Moderator: ekspert_PK
waesz123 napisał(a):Witam mam problem bo jestem hodowcą ryb i odskoczę trochę od hodowli . Mam własny staw od domu z 700 m ma on 20x35 m i 1,50m do 3,50 m . Są w nim takie ryby jak lin (53 sztuk, 20 dkg) karpie(80 sztuk ,10 dkg) amur(18 sztuk,20dkg) tołpyga(5 sztuk 30dkg) i są karasie,wzdręgi,płocie,szczupaki ! W magazynie mam łubin,soję,pszenicę,kukurydzę!Proszę was o pomoc w jakiej postaci(np.śrutowane potem parzone i do wody ),w jakiej ilości( np.soja 100 g łubin 200 g ),co ile dni . Bo ja te ryby chcę tak karmić żeby one nie brały na wędkę , tak jakby były nasycone ,najedzone żeby nikt ich nie złowił bo ja nad tym stawem jestem codziennie ale w tej wsi jest sporo pseudo wędkarzy oni łowią i zabierają do domu to co złowią !! Więc pomóżcie w jakich ilościach,w jakiej postaci ,co ile dni proszę pomóżcie !!
stona napisał(a):mam stawik 40m/40m lustra wody i głębokości od 80cm do 120cm i trzymam w nim ok 450 szt karpia 10szt szczupaka 10 amurów i jakies tam jeszcze inne drobne śmieci i powiem ci że u mnie moczona kukurydze robi robote bo widze jakie są przyrosty.do plastikowej kastry ''ok 40l pojemności'' wsypuje 20 do 30 kg ziarna kukurydzy zalewam woda i czekam dobę aż napęcznieje i troszke zmięknie a potem do wody z tym że nie sypie w jedno miejsce tylko dookoła stawu i tak co 3 4 dni.rybka ma sie najeść stać na ciepłej wodzie i rosnąć a nie pływać dookoła i szukać ziarenka.nie polecam sypać suchych ziaren bo małym karpiom pęcznieje w brzuchach i zdychają osobiście tego doświadczyłem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 23 gości