Felieton Karpiowy

Moderator: ekspert_PK

Re: Felieton Karpiowy

Postprzez Marek3 » Pią Lip 18, 2014 10:08 am

To jak to zrobić, żeby działać wspólnie?
Marek3

Postprzez luba » Pią Lip 18, 2014 3:07 pm

wywalić stare zarzady i wybrać ludzi,którzy należą w tej chwili i do zpryb i do ptryb /a ztego co wiem to jest to całkiem liczna gromada/ i wiedzą ,ze tylko jedna silna organizacja może coś osiagnąć.Już wystarczy zagrywek pomiędzy prezesami i przedkładania własnych ambicji nad pożyteczne działanie.
luba

Postprzez Zygmunt » Pią Lip 18, 2014 4:41 pm

Felieton "Dla mnie najważniejsze jest karpiarstwo", trafnie diagnozuje dzisiejszą pozycje hodowców karpi. Czy z tego karpiowego kotła jest jakieś dobre wyjście ? Sam nie wiem. Skłaniam się do rozwiązań ostrych, to znaczy odejście od skostniałych organizacji nazwanych rybackimi w kierunku komercyjnej organizacji hodowców karpi, bez przystawek.
Zygmunt

Postprzez ryb » Pią Lip 18, 2014 5:16 pm

Wreszcie można przeczytać W.W.
Niewątpliwie zgadzam się i jestem całym sercem za zjednoczeniem organizacji, ale dopóki duma i dorobek organizacji oraz logo a nie dobro wszystkich rybaków jest najważniejsze, dopóki będą rybacy zrzeszeni w kilku a nie jednej komercyjnej organizacji.
ryb

Postprzez pstrą-garz » Pią Lip 18, 2014 5:50 pm

Jaka to duma i jaki dorobek tych rybackich organizacji. Zmarnowane 5 lat bardzo dużego wsparcia unijnego. Albo to działanie świadome, albo nieudacznictwo. Zygmunt ma rację, tylko komercyjna organizacja może uratować karpiarzy. Jeżeli zmarnują następne 5 lat ostatniej unijnej kasy, będzie po nich.
pstrą-garz

Postprzez rybak 2014 » Pon Lip 21, 2014 1:15 pm

Rozwiązać!
rybak 2014

Postprzez samorozwiązanie » Pon Lip 21, 2014 2:23 pm

Widziałes kiedys kogos, kto by się sam rozwiązał?:-)
samorozwiązanie

Postprzez kaaarp » Pon Lip 21, 2014 2:49 pm

do puki organizacjami zarządzają handlowcy i importerzy nie będzie lepiej
kaaarp

Postprzez Zarząd_PK » Czw Lip 31, 2014 9:09 pm

Zapraszam do lektury
Kod: Zaznacz wszystko
nowego felietonu karpiowego  - po co rybakom LGRY? http://www.pankarprybacy.pl/feleton_66.
html
Zarząd_PK

Postprzez Zarząd_PK » Sob Wrz 20, 2014 3:24 pm

608, czyli siała baba mak - to tytuł nowego Felietonu Karpiowego na www.pankarprybacy.pl
Zarząd_PK

Postprzez Zarząd_PK » Wto Sty 06, 2015 12:04 pm

Zarząd_PK

Postprzez Gość » Wto Sty 06, 2015 2:31 pm

Z uwagą przeczytałem najnowszy felieton dotyczący III Debaty Karpiowej i koniecznością dyskutowania na niej o konsolidację rynku. Można by się tylko zastanowić nad oceną rynku w 2014 roku, którą przytoczył autor we wspomnianym felietonie.Spytam się tylko o jedno. Gdyby cena nie była na poziomie 8.30zł/kg, a 10.00 zł/kg, to ci co tak głośno teraz krzyczą i lamentują, a mają rynek, nie ściągnęli by bezpośrednio lub pośrednio kilka tysięcy ton karpia czeskiego, litewskiego i węgierskiego i podłożyli pod własną produkcję ? Tak było w latach ubiegłych i tak będzie, bo chęć zysku w wielu z nas jest silniejsza jak chęć współpracy i pomocy między kolegami rybakami. Może cena 8.30 zł/kg jest ceną równowagi podaży i popytu, a słabe gospodarstwa powinny zbankrutować ?
Jeśli mamy się jednoczyć to tylko wokół Uznanej Organizacji Producentów i tylko wówczas kiedy pokieruje nią osoba lub osoby nie związane z produkcją karpiową, dobrze wynagradzane i podejmą się one zadania pogodzenia rybaków, jednocześnie eliminując z tego grona nieuczciwych handlarzy którzy ich udają.
Gość

Postprzez gość32 » Wto Sty 06, 2015 3:03 pm

"Może cena 8.30 zł/kg jest ceną równowagi podaży i popytu, a słabe gospodarstwa powinny zbankrutować ?"
Może masz rację, ale co to są słabe gospodarstwa? Myślę, że często są to najlepsze gospodarstwa karpiowe, ale nie mają boków ( innych przychodów) i nie wytrzymają konkurencji z firmami dla których przychody z karpiarstwa to dodatek na waciki. Myślę, ze cena 10 zł da wyżyć i nie spowoduje nadmiernego importu, a zresztą ten import w końcu należy nazwać po imieniu- kłania się certyfikacja, jak to robią Czesi z innymi naszymi towarami.
gość32

Postprzez Gość » Wto Sty 06, 2015 3:14 pm

Dlaczego uważasz, że cena 10 zł/kg nie spowoduje importu ? Co będzie przeszkadzało rybakowi importującemu bezpośrednio lub pośrednio karpia do podłożenia go pod własną certyfikowaną rybę ?
Gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 79 gości