UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Moderator: ekspert_PK

Re: UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Postprzez Pablo » Czw Wrz 20, 2012 11:33 pm

Rzut kostką, komu dadzą komu nie dadzą.
Zależy kto kogo zna, kto kogo lubi.
I jak zawsze ważne kto lubi kolor "zielony".

W każdej "agencji" związanej z rolnictwem i dotacjami - hasło przewodnie - "rodzina na swoim"
Pablo

Postprzez gość » Czw Wrz 20, 2012 11:35 pm

Tilapiak napisał(a):Co wy narzekacie, że nie ma funduszy, że źle się rybactwo traktuje???? Jest tak jak tu:
http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/ef ... -2013.html

I dwa dni przed wnioskiem o płatność Agencja zaczyna liczyć czy to sie opłaca i czy hala nie była za droga....... i po tilapii.
gość

Postprzez gość » Czw Wrz 20, 2012 11:45 pm

Hodowla plus sieć restauracji - przepis na polska akwakulturę??
gość

Postprzez gość » Czw Wrz 20, 2012 11:50 pm

To jest też dowód na to co pisał "zbych" facet od bakalii i facet od restauracji hoduja ryby.
I to nie jest "nasza" liga i "wariackie" pomysły przechodzą.
BRAWO!!
gość

Postprzez gość » Pią Wrz 21, 2012 6:21 am

Przy 45 milionach to jest się czym dzielić.
gość

Postprzez gość » Pią Wrz 21, 2012 3:17 pm

Niech się buduje jak najwięcej, jak są pieniądze na to to niech zostaja w Polsce.
A Agencja powinna porozdzielać na wszystko co tylko możliwe i rolnikom, i rybakom i przetwórcom i komu tam jeszcze.
Ta kasa to dodatkowe miejsca pracy, cokolwiek by za nie budowano to to ktoś to będzie musiał "robić" a to może napędzić wszystko.
Niech się w Polsce żyje troche lepiej wszystkim.

Czego sobie i Kolegom życzę.
gość

Postprzez Gość » Pią Wrz 21, 2012 3:40 pm

gość napisał(a):Niech się buduje jak najwięcej, jak są pieniądze na to to niech zostaja w Polsce.
A Agencja powinna porozdzielać na wszystko co tylko możliwe i rolnikom, i rybakom i przetwórcom i komu tam jeszcze.
Ta kasa to dodatkowe miejsca pracy, cokolwiek by za nie budowano to to ktoś to będzie musiał "robić" a to może napędzić wszystko.
Niech się w Polsce żyje troche lepiej wszystkim.

Czego sobie i Kolegom życzę.

Jak długo przy tej niegospodarności ?
Gość

Postprzez gość » Pią Wrz 21, 2012 5:35 pm

Gość napisał(a):
Jak długo przy tej niegospodarności ?

O kim jest mowa bo ja już się w tych postach pogubiłem.
Kto jest niegospodarny? rolnicy, rybacy, beneficjenci, agencja?

Mówicie o umowach, dotacjach, czy tych reklamach?
Kto tu źle gospodaruje? ten co buduje, wydaje czy przyznaje te pieniądze ??????
gość

Postprzez rafalstanislaw » Pią Wrz 21, 2012 10:15 pm

Chciałem podziękować za pomoc i uwagi. Szczególnie Pani i czterem Kolegom. Wnioski mamy podobne.
Udało mi się skonsultować moją umowę i wnioski o aneks z innymi oddziałami ARiMR (a właściwie pracownikami). Trzeba będzie ruszyć sprawę wyżej niech ktoś mądrzejszy sprawdzi czy wszystko jest o.k.
Nie ma co sobie utrudniać życia i trzeba zrobić co jest możliwe i zgodne z papierami (nie ważne z sensem czy bez) zgodnie z umową tak jak ktoś je zweryfikował i ocenił - w końcu to fachowcy. Każda ze stron ponosi konsekwencje i ryzyko płynące z podpisanej umowy.
Albo trzeba zrezygnować z inwestycji i umowy (czemu jestem najbliższy) a sensowność umowy i jej i konsekwencje trzeba zostawić prawnikom.
Zatrudniłem już kancelarie, które się tym zajmą, zostawiam to im - trzeba w końcu zająć sie pracą. Praca jest ważniejsza niż bieganie po urzędach.
Jeśli chodzi o ludzi pracujących w Agencji też nie można wrzucać ich do jednej szufladki - różnice są kolosalne, jak to w życiu.

Po wyjeździe do Rosjii wiem jedno - nie mamy do nich szans. Rosja, Ukraina - tam będzie ciąg dalszy. Trzeba szukać łatwiejszych rozwiązań. Może faktycznie lepiej zająć się reklamą albo gruntami z "ptakami". Zamiast inwestować w stawy i "akwakulturę" - lepiej kupować bagna nad Biebrzą, albo grunty pod działki rekreacyjne, zawsze też można "zalesić" i nie mieć problemów - a "stopa zwrotu" dużo lepsza .

Koledze "Zbychowi" dziękuję za kilka cennych uwag i sporą dozę humoru. Czasy różne - doświadczenia mamy podobne.
A Kolegom radze nie brac sobie dodatkowych kłopotów na głowe i przemyśleć łatwiejsze (pweniejsze) rozwiązania.
rafalstanislaw

Postprzez gość » Sob Wrz 22, 2012 7:06 am

Pablo napisał(a):Rzut kostką, komu dadzą komu nie dadzą.
Zależy kto kogo zna, kto kogo lubi.
I jak zawsze ważne kto lubi kolor "zielony".

W każdej "agencji" związanej z rolnictwem i dotacjami - hasło przewodnie - "rodzina na swoim"

I co roku te same fundacje i osoby, tyko sumy się zmieniają i nazwy spółek.
gość

Postprzez Gość » Sob Wrz 22, 2012 11:02 pm

wtrące podobają ni się te teksty ale przytoczę unas w okolicy mało ziemi czy to kupic czy wydzerzawic ....puki są dopłaty gdy ich braknie zobaczymy.
Gość

Postprzez Gość » Nie Wrz 23, 2012 9:40 am

Czytam to i też sie pogubiłem i nie dokońca rozumiem. Agencja zmienia koszty budowy po podpisaniu umowy?
To znaczy, że umowy nie można aneksować? Chyba aneks może być położony nawet dzień przed płatnością.
Gość

Postprzez pablo » Nie Wrz 23, 2012 9:56 am

Teoretycznie możesz, a w praktyce jak widać jest różnie.
pablo

Postprzez gość » Nie Wrz 23, 2012 10:00 am

Na pewno zanim cokolwiek zmienisz najpierw pisz aneks, inaczej to wychodzą rózne jaja, jak nie przy aneksie to na płatność (przynajmniej u mnie tak było). Czepiali sie zupełnie nie istotnych dupereli. Także zanim wniosek o płatność - wszystkie zmiany aneksować, nawet te drobne.
gość

Postprzez słuchacz » Nie Wrz 23, 2012 12:31 pm

Jak widać po niektórych Kolegach to lepiej chyba nie aneksować. Za duże ryzyko, że będą chcieli coś zmieniac w kosztach.
Z tego o czym jest tu mowa wychodzi, że agencja może próbować zmienić koszty przy każdym aneksie do terminu, zakresu, kosztów, miejsca itd., a wszystkie koszty mogą być ponownie weryfikowane.
słuchacz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 50 gości