UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Moderator: ekspert_PK

Re: UWAGA!!! Ostrzeżenie - 2.1 Inwestycje

Postprzez rafalstanislaw » Pon Wrz 17, 2012 10:21 am

44 napisał(a):Hodowla ryb, a w szczególności karpii niesie - jak to z hodowlami bywa- duże ryzyko. Dzisiaj trzeba, odchodząc od wieloletnich przyzwyczajeń, mocno główkować w kierunku "urozmaicenia" hodowli. Uważnie śledzić zachowania rynku, jego tendencje. Patrzeć na kilka lat do przodu. Może LGRy na które patrzymy trochę spode łba, są jednak tym nowym spojrzeniem, tym "urozmaiceniem" Może nie całą parę puszczajmy w nasz ukochany karpiowy interes.

Dlatego i wylęgarnia i ras (sandacz okoń) i wędkarze.
Jeśli chodzi o którąś wypowiedź o chodowli łososiowatych, to wydaje mi się, że sandacz i okoń jest lepszym wyborem, większa "luka" na rynku i mniejsza konkurencja.
rafalstanislaw

Postprzez olek » Pon Wrz 17, 2012 2:57 pm

Chcieliśmy dwa lata temy składać wniosek na ciągnik do gospodarstwa.
Mamy 20 ha stawów (razem z ziemią ze 30), a ciągnik kosztował 160 tys. netto, jak to wszystko czytam to się zastanawiam, jak ja bym go wytłumaczył "ekonomicznie" Agencji.
Przecież on u nas w życiu na siebie nie zarobił, nie mam pojęcia jaki trzeba by na niego zrobić biznesplan, żeby im się cyferki zgadzały?
olek

Postprzez gość » Pon Wrz 17, 2012 3:05 pm

Liczenie, wskaźniki, rentownoś itd. Gdyby wszystko było rentowne to po co te wasze dotacje? Wystarczy poczytać tą Ekspertyzę i wychodzi, że wszyscy dokładamy, a dzięki Bogu, jakoś żyjemy.

Jakoś rolnikom nie liczy nikt rentowności dopłat do każdego hektara, gdzie raz w roku skosi i bierze 2000 zł za ha, bo ma "ptaki" na łące (ugór, trzęsawisko i haszcze).
I to jest rentowne?

U mnie na stawach ptaków tyle, że nieraz wody nie widać i nikt mi kasy za to nie daje. Są pieniądze to rozdawać na lewo i prawo w końcu przecież zostaną wydane w naszym kraju. Ludzie będą mieli większy "oddech", doposażą gospodarstwa, zatrudnią ludzi itd.

Jak ZUS stawia nowy biurowiec w marmurach to jakoś urzednicy jego rentowności nie badają.
gość

Postprzez Marek-pstrąg » Pon Wrz 17, 2012 4:19 pm

A propos ptaków, u mnie też robią przymiarki do zrobienie "użytku", jak mam ważne do 2025 pozwolenie wodno-prawne, to mogą być jakieś dodatkowe zakazy czy nakazy co do zrzutu wody?
Marek-pstrąg

Postprzez pablo » Pon Wrz 17, 2012 4:23 pm

RDOŚ u nas próbowała coś mieszać, badać zrzucaną wodę, zawiesiny itd., ale nic nie wskórali.
Chociaż u nas produkcja to jakieś 400-500 kg/ha i nie mieli sie do czego przyczepić.

Nie wiem jak to wygląda od strony prawnej, bo skoro badali to jakąś podkładkę pod to muszą mieć żeby interweniować.
pablo

Postprzez Marek-pstrąg » Pon Wrz 17, 2012 4:26 pm

rafalstanislaw napisał(a):
Także myślę, że taki zestaw : wylęgarnia, pracująca praktycznie przez cały rok,PODCHOWALNIA, RAS - towarówka, stawy narybkowe, jakieś 170 ha wody pod hodowlę i 20 ha łowisko dla wędkarzy, może naprawdę działać.

No to jest coś, normalnie kombinat. Robi wrażenie.
Niech Kolega nie odpuszcza, jak to wyjdzie to będzie się czym chwalić.
Marek-pstrąg

Postprzez pablo » Pon Wrz 17, 2012 4:56 pm

Gość napisał(a): Zakładanie w biznesplanie czy to w założeniach produkcyjnych ......

Zastanawia mnie takie pytanie techniczne.

Czy w biznesplanie (założeniach produkcyjnych), nie ważne czy do Agencji, banku, czy jeszcze gdzie indziej liczy się dotację?
W przypadku PO RYBY jest to 60%, to chyba zmienia wszystkie wyliczenia i ma chyba wpływ na wynik wyliczeń rentowności, przynajmniej dla kogoś kto tą dotacje dostał.

Tak na zdrowy rozsądek to np.:
mam wydać 100 a zarabiam na tym 10 - rentowność 10%.
mam wydać 100 dotacja 60 - wydaje 40 - zarabiam 10- rentowność 25%
Czy to się liczy jakoś inaczej?
pablo

Postprzez gość » Pon Wrz 17, 2012 4:58 pm

gość napisał(a): Wystarczy poczytać tą Ekspertyzę i wychodzi, że wszyscy dokładamy, a dzięki Bogu, jakoś żyjemy......

Co to za "Ekspertyza"? Gdzie ją można znaleźć?
gość

Postprzez tadek » Pon Wrz 17, 2012 5:12 pm

pablo napisał(a):
Gość napisał(a): Zakładanie w biznesplanie czy to w założeniach produkcyjnych ......

Zastanawia mnie takie pytanie techniczne.

Czy w biznesplanie (założeniach produkcyjnych), nie ważne czy do Agencji, banku, czy jeszcze gdzie indziej liczy się dotację?
W przypadku PO RYBY jest to 60%, to chyba zmienia wszystkie wyliczenia i ma chyba wpływ na wynik wyliczeń rentowności, przynajmniej dla kogoś kto tą dotacje dostał.

Tak na zdrowy rozsądek to np.:

Nie wiem jak inni, ale ja bym na pewno liczył tak.
Liczy się w kieszeni.
tadek

Postprzez gość » Pon Wrz 17, 2012 6:08 pm

Poczytałem tą "ekspertyzę" i zadałem sobie trud policzenia wszystkiego na moim gospodarstwie (32 ha).
Wychodzi mi 1420 zł/ha - po 920 zł miesięcznie na głowę.
Zaczynam z bratem szukać roboty...
gość

Postprzez gość » Pon Wrz 17, 2012 6:09 pm

pablo napisał(a):Tak na zdrowy rozsądek to np.:

Proste.
gość

Postprzez gość » Pon Wrz 17, 2012 6:28 pm

Grzegorz0_4 napisał(a):A ja przeżyłem szok jak przeczytałem jakie niektórzy z Was popodpisywali umowy. W mojej krótkiej rybackiej działalności było mi dane i budować stawy od zera, w niezwykle niesprzyjajajacych warunkach, oraz kupować gotowy staw. Przytoczone przez was kwoty są kosmiczne. Przyjmując kalkulację IRS rentowności produkcji karpia ( ~2PLN/kg), taki obiekt bedzie się zwracał ..... w ogóle się nie zwróci.
Pozdrawiam

gość napisał(a):Poczytałem tą "ekspertyzę" i zadałem sobie trud policzenia wszystkiego na moim gospodarstwie (32 ha).
Wychodzi mi 1420 zł/ha - po 920 zł miesięcznie na głowę.
Zaczynam z bratem szukać roboty...

??????
gość

Postprzez piter » Wto Wrz 18, 2012 6:05 am

wodniak napisał(a): A druga sprawa jaki my mamy wpływ na wysokie koszty, czy jakie wy tam w agencji podpisujecie umowy? My to możemy godzić się, albo nie i tak robicie co chcecie.
Co rybacy mogą na to poradzić?
Jeśli, któryś z kolegów ma wpływ na Agencję i wie jakie i z kim urzędnicy robią "umowy" to chyba sie na tym forum raczej nie ujawni...

A jaki my wpływ mamy na coś takiego:

" Kampania promocyjna "Rybka na ludowo" -541 500,00
Opracowanie i przeprowadzenie kampanii promocyjnej produktów rybnych -1 058 848,00
Mamo, jedz rybę - 1 740 733,00
Kampania promująca ryby i produkty rybne - 400 750,00
Promocja produktów rybnych i ich spożycia - 2 057 000,00
Kampania promująca spożycie ryb wśród rodziców - 2 158 585,00
"Oddajmy głos rybie"- kampania - 1 604 150,40
Opracowanie i przeprowadzenie kampanii promocyjnej produktów rybnych -2 123 691,80
Promocja produktów rybnych i ich spożycia poprzez przeprowadzenie kampanii promocyjnej w ośrodkach zdrowia. - 1 942 560,00"

Dla mnie te sumy to szok!
piter

Postprzez gość » Wto Wrz 18, 2012 6:16 am

A to co?
gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 81 gości