RRW22

Moderator: ekspert_PK

Postprzez Gość » Czw Lis 19, 2009 7:34 pm

Panowie
Czytałem już chyba ze 20 razy rozporządzenie w sprawie dopłat wodno-środowiskowych i nigdzie nie mogę znaleźć zapisu, że warunkiem uzyskania pomocy było terminowe składanie RRW22. Są 2 miejsca gdzie pisze się o RRW22:
- w 10 paragrafie napisane jest trzeba się zobowiązać do przestrzegania zasad dobrej praktyki, a dobra praktyka to m.in. terminowe składania rrw22
- w pkt 9 w załączniku nr 2 do tego rozp. gdzie jest napisane jak ma wyglądać potwierdzenie i nie ma tam nic o terminowym składaniu.
Jeśli ustawodawca chciałby aby warunkiem uzyskania dopłat było terminowe wywiązywanie się ze statystyki, to chyba napisałby to w załączniku.
Tak sobie myślę, że ktoś czyta rozporządzenia po arabsku, czyli od tyłu i nie rozumie słowa „zobowiązać się do …”.
Ja tymczasem zobowiązuje się do nie picia piwa… przez dwa dni.
Rybak Gamaj
Gość

Postprzez Gość » Pią Lis 20, 2009 11:46 am

Statystyka ma to do siebie, że muszą być zachowane terminy. Rozumując tak jak ty, to możesz również złożyć RWW 22 za 2007 r. ale komu to będzie potrzebne i po co ?
Gość

RRW-22

Postprzez rybak3 » Pią Lis 20, 2009 7:32 pm

Otrzymałem potwierdzenie z IRS " złozył formularz sprawozdania RRW-22 za rok 2008".
To potwierdzenie złożyłem jako załącznik do wniosku o dofinansowanie
( na lata 2009-2013) do Oddziału Regionalnego ARiMR.
Oddziały Regionalne ARiMR( co kraj to obyczaj) same nie wiedzą, czy jest to dokument ostateczny, czy też będą żądali uszczegółowienia tego zapisu.lub potwierdzenia przez beneficjenta terminu złożenia RRW-22. Znając ich asekuranctwo pewnie będą żadali potwierdzenia potwierdzenia z oświadczeniem notarialnym poczty itd, itd. A może im wpadnie do głowy, że RRW-22 powinny być złożone w 2008 roku, no bo przecież mamy wypełniac dobra praktykę rybacką przed 1.01.2009.
Myślę, że organizacje rybackie powinny niezwłocznie poprosić Min.Rolnictwa o ostateczne niezwłoczne wyjaśnienie tej kwestii. Przecież m.in. od tego zależy czy nasze wnioski o dofinansowanie ( od 01.01 2009r) będą przyjęte, czy odrzucone.
Pozwoli to na uporządkowanie przynajmniej tego segmentu wniosku o dofinansowanie i ostudzi gorące głowy. Czas płynie coraz szybciej.
rybak3

Postprzez Rybak4 » Pią Lis 20, 2009 7:53 pm

Z Podręcznika Beneficjenta:
"W związku z powyższym formularz RRW-22 musi być złożony za rok poprzedzający rok złożenia wniosku o dofinansowanie. Oznacza to, iż jeżeli wnioskodawca, chce przystąpić do realizacji wymogów określonych w Pakietach od roku 2009, musi posiadać złożony formularz RRW-22 za rok 2008. Jeżeli wnioskodawca w roku 2008 nie złożył ww. formularza musi go złożyć za rok 2009 do 15 marca 2010 r. W takim wypadku będzie mógł przystąpić do realizacji wymogów od 2011 roku".

Ja myślę, że w jak złoży RRW-22 do 15.03.2010 ( za 2009 rok)to będzie mógł przystąpić do realizacji wymogów od 2010 roku. Inaczej przystępując do realizacji wymogów od 2009 roku musielibyśmy składać RRW-22 do 15.03.2008.
Rybak4

Postprzez obwieś » Sob Lis 21, 2009 10:13 pm

[quote="Anonymous"]Statystyka ma to do siebie, że muszą być zachowane terminy. Rozumując tak jak ty, to możesz również złożyć RWW 22 za 2007 r. ale komu to będzie potrzebne i po co ?[/quote]
Niewykluczone że tak będzie i GUS będzie kazał pod groźbą sankcji z ustawy o statystyce publicznej poskładać sprawozdania za lata poprzednie, ale to już inna bajka.
wb.
obwieś

Miejscowość: Sławoszowice

Kilka spostrzeżeń

Postprzez Gość » Pon Lis 23, 2009 1:22 am

Witam brać rybacką

Po wnikliwej analizie podzielę się z wami moimi uwagami :)

Po pierwsze:
Wnioski za 2009 jak i za 2010 (jako pierwszy rok rozpoczęcia) składa się do 30 listopada 2009 roku - rozporządzenie z 7 września 2009 roku (DZ.U. NR 147

POZ. 1193) par. 56 ust2 pkt 1) i 2). UWAGA:30.11.2009 to bardzo ważna data i należy się jej bardzo trzymać - patrz pkt 3 tego paragrafu.
Po drugie:
Załącznik 2 ww rozporządzenia mówiący o "załącznikach, jakie należy dołączyć do wniosku o dofinansowanie" - 2. 9) - " potwierdzenie złożenia formularza ....., o których mowa w przepisach o statystyce publicznej, za rok poprzedzający rok złożenia wniosku o dofinansowanie"

Czyli w obydwu przypadkach (za 2009 albo 2010 jako pierwszy rok) należało złożyć formularz RRW-22 za 2008 rok. Termin złożenia określa sam formularz -czyli "wysłać w terminie do 15 marca" (
formularzyk do pobrania: http://bip.minrol.gov.pl/strona/Desktop ... OrgId=1459).

I teraz jeżeli chodzi o potwierdzenie, biorąc pod uwagę podejście papierkowe urzędników - to najlepszym sposobem byłoby posiadać kopię nadania listu poleconego a na nim swój adres, adres IRŚ oraz stempelek poczty z datą do 15 marca ( lub jak dzień ostatni jest wolny od pracy, to kolejny dzień pracujący o tym mówi KPA - do sprawdzenia)- albo uzyskać takie zaświadczenie z IRŚ które wyraźnie wskazywało by że dane gospodarstwo lub osoba złożyła RRW-22 w wymaganym terminie lub podała termin.
Tylko jaki? Najlepiej do 15 marca 2009 r, bo jak kilka dni później (faktycznie do IRŚ przesyłka mogła zostać dostarczona po 15-tym) a my nie mamy potwierdzenia z poczty ( wyrzucone do kosza, zwykły list) to możemy mieć mały problem.

Kolejnym interesującym załącznikiem jest "dokument potwierdzający ukończenie kursu lub szkolenia dotyczącego dobrostanu ryb". Całe szczęście, że w rozporządzeniu nigdzie nie ma mowy o odbyciu szkolenia za 2008 rok :)). Rozporządzenie nie określa również kto ( nie wskazuje żadnej instytucji, uczelni, ośrodka szkoleniowego) może przeprowadzić takie szkolenie. Teoretycznie każdy z nas może przeprowadzić takie szkolenie, najważniejsze jest aby szkolenie to obejmowało zagadnienia wymienione w tym rozporządzeniu - par 10 pkt 2 ust 3 lit c.
Zastanawiam się również skąd pochodzi wymóg tego załącznika - bo na pewno nie z przepisów unijnych, które nic o tym nie mówią.

Rzekłabym jednym cytatem "lub czasopisma". Czyli istniała pewna grupa osób, która wiedziała co się kroi :))) Grupa trzymająca dopłaty :))))) Kto zajmuje się formularzami RRW-22 i narzeka że bardzo mało ich wpływa ??? Kto organizuje obecnie szkolenia i pobiera za nie opłaty - 200 zl

Z rybackim pozdrowieniem

Różanka

P.S Rybacy rybakom zgotowali ten los.
Gość

Postprzez Rybak gamaj » Śro Lis 25, 2009 8:41 pm

Mam super wieści!!!
RRW-22 i certyfikaty z 2009 r. są ważne!!
Rybak Gamaj
Rybak gamaj

RRW-22

Postprzez nanga » Czw Gru 03, 2009 6:15 pm

[quote="Rybak gamaj"]Mam super wieści!!!
RRW-22 i certyfikaty z 2009 r. są ważne!!
Rybak Gamaj

Rybaku, skąd te wieśći??? Do mnie Agencja zgłosiła się dziś z tekstem, że na moim potwierdzeniu złożenia RRW-22 nie jest napisane, czy zostało to złożone terminowo. A tylko TERMINOWE złożenie, uprawnia do blablabla...

Kto wie, jak to w końcu jest rozstrzygane?
nanga

Postprzez Gość » Czw Gru 03, 2009 8:43 pm

Instytut wszystkim, tym którzy złożyli w terminie i po terminie wystawiał potwierdzenie o tej samej treści. Nawet na prośby tych, którzy złożyli w terminie nie wystawił zaświadczenia z informacją o tym fakcie. Jak już informowałem, ARiMR nie zażądała u mnie zmiany treści zaświadczenia. Ja złożyłem RRW-22 terminowo.
Gość

Postprzez Rybak karpiarz » Pią Gru 04, 2009 8:12 pm

Dobrze mówi . dać mu wódki. Dzisiaj Agencja dostała prikaz, że ma sie nie prosić o terminy, bo od terminów jest IRŚ, a oni mają przed szereg nie wychodzić. Ale kto dostanie zależy od Najwyższego. Kasy jest na 30 % wniosków i jak nie poprzesuwają, ci co składali w 2 gim miesiącu mają figę. A miała być kasa jeszcze na jeden nabór. Życie znów plany zweryfikowało. kto terazm nie złozył już nie złozy, bo naboru już na 100% nie będzie
[/color][/color]
Rybak karpiarz

Postprzez Gość » Pon Gru 07, 2009 11:55 am

Nie siej defetyzmu kolego !
Bzdury opowiadasz na temat ilości złożonych wniosków. Wniosków jest złożonych na ok 130 % kwoty. 30 % może nie dostać. Po weryfikacji powierzchni, którą tylko wypis z ewidencji gruntów może urealnić oraz odrzuceniu innych ze względów merytorycznych, okaże się ,że jest to 100 %
Kolejność zależy nie od daty złożenia wniosku, tylko od daty złożenia kompletnych dokumentów.
Pozdrawiam.
Gość

Postprzez Gość » Pon Gru 07, 2009 3:04 pm

generalnie to jest złożone wniosków na prawie 230% kwoty, która jest zarezerwowana na rekompensaty. Więc nie wiem skąd te 130%. No ale mam pytanie jak to będzie z tymi środkami. Jeżeli mieliśmy składać je do 30 listopada to nie może to funkcjonować tak, że Ci co złożyli później (koniec listopada) nie dostaną.
Gość

Postprzez Gość » Pon Gru 07, 2009 4:40 pm

Jak ja nie dostanę z powodu poźniejszego złożenia dokumentówi i braku środków to podaję agencję do sądu, że dopuściła wnioski z zaświadczeniami o złożeniu RRW-22 po terminie. Jeszcze lepiej pozwać będzie instytut o wystawianie takich zaświadczeń. Rozmawiałem z prawnikami. Sprawa wygrana ![/quote
Gość

Postprzez obwieś » Pon Gru 07, 2009 9:08 pm

możliwe że wygrasz ale co ?, nieznam prawników którzy by zapowiadali inaczej. Jeden z naszych kłusowników walczył z wyrokami sądów przez pięć lat, jak miał na początku w zawiasach 6 miesięcy tak też skończył, niby bez różnicy (tylko koszty mecenasa - tu już sam się ukarał dotkliwie)
hejka
wb.
obwieś

Miejscowość: Sławoszowice

Postprzez Gość » Pon Gru 07, 2009 10:57 pm

Przeczytaj Podręcznik Beneficjenta. Napisane czarno na białym komu przysługuje pomoc.
cyt. terminową realizację, określonych w przepisach o statystyce publicznej, obowiązków statystycznych w zakresie sprawozdań dotyczących powierzchni stawów rybnych oraz ilości..................
Przeczytaj rozporządzenie par.10 pkt 2 p.pkt 2. Napisane "terminowe"
Jeżeli ARIMR nie przyzna pomocy tym którzy terminowo złożyli RWW-22 z powodu braku środków, a przyzna tym, którzy nie złożyli RWW-22 to ma jak w banku sprawy w sądzie. Te sprawy ARMIR przegra, ponieważ jest on zobowiązany do weryfikacji zaświadczeń.
Gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 85 gości