Organizacja Producentów

Moderator: ekspert_PK

Re: Organizacja Producentów

Postprzez gość » Pon Paź 10, 2011 10:12 am

Entuzjasta Pana Karpia napisał(a):
Gość napisał(a):
Malec napisał(a):Czy ktoś może powiedzieć co rybak może mieć z tego, że będzie należał do Organizacji Producentów?

Dwanaście tysia za to żeby być członkiem , to nie dziwie się że jest was tylko trzydziestu, i jednocześnie sami odpowiadacie sobie na wiele pytań dotyczących funkcjonowania organizacji tego typu.

Tych Trzydziestu zdziałało więcej w ostatnich 5 latach niż pozostałych klikuset, bo 6 lat temu sami sobie musieli odpowiedzieć na pytanie, czy jest czas się zorganizować i wyłożyc swoje prywatne pieniądze, żeby w promocji karpia zrobić wreszcie coś! Istniejace organizacje do dzis w tym względzie przypominają wielkie, nieruchawe dinozaury... A co do pieniędzy jeszcze, to większość rybaków korzysta z kampanii Pana Karpia, nie dokładając złotówki. Więc powinieneś odpowiedzieć na ten wpis jednym zdaniem : "Dziękuję Panu Karpiowi, że jest, mimo braku zaangażowania większej grupy rybaków i mimo bezproduktywnej krytyki".

dla mnie ryba z szyldem Pan Karp to produkt za grosze w przedgwiazdkowej promocji w supermarkecie.
gość

Postprzez Nowy » Pon Paź 10, 2011 1:02 pm

Nie jest to głos zwolennika Pana Karpia, ale musze to powiedzieć - niestety takich Gości mamy na pęczki - pisze on, że coś mu się nie podoba, a sam nie kiwając palcem, próbuje zniechęcic innych do działania, wstyd! Proponuje Administratorowi kasować głosy bezproduktywne, czyli takie, które nie podają żadnych rozwiązań...
Nowy

Postprzez Gość » Pon Paź 10, 2011 7:27 pm

Ale czy przedmówca nie ma racji? Sam jestem członkiem Pana Karpia i wiem, że są wśród Nas tacy co pod szyldem Pana Karpia sprzedają rybę taniej niż konkurencja. A wydawać by się mogło że za jakością ryb z pod szyldu Pana Karpia powinna też iść cena. Bo chyba o to chodzi w tej promocji karpia... Przecież nie ma to polegać na niszczeniu "swoich" kolegów.
Gość

Postprzez Stawiarz » Pon Paź 10, 2011 9:51 pm

Ale to co Kolega - Gość pisze ostatni, to nie jest cecha hodowców z logo Pan Karp, to my tak Polacy mamy, ze jestesmy kłótliwi i interesy własne przedkładamy ponad interesy wspólne, a przez to dajemy się rozgrywać jak baranki. Kto komu bronił do tej pory sie zjednoczyć, ustalić cene, przecież takie próby trwaja juz z 15 lat i co?
Stawiarz

Postprzez Gość » Pon Paź 10, 2011 11:09 pm

Tkwij w swym entuzjazmie , ja tego nie krytykuje, tylko żeby kolega w tym porywie euforii nie obudził się któregoś dnia z ręką w nocniku , bo mam wrażenie że to lada chwila.
Gość

Postprzez Tedi » Wto Paź 11, 2011 12:35 am

Chyba odeszliśmy od tematu - właśnie po to, żeby ceny były godne, czynione są starania nad powołaniem organizacji producentów karpia. Jak zwykle łatwiej dyskutować o dupie Maryni, może wróćmy do meritum. Kto wierzy , że u nas uda się organizacja producentów, która będzie sprzedać wspólnie rybę dla lepszego wyniku finansowego rybaków?
Tedi

Postprzez Gość » Wto Paź 11, 2011 8:46 pm

Organizacja PRODUCENTÓW RYB powinna powstać i nie podlega to żadnym dyskusjom. Ale czy uważacie, że Pan Karp to są tylko producenci ryb? Czytając uważnie stronę Pana Karpia dowiedziałem się, że został stworzony w celu promocji karpia i do takiego towarzystwa przystąpiłem. A teraz dowiaduję się, że tworzyć on będzie organizację producencką. To pewnie promocja zejdzie na drugi plan... Z doświadczenia wiem, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Gość

Postprzez 44 » Śro Paź 12, 2011 6:54 am

Gość ( wpis z 11 października) poruszył bardzo ważny temat. Podział stref dzilania organizacji rybackich ( karpiowych). Brak zarysowania tych stref, powoduje nachodzenie na siebie działań, a tym samym konflikty i brak skuteczności. Na przykład przy jakiej organizacji rybackiej mogłaby powstać Organizacja Producentów Ryb. Przy Polskim Towarzystwie Rybackim - może być, skupia najwięcej rybaków . Przy Panu Karpiu - może być, jest znaną marką. Przy Związku Producentów Ryb- raczej nie, wszak to związek zawodowy który mógłby zastrajkować przeciw własnej strukturze. Co z tego przykładu wynika? Najlepiej gdyby OPR była oddzielnym ( gospodarczym) tworem.
Inne pytanie, to czy rybacy ( karpiarze) są gotowi do powołania OPR i co z tego powołania ma wynikać. Koncentracja rynku podaży, to ważny element, ale mam wielkie obawy, czy karpiarze uznają ją za aż tak ważną, czy raczej zadawala ich istniejący stan rzeczy.
Rynek, to jedna z tych stref działania karpiowych organizacji. Czy najważniejsza? Uważam, że są ważniejsze: choroby ryb, prawo, gospodarka wodna, podział unijnych środków, stawy a ochrona pzryrody.... W tych tematach organizacje rybackie powinny wypracować wspólne strefy działania i działać razem, oraz autonomiczne strefy działania i nie deptać sobie po piętach.
44

Postprzez Członek PK » Śro Paź 12, 2011 4:20 pm

Gość napisał(a):Organizacja PRODUCENTÓW RYB powinna powstać i nie podlega to żadnym dyskusjom. Ale czy uważacie, że Pan Karp to są tylko producenci ryb? Czytając uważnie stronę Pana Karpia dowiedziałem się, że został stworzony w celu promocji karpia i do takiego towarzystwa przystąpiłem. A teraz dowiaduję się, że tworzyć on będzie organizację producencką. To pewnie promocja zejdzie na drugi plan... Z doświadczenia wiem, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Hmmm, to obaj jesteśmy członkami tej samej organizacji, obaj wstąpiliśmy do Pana Karpia, bo obu zależy nam na promocji karpia, i żeby nam było lepiej na rynku rybnym, którego jednym z elementów jest promocja. Obaj (chyba, że nie byłeś) też byliśmy na jednym z ostatnich Walnych, gdzie zebrani zdecydowali, że dobrze byłoby zorganizować się w ramach Organizacji Producentów, bo wtedy można lepiej rybę sprzedać.
Członek PK

Postprzez swiezak » Śro Paź 12, 2011 4:26 pm

A jaki byłby koszt dla zwykłego rybaka przystąpienia do organizacji producentów ryb Pana Karpia?
swiezak

Postprzez Nowy » Śro Paź 12, 2011 5:17 pm

Znajdziesz to na http://www.pankarprybacy.pl - 1000 zł wpisowe i 200 zł składka - to członek wspierający
Nowy

Postprzez Gość » Śro Paź 12, 2011 5:28 pm

Dziwią mnie te próby ,na siłę promowania spożycia karpia w dotychczasowej postaci. Czasy gdy była to prawie jedyna ryba słodkowodna i to tylko sprzedawana na Boże Narodzenie, minęły bezpowrotnie miejsce karpia jest w przetwórniach i tyle ,spożycie spada bo zaczynają być hodowane inne ,smaczniejsze i szlachetniejsze ryby, pokolenie naszych dzieci i wnuków karpia odeśle w niebyt bez względu na reklamę i lobbing. Trzeba propagować hodowlę innych gatunków ryb póki hodowcy z innych krajów nas nie wyprzedzą i nie zdobędą naszego rynku, co widać chociażby po sprzedaży pangi i łososia z Norwegii.Pieniądze wydane na promocję karpia są
pieniędzmi wyrzuconymi w błoto(dosłownie), świat oraz aquakultura idą do przodu , a my ciągle chcemy go zatrzymywać,można to porównać do np: towarzystwa miłośników Stara 28.
pozdrawiam i proszę o rzeczową dyskusję na temat przyszłości hodowli gatunków ryb słodkowodnych, hodować trzeba to co potencjalny klient zechce kupić a nie to co nam się podoba.
Gość

Postprzez Nowy » Śro Paź 12, 2011 5:47 pm

Ciekawy głos, ale może proponuję założyć nowy wątek, bo tu rozmawiamy o organizacji producentów
Nowy

Postprzez Organizator » Czw Paź 13, 2011 8:09 pm

Będąc w Bełchatowie na zebraniu ZPRyb usłyszałem od pracownika MRiRW, że organizacji producentów należy się po 20 tys euro rocznie, to niezły zastrzyk dla biura
Organizator

Postprzez Gość » Czw Paź 13, 2011 10:42 pm

Gość napisał(a):Dziwią mnie te próby ,na siłę promowania spożycia karpia w dotychczasowej postaci. Czasy gdy była to prawie jedyna ryba słodkowodna i to tylko sprzedawana na Boże Narodzenie, minęły bezpowrotnie miejsce karpia jest w przetwórniach i tyle ,spożycie spada bo zaczynają być hodowane inne ,smaczniejsze i szlachetniejsze ryby, pokolenie naszych dzieci i wnuków karpia odeśle w niebyt bez względu na reklamę i lobbing. Trzeba propagować hodowlę innych gatunków ryb póki hodowcy z innych krajów nas nie wyprzedzą i nie zdobędą naszego rynku, co widać chociażby po sprzedaży pangi i łososia z Norwegii.Pieniądze wydane na promocję karpia są
pieniędzmi wyrzuconymi w błoto(dosłownie), świat oraz aquakultura idą do przodu , a my ciągle chcemy go zatrzymywać,można to porównać do np: towarzystwa miłośników Stara 28.
pozdrawiam i proszę o rzeczową dyskusję na temat przyszłości hodowli gatunków ryb słodkowodnych, hodować trzeba to co potencjalny klient zechce kupić a nie to co nam się podoba.

Gratuluję , nareszcie rzeczowy głos rozsądku. To jest właśnie punkt wyjścia do rozmowy na temat organizacji producentów ryb. "Pozdrawiam.
Gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 81 gości