dopłaty wodno-środowiskowe w 90 % wypowiedziane !!!

Moderator: ekspert_PK

dopłaty wodno-środowiskowe w 90 % wypowiedziane !!!

Postprzez KAPKA » Pią Sie 27, 2010 10:14 am

Rozmowa z pracownikiem ARiMR.
Decyzją Ministerstwa Rolnictwa ( odpowiedź na zapytanie prezesa ARiMR ) większość umów t.j 90 % podpisanych zostaje zerwanych z powodu niedotrzymania terminu złożenia sprawozdania z realizacji zadań !
KAPKA

Re: dopłaty wodno-środowiskowe w 90 % wypowiedziane !!!

Postprzez U2 » Nie Sie 29, 2010 12:16 pm

Kapka, nie bądź w gorącej wodzie kapkany. Z tymi sprawozdaniami, to nie jest takie wszystko oczywiste. A jak podajesz informacje, podaj źródło, bo inaczej zaliczą Cię do plotkarzy i bedziesz wykapany.....
U2

Postprzez Kapka » Nie Sie 29, 2010 8:42 pm

Dzwoniłem w piatek do ARiMR właśnie wysyłali wypowiedzenia wszystkim w województwie tym co podpisali od 2009 roku. Mówili, że wszystkie w Polsce umowy od 2009 mają byc wypowiedziane ( decyzja ministerstwa) Od 2009 r podpisało 90 % rybaków.
Kapka

Postprzez Stawiarz » Nie Sie 29, 2010 9:09 pm

Kapka, powiedz, z jakiego poziomu ARiMR masz te informacje, z Centrali, czy oddzału regionalnego? Przeczytaj tez inne wątki na tym forum, które dotyczą Działań Wodno-Środowiskowych, zobaczysz, że to nie jest takie proste, a sprawy sa dynamiczne i dzieja się właśnie w tych dniach. Jeszcze nie wszystko stracone, mimo, że Centrala ARiMR bardzo chciałaby rozwiazać umowy, bo obiecała juz z nich pieniadze komuś innemu (Żenada).
Stawiarz

Postprzez Kapka » Pon Sie 30, 2010 9:22 am

Ale wypowiedzenia zostały w piatek wysłane do mnie i do innych. Informacja odd. terenowego ARiMR.
Kapka

Postprzez Stawiarz » Pon Sie 30, 2010 10:39 am

Własnie dzwonił do mnie kolega, że umówił się z listonoszem, że nie odbiera póki co tych zawiadomień o rozwiązaniu umowy. Ma to sens, bo nie wiadomo, czy ARiMR za kilka dni nie będzie odszczekiwał zrywania umów
Stawiarz

Postprzez PAN KARP » Pon Sie 30, 2010 10:51 am

W związku z dużym zamieszaniem w kraju, należałoby skoordynować grupę rybaków, których dotknęła sytuacja rozwiazywania umów z Dz. wodno-środowiskowych. Na początek myślę o koordynacji informacyjnej. W związku z tym proszę o pilne informowanie się nawzajem na forum w tym wątku w 3 następujących kwestiach:
1. W jakich województwach już uruchomiono procedurę zrywania umów.
2. Czy przed wysłaniem decyzji rozmawia się z beneficjentem proponując wyjście kompromisowe.
3. W jakim województwie uzyskiwaliście przed 21.01.2010 informacje, że składanie sprawozdań nie jest pilne i można będzie je złożyć np. razem z wnioskiem o płatność lub w innym terminie.

Konsolidacja zwiększy nasze szanse, co do obrony przed niesłusznymi wypowiedzeniami umów.
PAN KARP

Postprzez rybak6 » Pon Sie 30, 2010 11:37 am

W województwie Opolskim dzisiaj tj. w poniedziałek 30.08.2010 listonosze doręczają wypowiedzenia umów.
rybak6

Postprzez polarnik » Pon Sie 30, 2010 3:00 pm

W lubuskim dziś listonosz dostarczył mi wypowiedzenie.
W terenowym oddziale ARiMR kilkakrotnie sie pytałem w 2010 roku, czy wszystkie dokumenty mam kompletne, odpowiadano, że z tego co wiedzą na pewno to złożyłem wszystko, jeśli będą mieli informację o innych dokumentach do zlożenia to mnie poinformują.
W styczniu szukałem na stronach ARiMR druków sprawozdania. Nie było go tam. Doszedłem do wniosku, że pewnie sprawozdanie to dotyczy inwestycji, których w mojej umowie nie było. Po złożeniu wniosku o płatność pytałem sie pracowników jeszcze raz czy wszystko złożyłem.
Nie mam złożonego sprawozdania do dziś. Pogubiłem się już w tym wszystkim !
polarnik

Postprzez rybak3 » Pon Sie 30, 2010 4:22 pm

Polarnik, na co powołują się w piśmie o wypowiedzeniu, trzeba się zacząć przygotowywać do odwołania od tej idiotycznej decyzji!!
rybak3

Postprzez Przyjaciel » Pon Sie 30, 2010 9:00 pm

Kochani
W Kodeksie Postępowania Administracyjnego obowiązuje Zasada Pisemności!!!!!!!!! . Wszelkie watpliwości rozstrzyga sie na drodze pisemnej.
Musicie zdać sobie sprawę, że w sporze z ARiMR ewentualnie z Ministerstwem Rolnictwa musicie mieć mocne argumenty na piśmie.
Zapomnijcie o rozmowach z pracownikami ARiMR jakie sprawozdanie , jaki druk, kiedy złożyć, jak sporządzić, itp.Wszystko należało rozpatrywać na piśmie!!!!!!!!!.
Przyjaciel

Postprzez kapka » Pon Sie 30, 2010 11:07 pm

Na piśmie "Przyjacielu" mówisz ?
Czy mielismy na pismie się pytać kiedy będzie druk sprawozdania ?
Czy my mamy traktować ARiMR od początku jako przeciwniak w sporze prawnym ?
Jak chce sie psa uderzyć to kij się zawsze znajdzie !
Jeśli na pismie miałem sie pytać o wszystkie niejasności to bym musiał ze 20 poleconych wysłać, a i tak urzednicy nie odpowiedali na pytania. Oni sami mało co wiedzieli.
kapka

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 98 gości