Cena handlówki 2019

Moderator: ekspert_PK

Re: Cena handlówki 2019

Postprzez o-koń » Wto Wrz 24, 2019 8:52 am

Zejście z ceną poniżej 10 zł/kg, to klęska na własne życzenie. Rynek jest gotowy na wyższe ceny, a obniżenie ceny nie zwiększy popytu. Obniżanie ceny może skutkować przyhamowaniem importu, a tym samym większą sprzedaż z polskich gospodarstw karpiowych. Można jeszcze się pokusić o niższą cenę na przełomie listopada i grudnia i tym samym upłynnić w sieciach ok. 7oo ton.
o-koń

Postprzez Gość » Wto Wrz 24, 2019 1:44 pm

@o-koń, Twoje życzenia brzmią jak głos wołającego na puszczy. Mleko się rozlało i jeśli część z nas z tego wyjdzie, to bardzo poranionych. Gdzie tkwił błąd? Jeszcze kilka lat temu na konferencjach wypowiadało się poważne grono, że marketom trzeba sprzedawać karpia jak najdrożej, bo to dla nich towar strategiczny i muszą od nas kupować! Jak muszą, to widać bardzo dokładnie w tym roku. Może winni jesteśmy my sami? Przecież wszyscy wiemy kto kupuje karpia bezpośrednio lub pośrednio z importu. Przez lata ten karp przepływał przez nasze magazyny i zmieniał obywatelstwo. Mógłbym podać kilkanaście przykładów ale podam jeden najbardziej dla mnie drastyczny. Wszyscy wiemy kto nosi sztandary w naszym związku. Wiemy i dalej pozwalamy mu na ich noszenie. Chęć szybkiego, chwilowego zysku przesłania nam myślenie. Wielu z nas nie myśli na lata, a na teraz.
Gość

Postprzez Handlarz_max » Śro Wrz 25, 2019 6:38 am

Ooooo. ... już karpia za 7.50zl/kg widziałem. Fajnie. W tym roku będzie rekord jeśli chodzi o cenę...
Handlarz_max

Postprzez Gość » Śro Wrz 25, 2019 9:06 am

Handlarz_max napisał(a):Ooooo. ... już karpia za 7.50zl/kg widziałem. Fajnie. W tym roku będzie rekord jeśli chodzi o cenę...

Najfajniejsze jest to, że handlarze zostaną z zamówioną rybą z za granicy :)
Gość

Postprzez Gość » Śro Wrz 25, 2019 10:27 am

Albo dopłacą żeby ją sprzedać
Gość

Postprzez Gość » Śro Wrz 25, 2019 10:35 am

Może zaradni rybacy i działacze organizacji rybackich pomyślcie o ograniczeniu produkcji waszych karpi, bo inaczej ratuj się kto może a wtedy ci którzy żyją z hodowli karpiowych są na straconych pozycjach. Nowobogaccy i cwaniacy biznesmeni was zjedzą.
Gość

Postprzez Gość » Śro Wrz 25, 2019 10:57 am

Gość napisał(a):Może zaradni rybacy i działacze organizacji rybackich pomyślcie o ograniczeniu produkcji waszych karpi, bo inaczej ratuj się kto może a wtedy ci którzy żyją z hodowli karpiowych są na straconych pozycjach. Nowobogaccy i cwaniacy biznesmeni was zjedzą.

Może tak pomyśleć aby karp nie mógł zmienić obywatelstwa w 3 miesiące ale np. po upływie pół roku?
Gość

Postprzez Gość » Śro Wrz 25, 2019 10:59 am

Gość napisał(a):Albo dopłacą żeby ją sprzedać

Stać ich na to! W tamtym roku zarobili górę pieniędzy.
Gość

Postprzez Gość » Śro Wrz 25, 2019 12:52 pm

Gość napisał(a):Może zaradni rybacy i działacze organizacji rybackich pomyślcie o ograniczeniu produkcji waszych karpi, bo inaczej ratuj się kto może a wtedy ci którzy żyją z hodowli karpiowych są na straconych pozycjach. Nowobogaccy i cwaniacy biznesmeni was zjedzą.

Piszesz z Czech?
Gość

Postprzez GRL » Śro Wrz 25, 2019 3:02 pm

Gość napisał(a):
Gość napisał(a):Albo dopłacą żeby ją sprzedać

Stać ich na to! W tamtym roku zarobili górę pieniędzy.

Oj zarobili zarobili! Wycyckali wszystkich aż miło... Ciekawe jak w tym roku :)
GRL

Postprzez RybakKamil » Śro Wrz 25, 2019 6:45 pm

Handlarz_max napisał(a):Ooooo. ... już karpia za 7.50zl/kg widziałem. Fajnie. W tym roku będzie rekord jeśli chodzi o cenę...

ja już dostaje pogłoski na 7 zł za kg.... Powiem wam tak panowie drodzy, handlarze zawsze zarobią swoje jeśli karp w Polsce będzie po 7 zł to go nie sprowadzą z zagranicy bo nie będzie potrzeby kupią a bezcen w kraju, jeśli karp będzie po 10 zł w Polsce to go sprowadzą z byle gdzie i tak swoje zarobią i tak swoje zarobią. Na przegranej pozycji jesteśmy my hodowcy... Trzeba temu zaradzić ale nie widzę złotego lekarstwa na to wszystko co się dzieje ...
RybakKamil

Postprzez Fishmen » Śro Wrz 25, 2019 7:18 pm

a co Karp z Czech gorszy? kupujący rybe na targu pozna czy to nasz czy z zagranicy? hahah,śmieszy mnie to!
Wielki płacz że Karp jest sprowadzany z Czech!,a wasz reprezentant ściąga tonami Karpia z zagranicy aż miło! a WY na to pozwalacie!

Zastanówcie się bo jak narazie to ośmieszacie się! stare wygi siedzą za biurkiem wlaściciele dużych gospodarstw i nie wiedzą jak dokrecic mu "kurek" zeby nie opłacało się sprowadzać?! RĘKA RĘKE MYJE!
Fishmen

Postprzez GRL » Czw Wrz 26, 2019 5:51 am

RybakKamil napisał(a):

ja już dostaje pogłoski na 7 zł za kg.... Powiem wam tak panowie drodzy, handlarze zawsze zarobią swoje jeśli karp w Polsce będzie po 7 zł to go nie sprowadzą z zagranicy bo nie będzie potrzeby kupią a bezcen w kraju, jeśli karp będzie po 10 zł w Polsce to go sprowadzą z byle gdzie i tak swoje zarobią i tak swoje zarobią. Na przegranej pozycji jesteśmy my hodowcy... Trzeba temu zaradzić ale nie widzę złotego lekarstwa na to wszystko co się dzieje ...

Potwierdzam karp poleciał już na 7zl/kg. Temu komu udało się zakontraktowac po 10zl ma ogomne szczęście i ci sezon przetrwaja. Reszta ma problem no i wydaje mi się że 2-gì rok z rzędu nie dadzą radę dokładać do interesu no i na pweno ktoś padnie...
GRL

Postprzez Gość » Czw Wrz 26, 2019 8:15 am

GRL napisał(a):
RybakKamil napisał(a):

Potwierdzam karp poleciał już na 7zl/kg. Temu komu udało się zakontraktowac po 10zl ma ogomne szczęście i ci sezon przetrwaja. Reszta ma problem no i wydaje mi się że 2-gì rok z rzędu nie dadzą radę dokładać do interesu no i na pweno ktoś padnie...

..ówno wiesz! Po pierwsze nikt nie ma jeszcze zakontraktowanego karpia. Gdybyś był z branży, to byś wiedział, że umowy podpisuje się najwcześniej w listopadzie. Po drugie pojawił się karp po ok. 7.50 od rybaków, którzy już mają dość i kończą z hodowlą z odbiorem na październik. Najczęściej jest to ryby w złej gramaturze.
Obstawiam, że karp w grudniu będzie po 8.80 - 9.25 (duży hurt)
Gość

Postprzez płotka » Czw Wrz 26, 2019 12:09 pm

jaka jest granica cenowa polskiego karpia poniżej której nie opłaca się ściągać karpia z zagranicy ???
płotka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 67 gości