Młody rolnik nie dla rybaków

Moderator: ekspert_PK

Młody rolnik nie dla rybaków

Postprzez młody rybak » Pon Cze 20, 2011 11:22 am

Po próbach starania się o pomoc w ramach młodego rolnika i chęci przejęcia stawiku w ramach darowizny usłyszałem w ARiMR, że gospodarstwa rybackie nie kwalifikują się do pomocy ponieważ w ich interpretacji nie są działalnością rolniczą. Czy koledzy rybacy próbowali uzyskać taką pomoc i spotkali się z tym samym problemem. Czy to nie jest dyskryminacja "młodych rolników" z branży rybackiej?
młody rybak

Re: Młody rolnik nie dla rybaków

Postprzez rybakzielazny » Pon Cze 20, 2011 1:11 pm

tak samo jest z rolniczymi kredytami na zakup ziemi pod stawami. Agencja dotuje jedynie kredyty dla grup producenckich a rolnik indywidualny chcący kupić stawy może skorzystać wyłącznie z komercyjnego kredytu inwestycyjnego.
rybakzielazny

Miejscowość: Jerzykowo

Postprzez gość1 » Pon Cze 20, 2011 6:55 pm

Witam
A co z zapisem w warunkach otrzymania premii ???

Ustalanie powierzchni użytków rolnych

Powierzchnię użytków rolnych w gospodarstwie należy obliczyć posługując się wypisem z ewidencji gruntów i budynków. W wypisie podana jest powierzchnia tych gruntów, które sklasyfikowano jako użytki rolne, a więc: gruntów ornych, sadów, łąk trwałych, pastwisk trwałych, gruntów rolnych zabudowanych, gruntów pod stawami, gruntów pod rowami.

Chodzi właśnie o "grunty pod stawami " ???
gość1

Postprzez Gość » Pon Cze 20, 2011 9:46 pm

Witam. W zeszłym roku rozmawiałem z Panią z centrali ARIMR, która powiedziała mi, że właścicielom stawów przysługuje młody rolnik.
Gość

Postprzez młody rybak » Pon Cze 20, 2011 10:49 pm

Osobiście uzyskałem taką odpowiedź na początku od oddziału lokalnego, następnie wojewódzkiego a na końcu zadzwoniłem na centrale. Wszędzie poinformowali mnie, że gospodarstwa rybackie nie kwalifikują się do programu młodego rolnik. A wszystko zaczęło się od załączników do wniosku i określenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa i braku naszej branży jako rodzaju działalności.

Rozporządzenie MRiRW z dnia 17 października 2007 r. -
Par 2.1 - Pomoc finansową w ramach ...."młodym rolnikom"..... jest przyznawana:
Pkt 5. Przez działalność rolniczą rozumie się produkcję roślinną lub zwierzęcą z wyłączeniem produkcji rybnej i leśnej.
młody rybak

Postprzez qwerek » Czw Sty 08, 2015 7:51 pm

Warto poczytać sobie tą strone: http://wiadomosci-rolnicze.pl
qwerek

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 39 gości