Inkubacja ikry sielawy - obieg zamknięty

Moderator: ekspert_PK

Inkubacja ikry sielawy - obieg zamknięty

Postprzez pawelloping » Pon Lip 23, 2012 9:06 pm

Planuję inkubować ikrę sielawy w okresie zimowym w obiegu zamkniętym. Chciałbym zrobić to przy domu, w dobrze izolowanym pomieszczeniu, ponieważ do wylęgarni mam 50 km w jedną stronę, a codzienna trasa to 2 godziny i 6 litrów paliwa. Planuje użyć wody wodociągowej, której cena na dzień dzisiejszy wynosi 6,5 zł za m3 ze ściekami.
Zakładam inkubację w następujących warunkach i wartościach:
10 Weissów w każdym po 5 l ikry, temperatura w przedziale 1-1,5 stopnia (schładzanie, podgrzewanie), objętość wody w obiegu 1,5 m3 (zakładam ikrę bardzo dobrej jakości, ale różnie to bywa), palnik UV w pracy ciągłej, pielęgnacja manualna – w zależności od potrzeb – codziennie lub rzadziej, kąpiele profilaktyczne – w zależności od potrzeb co 5 - 10 stopniodni, okres inkubacji - od tarła do marca - max do 250 stopniodni.
W marcu planuje przewieść ikrę do wylęgarni z otwartym obiegiem wody i tam pociągnąć do wylęgu.
Mam doświadczenie w inkubacji ikry ryb tarła jesiennego, ale na obiegach półotwartych.
Proszę o opinie rybaków, którzy maja doświadczenie na zamkniętych obiegach, najlepiej z koregonidami. Zastanawiam się ile wody dziennie będę musiał podmienić i co mnie tu może zaskoczyć.
Pozdrawiam i zachęcam do wypowiadania się.
pawelloping

Re: Inkubacja ikry sielawy - obieg zamknięty

Postprzez sielawek2 » Wto Lip 24, 2012 7:02 am

hej kolego nie wyjdzie mowie odrazu... szkoda czsu pieniedzy i ikry oddaj do wylegarnie bez roboty masz za polowe wylegu pewnosc ze wszytsko bedzie ok .
ps sakd jestes jaki region polski
sielawek2

Postprzez pawelloping » Wto Lip 24, 2012 9:46 am

Kolego Sielawek2 piszesz że nie wyjdzie, napisz dlaczego?
Jestem z pomorskiego.
W moim przypadku oddawanie do wylęgarni na 50% czy na innych zasadach jest nie do przyjęcia.
pawelloping

Postprzez r » Wto Lip 24, 2012 12:18 pm

pawelloping napisał(a):Planuję inkubować ikrę sielawy w okresie zimowym w obiegu zamkniętym. Chciałbym zrobić to przy domu, w dobrze izolowanym pomieszczeniu, ponieważ do wylęgarni mam 50 km w jedną stronę, a codzienna trasa to 2 godziny i 6 litrów paliwa. Planuje użyć wody wodociągowej, której cena na dzień dzisiejszy wynosi 6,5 zł za m3 ze ściekami.
Zakładam inkubację w następujących warunkach i wartościach:
10 Weissów w każdym po 5 l ikry, temperatura w przedziale 1-1,5 stopnia (schładzanie, podgrzewanie), objętość wody w obiegu 1,5 m3 (zakładam ikrę bardzo dobrej jakości, ale różnie to bywa), palnik UV w pracy ciągłej, pielęgnacja manualna – w zależności od potrzeb – codziennie lub rzadziej, kąpiele profilaktyczne – w zależności od potrzeb co 5 - 10 stopniodni, okres inkubacji - od tarła do marca - max do 250 stopniodni.
W marcu planuje przewieść ikrę do wylęgarni z otwartym obiegiem wody i tam pociągnąć do wylęgu.
Mam doświadczenie w inkubacji ikry ryb tarła jesiennego, ale na obiegach półotwartych.
Proszę o opinie rybaków, którzy maja doświadczenie na zamkniętych obiegach, najlepiej z koregonidami. Zastanawiam się ile wody dziennie będę musiał podmienić i co mnie tu może zaskoczyć.
Pozdrawiam i zachęcam do wypowiadania się.

Witam kolegę ,
Może nie będę wypowiadał się na forum , ale mogę pomóc , ponieważ sam mam wylęgarnie w obiegu zamkniętym . Zadzwoń 660129286. Pozdrawiam
r

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 63 gości