ścieki do rzeki

Moderator: ekspert_PK

ścieki do rzeki

Postprzez gość » Śro Wrz 08, 2010 10:19 am

Jestem użytkownikiem rybackim rzeki w której zawsze były pstrągi i lipienie, gatunkami tymi też corocznie zarybiam obwód. Obecnie prowadzone jest postępowanie o wydanie pozwolenia wodnoprawnego na zrzut ścieków oczyszczonych zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem Ministra Środowiska w sprawie warunków jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód. Z moich wyliczeń wynika, że rocznie średnio ze ściekami oczyszczonymi zostanie wprowadzone do rzeki 4380 kg azotu ogólnego (czystego składnika), a przy maksymalnym zrzucie będzie to 8760 kg azotu rocznie. Obawiam się że ten fakt odbije się negatywnie na populacji pstrąga i lipienia poprzez dodatkowe obciążenia azotem rzeki, która ma już spory ładunek tego składnika ze zlewni rolniczej. Nie znam prostego sposobu udokumentowania strat w populacji tych ryb, a to zaproponował mi Starosta. Czy ktoś wie jak to zablokować?
gość

Re: ścieki do rzeki

Postprzez Stawiarz » Śro Wrz 08, 2010 8:47 pm

Zwróć się do IRŚ, tam powinien ktoś Ci pomóc obliczyć straty, wykonują takie ekspertyzy
Stawiarz

Postprzez franek » Śro Wrz 08, 2010 8:57 pm

Masz rację kolego broń się przed tymi ściekami.Ścieki zostaną oczyszczone tylko z osadu a cała ryba płynąca tą wodą będzie śmierdziała proszkiem jeżeli jest to mała rzeczka to czarno to widzę.
franek

Postprzez Gość » Pią Wrz 10, 2010 7:26 am

Zgłoś się do IRŚ w Olsztynie lub zapytaj w biurze PTR w Poznaniu.
Gość

Postprzez r » Pią Wrz 10, 2010 10:13 pm

Witam kolegę. Dobra rada nie słuchaj "dobrych" rad kolegów . Jeśli jesteś użytkownikiem obwodu to masz obowiązek zgłosić ten fakt na piśmie oczywiście do właściwego RZGW . Zgłoś ten fakt do właściwego RDOŚ . Jako użytkownik obwodu masz obowiązek zgłoszenia tego problemu i to w gestii RZGW pozostaje rozwiązanie go. Pamiętaj miej to na piśmie z potwierdzeniem odbioru i kopię . Jeśli chodzi o sporządzanie analiz nie leży to w twojej gestii gdyż jesteś tylko użytkownikiem . Właścicielem w myśl ustawy jest państwo a co dalej idzie właściwe RZGW. Więc nie tobie ponosić koszty na pewno nie" tanich" analiz. Pozdrawiam.
r

Postprzez r » Pią Wrz 10, 2010 10:15 pm

PS. jaka to rzeka i w jakiej części kraju . Pozdrawiam
r

Postprzez obwieś » Sob Wrz 11, 2010 5:16 pm

gdy ścieki spełnią warunki rozporządzenia to nic z tym nie zrobisz,
czy te zrzuty są nowością w tej zlewni ?
gdy oczyszczalnia zbiera wszystko co dotychczas wpadało do rzeki na surowo to sobie policz ile ładunku będziesz miał mniej ?
pozdrawiam
wb.
obwieś

Miejscowość: Sławoszowice

Postprzez Gość » Sob Wrz 11, 2010 6:00 pm

gość napisał(a) :
> Jestem użytkownikiem rybackim rzeki w której zawsze były pstrągi i
> lipienie, gatunkami tymi też corocznie zarybiam obwód. Obecnie prowadzone
> jest postępowanie o wydanie pozwolenia wodnoprawnego na zrzut ścieków
> oczyszczonych zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem Ministra Środowiska w
> sprawie warunków jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód. Z
> moich wyliczeń wynika, że rocznie średnio ze ściekami oczyszczonymi
> zostanie wprowadzone do rzeki 4380 kg azotu ogólnego (czystego składnika),
> a przy maksymalnym zrzucie będzie to 8760 kg azotu rocznie. Obawiam się że
> ten fakt odbije się negatywnie na populacji pstrąga i lipienia poprzez
> dodatkowe obciążenia azotem rzeki, która ma już spory ładunek tego
> składnika ze zlewni rolniczej. Nie znam prostego sposobu udokumentowania
> strat w populacji tych ryb, a to zaproponował mi Starosta. Czy ktoś wie jak
> to zablokować?
.............................................................................................................
Nie znam się za bardzo , ale gatunki takie jak lipień nawet pstrąg to ryby wymagające wyjątkowo czystej wody .Słusznie martwisz się o nie .Mojm zdaniem musisz udowodnić że długotrwałe wprowadzanie ścieków nawet oczyszczonych negatywnie wpłynie na ichtiofaunę , a to nie jest proste , i pewnie się z tym zgłosić do odpowiedniej instytucji .Z tego co jest napisane wynika że pozwolenie to dostanie ,,truciciel'' , jeśli dostanie to znaczy spełnia warunki odprowadzania i niewiele wtedy możesz mu zrobić .Nie bardzo się znam ale 8 ton biogenu to nawet zlewnia zagospodarowana gruntami ornymi tyle nie doprowadza .Może po prostu przesadziłeś ?
Gość

Postprzez gość » Pią Wrz 17, 2010 8:07 am

Witam
Dziękuję wszystkim za pomoc. Wczoraj złożyłem w Starostwie odwołanie w tej sprawie. Dam znać jaki będzie wynik. Pozdrawiam
gość

Postprzez r » Nie Wrz 19, 2010 7:39 pm

Kolego ,w starostwie to dostaniesz ogólną informację że wszystko jest zgodnie z przepisami i tyle , bo to oni wydali wcześniejsze decyzje, więc czemu by mieli teraz zmieniać zdanie. Pomyśl. Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej i Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska to instytucje odpowiedzialne za te wody . Tam zgłoś tą kwestię .
r

Postprzez gość » Pon Wrz 20, 2010 8:55 am

Złożyłem odwołanie od decyzji do Dyrektora RZGW za pośrednictwem Starosty, bo taki wyznaczyli tryb. W Starostwie mają takie podejście o jakim Kolego piszesz tj. "wszystko jest zgodnie z przepisami...". Z doświadczenia wiem, że dopiero w trybie odwoławczym w starostwach zaczynają myśleć, a intensywność myślenia zależy od mocy argumentów odwoławczych i często zmieniają swoje decyzje w obawie ośmieszenia się przed RZGW. Przypomina to opieszałe działania firm ubezpieczeniowych przy wypłacie odszkodowań. Pozdrawiam
gość

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 88 gości