Pierze w paszy

Moderator: ekspert_PK

Pierze w paszy

Postprzez Gość » Sob Cze 27, 2020 6:12 pm

Dzień dobry.
Coraz więcej dostaję ofert na paszę granulowaną pełnoporcjową gdzie dodatkiem, który zwiększa ilość białka zwierzęcego są produkty uboczne z drobiu, czyli pierze. Czy ktoś z czytających to forum karmi swoje ryby paszą z pierzem drobiowym. Czy ma lub miał w związku z tym problemy ze zdrowotnością ryb związaną z zaczopowaniem przewodu pokarmowego. Pytanie skierowane jest do hodowców karpia jak i pstrągarzy.
Pozdrawiam.
Gość

Re: Pierze w paszy

Postprzez Mariusz » Sob Cze 27, 2020 7:14 pm

Myk jest prosty.
Białko w pierzu jest tyle, że niestrawne.
W efekcie producent pisze prawdę o ilości białka w paszy, nikt mu nie może zarzucić kłamstwa.
Od czasu, kiedy zrobiło się o tym głośniej, niektórzy producenci podają ilość strawnego białka.
Z drugiej strony nawet najbardziej renomowani producenci kombinują przy składach, dokładnie na tej zasadzie. Deklarowane parametry się zgadzają, ale pasze są coraz gorsze. W ubiegłym roku zaliczyłem wtopę stosując paszę, której używam od lat. "Nagle" straciła stabilność w wysokich temperaturach. W tym roku jest to samo, ale jestem mądrzejszy o doświadczenia z ubiegłego roku.
Mariusz

Postprzez Gość » Nie Cze 28, 2020 9:10 am

@Mariusz. Czy jest w kraju dostępna pasza z min. 30% białka z plazmą, a nie z pierzem drobiu? Taka jaką jeszcze kilka lat temu produkował Aller.
Gość

Postprzez Mariusz » Nie Cze 28, 2020 1:32 pm

Nie wiem.
Mariusz

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 121 gości