Strict Standards: Non-static method phpbb_captcha_factory::get_instance() should not be called statically in /home/virtualki/76511/forumrybacy2011/phpBB3/posting.php on line 185

Strict Standards: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method phpbb_captcha_qa::get_instance() should not be called statically in /home/virtualki/76511/forumrybacy2011/phpBB3/includes/captcha/captcha_factory.php on line 38
Giełda Rybacka • Wyślij odpowiedź

sushi, a ryby słodkowodne

Wyślij odpowiedź


To pytanie identyfikuje i blokuje działania spambotów.

BBCode włączony
[img] włączone
[flash] wyłączony
[url] włączony
Uśmieszki wyłączone
Przegląd tematu
   

Pełny widok Przegląd tematu: sushi, a ryby słodkowodne

Re: sushi, a ryby słodkowodne

Post przez klen1987 » Śro Mar 13, 2013 2:10 pm

Na studiach nauczono mnie, że od ryb SŁODKOWODNYCH nie da się zarazić żądnym pasożytem. Ignorancja niektórych ludzi mnie dobija. I taki Pan teraz będzie w telewizji robił reklamę łososiowi bo on nie ma pasożytów... Tragedia, ale on jest kucharzem i musi się na tym znać- prawda? W końcu wie co gotuje??

Re: sushi, a ryby słodkowodne

Post przez Grzegorz0_4 » Śro Mar 13, 2013 11:34 am

Pierwsza odpowiedź z prostego goglowania: Anisakioza (Anisakis simplex) jest inwazją nicieni z rodziny Anisakidae. Nicienie te rozwijają się kolejno w morskich skorupiakach, rybach i ssakach i są dość pospolite w wielu rejonach świata. Człowiek zaraża się przypadkowo spożywając surowe zarażone ryby morskie np. zielone śledzie lub sushi. Larwy wielkości 2 cm, penetrują błonę śluzową żołądka powodując kurczowe bóle brzucha i wymioty już w kilka godzin po spożyciu ryb. Mniej więcej w tydzień po inwazji pasożyty przemieszczają się do jelita cienkiego, powodując gwałtowne objawy ze strony brzucha, zmuszające niekiedy do laparoskopii lub laparotomii. Częstym powikłaniem anizakidozy jest perforacja jelita i anizakidoza jamy otrzewnej. Ponieważ nie ma skutecznych anthelmintyków przeciwko Anisakis, leczenie polega na usunięciu pasożyta metodą endoskopową lub chirurgiczną. Możliwe jest rozpoznanie inwazji badaniem seroligicznym. Anisakiozie zapobiega się przez mrożenie rybmorskich ( -20 stopni Celcjusza przez 60 h zabija larwy) lub lepiej przez usuwanie zarażonych trzewi ryb bezpośrednio po ich odłowieniu.
Nie po szlacheni nasi przodkowie oswoili ogień, abysmy surowe mięso żarli....
ale jak kotoś chce.............

sushi, a ryby słodkowodne

Post przez York » Śro Mar 13, 2013 5:54 am

"Podstawowym problemem jest brak odpowiednich składników. Jak powiedział portalowi Wiadomości24.pl restaurator Jacek Wan, ryż do sushi jest najlepszy w ciągu miesiąca po polerowaniu, a w Polsce można kupić taki, który ma co najmniej pół roku. Podobnie ryby: najlepiej, by zostały złowione w ciągu 24 godzin przed podaniem na talerzu. W naszym kraju jest to bardzo trudne, zwłaszcza że do sushi nadają się tylko ryby morskie. - Ryby słodkowodne mają pasożyty - przestrzega Jacek Wan."
Co wy na te pasożyty?

Góra