chce przejsc na f-vat

Moderator: ekspert_PK

chce przejsc na f-vat

Postprzez Gość » Sob Gru 05, 2009 6:33 pm

witam co musze zrobic zeby stac sie platnikiem vat chodzi mi o gospodarstwo rybackie z gory dziekuje
Gość

Postprzez Gość » Nie Sty 03, 2010 11:10 am

Po pierwsze proszę wybrać się do Urzędu Skarbowego, pod który Pan podlega. Należy złożyć deklarację przystąpienia do rozliczania się z tytułu podatku Vat. Urząd zarejestruje Pana jako Vatowca pod warunkiem że ma Pan firmę lub gospodarstwo.
Gość

Re: chce przejsc na f-vat

Postprzez Leszek » Nie Lut 07, 2010 11:40 am

Z zawodu jestem Doradcą Podatkowym. Od kilku lat obslugujemy rolników i rybaków tzw. Vatowców. Radzę Panu zwrócić się do renomowanej firmy z odpowiednim doświadczenie w obsłudze podobnych podmiotów. Samo zgłoszenie w US jest tylko formalnościa, ale odpowiednia pomoc i zaplanowanie całej obsługi powinno być przemyślane.
podam swój adres: leszek@mlynczyk.eu
O szczegółach możemy umówić się na rozmowe telefoniczną.
pozdrawiam
Leszek

Postprzez Gość » Nie Lut 07, 2010 12:34 pm

po moich cieżkich przeprawach przez urzędy skarbowe dowiedziałem sie ze moge przejsc na faktury RR .
z przejsciem na vat nie jest tak łatwo musze udokumentowac dochody z ostatnich bodajze 3 miesięcy czego nie posiadam, muszę przekroczyc dochód 20000 zł itd. pani w urzedzie doradzila mi zebym skorzystal jednak z faktur RR i chyba tak zrobie ale dziekuje za rade pozdrawiam!!!
Gość

Postprzez Leszek » Śro Lut 10, 2010 9:02 pm

"Ta Pani z urzędu" jest tylko urzędniczką i nie ma prawa nikomu radzić, tylko może informować. Doradztwo podatkowe jest zawodem chronionym i posiadanie określonych kwalifikacji uprawnia do doradzania. Wszystkie problemy, które Pan wymienił można łatwo przebrnąć. Jedynym problem jest to co będzie się Panu lepiej opłacało. Pozostać rolnikiem ryczałtowym i wystawiać faktury RR czy być VAT-owcem na zasadach ogólnych.
pozdrawiam
Leszek

Postprzez rybaczka » Czw Lut 11, 2010 7:19 am

Panie doradco podatkowy. Faktury RR nie są wystawiane przez rolnika ryczałtowego.
rybaczka

Postprzez Gość » Czw Lut 11, 2010 10:05 am

faktury RR wystawia osoba kupujaca dla rolnika a nie rolnik.
nawiazujac do postu wyżej masz moze jakies doswiadczenie z tymi fakturami rr prosilbym o adres email skontaktuje sie
a pan doradca ile kasuje miesiecznie za prowadzenie papierow??
Gość

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 81 gości