Witam
Ponieważ Firma Aller wraz z Instytutem Rybactwa organizują dla nas karpiarzy międzynarodowe spotkanie i ja wierzę że jak Oni się za to wezmą to zrobią to profesjonalnie, celowe jest założenie wątku na forum w którym wpisywać będziemy nasze propozycje i uwagi. Ufam że pomoże to organizatorom w skutecznym załatwieniu ważnych spraw. Jednocześnie apeluję do Nich by rozpoczęli na forum dialog ze środowiskiem w celu osiągnięcia maksymalnie dobrego efektu spotkania. Dialog ten pozwoli zorientować się czego możemy spodziewać się po tej imprezie i jak się do niej przygotować.
Ja pozwolę sobie na następujące sugestie:
1. Blok tematyczny poświęcony sposobom walki środowiska rybaków o swoje interesy powinien odbyć się w gronie hodowców i ich przyjaciół. Moim zdaniem do niczego nie dojdziemy gdy na sali obrad obecni będą przedstawiciele administracji. Na karpiówce jeden z rybaków proponował rozwiązania naszych problemów przez zcedowanie działań na ministerstwo i zapewniał o tym, że ono zrobi to najlepiej. Nikt z obecnych hodowców i działaczy nie zaprotestował przeciw temu naiwnemu i głupiemu rozwiązaniu… Przyczyną była obecność przedstawicieli administracji i obawa ewentualnych mówców o popsucie swoich indywidualnych kontaktów z urzędnikami ( wszyscy mamy podpisane umowy z ARIMR na inwestycje lub działania wodno środowiskowe).
2. W moim przekonaniu międzynarodowa karpiówka powinna zakończyć się podpisaniem porozumienia (listu intencyjnego) między organizacjami rybackimi biorącymi w niej udział o współpracy na rzecz europejskiego karpiarstwa. To bardzo ważne by nie rozjechać się z niczym. Treść tego porozumienia powinna być przygotowana wcześniej a podczas obrad tylko skorygowana.
3. Należy z całą mocą przeciwstawić się sygnalizowanej przez administrację tendencji do zaprzestania unijnego wsparcia inwestycji w gospodarstwach karpiowych po 2013 roku. Jednocześnie proponując zawężenie przyszłego programu do beneficjentów naprawdę produkujących ryby i eliminując z niego podmioty o innych celach. Żeby jednak nie wylać dziecka z kąpielą należy zachować dotychczasowy system przyznawania dotacji przez ARIMR. System oparty na konkursach wydłuży procedury, dodatkowo je skomplikuje oraz wprowadzi ogromny zakres uznaniowości administracji. Uznaniowość = Korupcja i paraliż decyzyjny.
Mam nadzieję na inne propozycje i dyskusję.