Moderator: ekspert_PK
Raptowne podniesienie pH po zastosowaniu CaO , np. dezynfekcja łowisk .Gość napisał(a):STAWIARSTWO napisał(a):Przepraszam nie zauważyłem .Masz rację , powinno być wydalanie . A przy okazji samo pH 10 i powyżej powoduje już takie zmiany na skrzelach że ryby sną. Skrzela są
z żarte po kilkudziesięciu sekundach od wpuszczeniu ryby do takiej wody.
Muszę to sprawdzić co piszesz, ale wydaje mi się, że krótkotrwałe przebywanie ryb w wodzie o pH 10.0-10.5, które spowodowane jest fotosyntezą roślin zielonych w stawie z jej dobowymi wahaniami, nie spowoduje gwałtownych śnięć ( różna wrażliwość gatunków), chyba że powiązane jest z dużą koncentracją amoniaku w środowisku wodnym. Czy zasada niszczy nabłonek skrzeli, czy wysoka koncentracja amoniaku we krwi ryby, tego nie wiem. Co innego, kiedy wysoka zasadowość związana jest z jakaś substancją chemiczną, która ją spowodowała.
leniwygbur napisał(a):Tam słyszę, jak donoszą w netach i internetach a podejrzewam że i w mediach tradycyjnych jakoby na skutek tej tragedii padło około 100 ton ryb. I tak sobie przeliczam, że nawet licząc średnio po 40 zł. kg. tych różnych gatunków to cała strata jest do odtworzenia za sumę 4 000 000 pln.
To się wydaje jak na taką ogromną wrzawę medjalnę i klangor w skali naszego ukochanego komuszyzmu kwota całkiem niewielka do naprawy szkody.
Ciekaw jestem ileż to będą kosztowały ekspertyzy/analizy/operaty/dyrektywy? Ileż to naukowców, fachowców, dyrektorów i innych kierowców bombowców teraz zarobi na tej tragedii. Byćmoże nawet nowe urzędy na fali niepokojów społecznych powstaną do monitorowania, patrolowania i pilnowania Odry a przy okazji i innych rzek, jezior oraz przydomowych oczek wodnych...
JI żeby nie było bo ja tam żadnej biurwie nie żałuję bo stać nas przecież.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 41 gości