Karminie ryb !!!

Moderator: ekspert_PK

Karminie ryb !!!

Postprzez waesz123 » Nie Maj 20, 2012 11:56 am

Witam mam problem bo jestem hodowcą ryb i odskoczę trochę od hodowli . Mam własny staw od domu z 700 m ma on 20x35 m i 1,50m do 3,50 m . Są w nim takie ryby jak lin (53 sztuk, 20 dkg) karpie(80 sztuk ,10 dkg) amur(18 sztuk,20dkg) tołpyga(5 sztuk 30dkg) i są karasie,wzdręgi,płocie,szczupaki ! W magazynie mam łubin,soję,pszenicę,kukurydzę!Proszę was o pomoc w jakiej postaci(np.śrutowane potem parzone i do wody ),w jakiej ilości( np.soja 100 g łubin 200 g ),co ile dni . Bo ja te ryby chcę tak karmić żeby one nie brały na wędkę , tak jakby były nasycone ,najedzone żeby nikt ich nie złowił bo ja nad tym stawem jestem codziennie ale w tej wsi jest sporo pseudo wędkarzy oni łowią i zabierają do domu to co złowią !! Więc pomóżcie w jakich ilościach,w jakiej postaci ,co ile dni proszę pomóżcie !!
waesz123

Re: Karminie ryb !!!

Postprzez Gość » Nie Maj 20, 2012 5:23 pm

Prowokujesz, czy poważnie się pytasz ?
Gość

Postprzez waesz123 » Nie Maj 20, 2012 7:09 pm

no pomóżcie !!
waesz123

Postprzez Gość » Nie Maj 20, 2012 8:05 pm

Zacznij karmienie od surowej pełnej pszenicy, potem możesz karmić moczonym łubinem, a na koniec kukurydzą.
Kontroluj wyżeranie. Zdawaj następną porcję jak poprzednia dawka zostanie została zjedzona do końca. Zadana pasza powinna znikać codziennie. Tak więc karm codziennie. Na kłusowników nie ma rady. Musisz pilnować.
Pozdrawiam
Gość

Postprzez rr » Śro Maj 23, 2012 8:27 am

waesz123 napisał(a):Witam mam problem bo jestem hodowcą ryb i odskoczę trochę od hodowli . Mam własny staw od domu z 700 m ma on 20x35 m i 1,50m do 3,50 m . Są w nim takie ryby jak lin (53 sztuk, 20 dkg) karpie(80 sztuk ,10 dkg) amur(18 sztuk,20dkg) tołpyga(5 sztuk 30dkg) i są karasie,wzdręgi,płocie,szczupaki ! W magazynie mam łubin,soję,pszenicę,kukurydzę!Proszę was o pomoc w jakiej postaci(np.śrutowane potem parzone i do wody ),w jakiej ilości( np.soja 100 g łubin 200 g ),co ile dni . Bo ja te ryby chcę tak karmić żeby one nie brały na wędkę , tak jakby były nasycone ,najedzone żeby nikt ich nie złowił bo ja nad tym stawem jestem codziennie ale w tej wsi jest sporo pseudo wędkarzy oni łowią i zabierają do domu to co złowią !! Więc pomóżcie w jakich ilościach,w jakiej postaci ,co ile dni proszę pomóżcie !!

Pytanie!
Jesteś hodowcą????? ?-staw 20/35 to przydomowy grajdołek dla amatora,miszmasz w stawie ,żeby nie brały na wędkę spuść,wybierz ,zjedz,rozdaj,zakop,problem zginie!!!!!Pasze sprzedaj lub rozdaj zeszłorocznym powodzianom!!!!!!!!!
rr

Postprzez stona » Pon Maj 28, 2012 11:11 am

mam stawik 40m/40m lustra wody i głębokości od 80cm do 120cm i trzymam w nim ok 450 szt karpia 10szt szczupaka 10 amurów i jakies tam jeszcze inne drobne śmieci i powiem ci że u mnie moczona kukurydze robi robote bo widze jakie są przyrosty.do plastikowej kastry ''ok 40l pojemności'' wsypuje 20 do 30 kg ziarna kukurydzy zalewam woda i czekam dobę aż napęcznieje i troszke zmięknie a potem do wody z tym że nie sypie w jedno miejsce tylko dookoła stawu i tak co 3 4 dni.rybka ma sie najeść stać na ciepłej wodzie i rosnąć a nie pływać dookoła i szukać ziarenka.nie polecam sypać suchych ziaren bo małym karpiom pęcznieje w brzuchach i zdychają osobiście tego doświadczyłem.
stona

Postprzez Gość » Pon Maj 28, 2012 3:54 pm

stona napisał(a):mam stawik 40m/40m lustra wody i głębokości od 80cm do 120cm i trzymam w nim ok 450 szt karpia 10szt szczupaka 10 amurów i jakies tam jeszcze inne drobne śmieci i powiem ci że u mnie moczona kukurydze robi robote bo widze jakie są przyrosty.do plastikowej kastry ''ok 40l pojemności'' wsypuje 20 do 30 kg ziarna kukurydzy zalewam woda i czekam dobę aż napęcznieje i troszke zmięknie a potem do wody z tym że nie sypie w jedno miejsce tylko dookoła stawu i tak co 3 4 dni.rybka ma sie najeść stać na ciepłej wodzie i rosnąć a nie pływać dookoła i szukać ziarenka.nie polecam sypać suchych ziaren bo małym karpiom pęcznieje w brzuchach i zdychają osobiście tego doświadczyłem.

Masz nauczkę "stona" nie jedz więcej suchego ziarna :)
Tak poważnie to nie pleć kolego bzdur. Jest portal dla hodowców, a nie akwarystów-stawikowców.
Gość

Postprzez stona » Wto Maj 29, 2012 10:08 am

a kolega co ma staw 20/35m jest hodowcą tak? no niech będzie i tak.od siedmiu lat mam ten stawik i zawsze robiłem tak jak napisałem.myślałem że skoro jest temat to dzielimy sie swoimi doświadczeniami a nie komętujemy co ktoś napisał.
stona

Postprzez Grzegorz0_4 » Śro Maj 30, 2012 5:46 am

Dzień Dobry
Popieram ostatni wpis, zdarzają się niestety fragmenty nic nie wnoszące merytorycznie do zagadnienia a koncentrujace się na autorze wpisu, zaproponowany przez Stonę sposób przygotowania ziaren, chociaż trudny do realizacji na dużych stawach, jest wymieniany w literaturze i nawet na dużych obiektach bywa stosowany. Na pewno nie są to bzdury. Pozdrawiam
Grzegorz0_4

Postprzez Gość » Śro Maj 30, 2012 9:55 am

Czy nie jest bzdurą pisanie, że karmienie karpi suchą kukurydzą powoduje jej zdychanie ?
Gość

Postprzez Grzegorz0_4 » Śro Maj 30, 2012 1:18 pm

Stona wyraźnie napisał "nie polecam sypać suchych ziaren bo małym karpiom pęcznieje w brzuchach" i to jest prawda, czy od tego wszystkie padną? nie wiem, na pewno dobrze im to nie robi.
Grzegorz0_4

Postprzez Gość » Śro Maj 30, 2012 8:56 pm

Zapewniam Cię, że każde suche ziarno pęcznieje w przewodzie pokarmowym, ale nie ma możliwości, że skarmiona sucha kukurydza może być powodem śnięć. Przy karmieniu bobikiem możemy podyskutować.
Moje karpie karmione suchą kukurydzą od wielu lat mają się zdrowo.
Pozdrawiam.
Gość

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 23 gości