłą...
Możemy je obrzucać błotem i obrażać się na nie ale prawda jest taka, że produkujemy i rozwijamy nasze gospodarstwa dzięki Nim. Jaka będzie przyszłość tego nie wie nikt ja tu piszę o ostatnich 10 latach.