Nie dajmy się paszowcom

Moderator: ekspert_PK

Re: Nie dajmy się paszowcom

Postprzez gość » Czw Lip 14, 2011 4:23 pm

Lobo napisał(a):
> Przeanalizowałem teksty naszych autorytetów w kwestii karmienia karpia z
> kilku ostatnich lat. Zdecydowana większość opowiada się za karmieniem
> ziarnami zbóż. Lobby paszowe jest jednak silne i kupuje artykuły
> sponsorowane zachwalajace granulaty i ekstrudery. Lobby ekologiczne
> oczywiście optuje z paszami zbożowymi.
lobby ekologiczne kolego już od dawna opracowuje materiały badawcze z, których jednoznacznie wynika, że tradycyjne metody żywienia obsad pow. 1000kg/ha zdecydowanie bardziej negatywni wpływają na środowisko niż stosowanie mieszanek zbilansowanych.
gość

Postprzez Karota » Czw Lip 14, 2011 9:09 pm

W końcu paszowiec odkrył się, że trzyma z lobby ekologicznym, oczywiście na szkodę tradycyjnej hodowli. A któż to sponsoruje te materiały badawcze Panie ....? eeekolodzy to kupią, ale nie kupujący karpie. Oni wiedzą, że te karmione zbożami są najsmaczniejsze. Poza tym pokaż mi
karpiarza, który zarybia obsadą 1000 kg/ha. To jaką ma produkcję z ha ? Pewnie powyżej 1500 kg. A co to oznacza? Kary za zrzut wody i żegnajcie dopłaty. Nie kombinuj. Zostań przy pstrągach.
Karota

Postprzez karpiok » Sob Lip 16, 2011 5:07 pm

Tu prawda jest pośrodku. Są stawy gdzie doskonale przyjmie się granulat i są stawy gdzie lepiej wychodzi się na zbożu. Ekonomia stawu zależna jest oczywiście od cen zboża, a te jak widzimy są mocno ruchome. U mnie do 700 zł za tonę zboża kalkuluje się karmić zbożem. Powyżej granulatami. Najlepiej sprawdzić na swoich stawach i spokojnie podjąć decyzję. Co do smaku karpia, widzę wyższość karmionego zbożami.
karpiok

Postprzez stanisław » Nie Lip 17, 2011 5:48 pm

Ekonomia ekonomią, ale nasz podstawowy atut karpia, to jego smak i tradycyjna hodowla i święta. Tego szukają nasi klienci. Jeżeli utracimy ten atut, możemy zacząć zasypywać stawy, bo zasypie nas obca ryba, również na święta.
stanisław

Postprzez Gość » Nie Lip 17, 2011 9:02 pm

Grzegorz0_4 napisał(a):
> No chyba trochę się zagalopowaliśmy: z witryny PANKARP " Proces
> hodowli jest unikalny w skali światowej, charakterystyczny tylko dla Europy
> Środkowo-wschodniej. Wyróżniające go cechy to: (..........)
> - duży udział w diecie pokarmu naturalnego (bentos, zooplankton),
> - żywienie zbożem (pszenica, jęczmień, żyto)."
> ????????????
> Pozdrawiam.
No faktycznie PAN KARP , witryna promująca zdrowe żywienie , pokarmem naturalnym , oraz zbożami . SUPER , ale czy kolega zajrzał na stronę główną pana karpia , REKLAMA firmy produkującej granulat dla karpia.
Gość

Postprzez Grzegorz0_4 » Pon Lip 18, 2011 10:16 pm

Witam, zajrzałem, przed chwilą, albo nie ma reklamy, albo jej niewidzę, Jeżeli jest to źle w dwujnasób: 1. jest i ja jej nie widzę 2. Jest na forum Pan Karp.
Pozdrawiam.
Grzegorz0_4

Poprzednia

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 110 gości