RRW22

Moderator: ekspert_PK

RRW22

Postprzez rybak » Śro Wrz 30, 2009 9:51 am

Złożyłem sprawozdanie RRW22 za 2008 rok w terminie wysyłając je listownie.Kilka dni temu zwróciłem się do Instytutu Rybactwa Śródlądowego o potwierdzenie tego faktu. Urzędnik powiedział ,że nie mają mojego sprawozdania i odmówił wydania potwierdzenia.Ja posiadam kopię wysłanego do IRŚ sprawozdania.
Czy mogę ją złożyć wraz z wnioskiem o dopłaty środowiskowe zamiast ich zaświadczenia?
Czy są inni rybacy w mojej sytuacji?
Czy ktoś posiada dowód przekazania RRW22 do Instytutu?
rybak

Postprzez Gość » Śro Wrz 30, 2009 11:13 am

Witam !
Wysłałem RRW 22 do instytutu, tam też zatelefonowałem. powiedziano mi ,że sprawozdania przekazano do Żabieńca. Skontaktowalem się z Żabieńcem, stwierdzili, że posiadają moje sprawozdanie i wyślą mi potwierdzenie.
Gość

RRw-22

Postprzez Cypr » Śro Wrz 30, 2009 6:55 pm

Jezeli wysłałeś do IRS listownie RRW-22, to zapewne masz potwierdzenie nadania listu poleconego. Jezeli nie masz, to nie wysłałeś.
Cypr

Postprzez Gość » Czw Paź 01, 2009 6:05 am

Sprawozdanie wysłałem zwykłym listem.Posiadam swoją kopię tego sprawozdania.Czy inni wysyłali poleconym?
Rybak
Gość

RRw-22

Postprzez Rybak2 » Czw Paź 01, 2009 9:24 am

Wysyłałem poleconym i IRS potwierdził mi złożenie RRW-22.
Rybak2

Postprzez obwieś » Sob Paź 17, 2009 10:57 pm

penalizacja za nie złożenie RRW - 22 wg Ustawy z dnia 29 czerwca 1995 roku "o statystyce publicznej" z póżn zmianami:
art. 56 -niezgodne ze stanem faktycznym - do lat 2, mniejszej wagi grzywna
art. 57 - odmowa wykonania obowiązku statystycznego - grzywna
art. 58 - po upływie oznaczonego terminu - grzywna.

w a...kulturze vide rozp z 7 września.

ale niech żywi nie tracą nadzieji,
w załączniku nr 2 do rozporządzenia z 7 września 2009,
w punktcie 2: W przypadku środka działania wodno-środowiskowe podpunkt 9) zapisano co następuje: "potwierdzenie złożenia formularza dotyczącego powierzchni stawów rybnych oraz ilości ryb wyprodukowanych w stawach rybnych i innych urządzeniach służących do chowu lub hodowli, o którym mowa w przepisach o statystyce publicznej, za rok poprzedzający rok złożenia wniosku o dofinansowanie;"

- tu niema zapisu co do terminu złożenia sprawozdania,

- twierdzenie o niemożności złożenia wniosku lub jego odrzuceniu z powodu złożenia po terminie nie znajduje podstawy w rozporządzeniu ani jego załącznikach,

pozdro .....
wb
obwieś

Miejscowość: Sławoszowice

potwierdzenie rrw-22

Postprzez dociekliwy » Śro Paź 21, 2009 2:23 pm

Podobnie jak obwieś też dociekam czy nieterminowe złożenie formularza rrw-22 skutkuje odmową wypłaty pomocy. Dowiedziałem się że w rozporządzeniu (wiadomo jakim) widnieje zapis (paragraf 10) o tym że pomoc przyznaje się jeżeli terminowo zrealizowano obowiązki statystyczne zgodnie z przepisami o statystyce publicznej (USTAWA z dnia 29 czerwca 1995 r.o statystyce publicznej). Dodatkowo konsultowałem się z doświadczonym pracownikiem ARiMR który stwierdził iż mimo braku procedur wykonawczych potwierdzenie terminowego złożenia formularza rrw-22 za 2008 (do 15 marca 2009) najprawdobodobniej będzie załącznikiem obligatoryjnym (jak ktoś nie dołączy to sprawie). Wie ktoś może coś więcej?
dociekliwy

Postprzez obwieś » Śro Paź 21, 2009 3:15 pm

par 10.1. 2) "przyznaje się, jeżeli wnioskodawca zobowiązał się do realizacji operacji w całym ..., przy jednoczesnym stosowaniu zasad dobrej praktyki rybackiej w całym obiekcie."

jw. podejmuje zobowiązanie a nie jest już w dobrej praktyce rybackiej.

szukajmy dalej (%<>
wb
obwieś

Postprzez Gość » Pią Paź 23, 2009 10:30 am

Do owieś
Raczej nie był w dobrej kulturze przed rozpoczęciem zobowiązania,a zobowiązanie podejmuje 01 01 2010. Ja to tak rozumie
Gość

wyniki dociekań

Postprzez kytan » Sob Paź 31, 2009 1:47 pm

Dalej dociekałem jak to jest z tym terminowym złożeniem formularza RRW-22 - w Agencji (instytucja wdrażająca działanie) twierdzą, że konieczne jest złożenie w terminie a w IRS że niekoniecznie i każdy ma swoje racje w interpretacji przepisów. W sytuacji w której nie ma jeszcze wyraźnych instrukcji radze wszystkim rybakom załatwić sobie takie potwierdzenie z IRS (bez względu na termin) i złożyć wniosek wodnośrodowiskowy do 30 listopada. Kto wie czy nie pojawi się jakaś "czytanka" która w magiczny sposób umożliwi uznanie potwierdzenia (nawet po terminie) a nawet jesli wniosek zostanie odrzucony zawsze można złożyć go ponownie za rok.
PS. ja taki wniosek i tak napisze i złoże
kytan

Miejscowość: Niegosław

Postprzez obwieś » Sob Paź 31, 2009 9:34 pm

jakie argumenty podają twierdzący o konieczności terminowego złożenia RRW22 by złożyć skuteczny wniosek o rekompensaty?
jaka jest podstawa prawna żądania poświadczenia przez IRŚ złożenia R... gdy jest potwierdzednie nadania w publicznej jednostce pocztowej?
na jakiej podstawie IRŚ może nie wydać zaświadczenia o złożeniu R... gdy jest on złożony nawet dzień wcześniej niż wniosek o poświadczenie nawet gdy to będzie w latach następnych od 2009 ?

ad.1 brak konkretów
ad.2 j.w. (żądający musi uzasadnić)
ad.3 j.w. ( musi wydać to już KPA)

z powyższych: kytan ma racje i nie musi czekać aż pozostaną ochłapy
Ostatnio edytowany przez obwieś, Sob Lis 21, 2009 10:08 pm, edytowano w sumie 1 raz
obwieś

Postprzez Gość » Pon Lis 02, 2009 6:04 pm

Pytasz o podstawy?
To nie ma żadnych podstaw!!!!! Jak wiele idiotycznych wytycznych, nakazów i zakazów w tym kraju!
Wszystkie te przepisy ustalają ludzie co z praktyką rybacką nie mają nic wspólnego! Zero pojęcia o życiu! Strzeliło coś do łba jednemu i drugiemu a Ty teraz musisz kombinować!!!
Gość

kajam się

Postprzez obwieś » Śro Lis 04, 2009 5:30 pm

Przepraszam Pana dr A.L. za mój pierwszy wpis dotyczący RRW - 22,
okazał on się niesłusznym w praktyce (teorii również), jednocześnie dziękuję moderatorowi ninijszego forum za szybką reakcję i usunięcie tego postu.
wb.
obwieś

Postprzez Gość » Czw Lis 19, 2009 5:28 pm

To nie wszystko. Z tego co się dowiedziałem, RRW 22 musiało być złożone w terminie. Jeśli nie, jest traktowane jako niezłożone, ponieważ złożone po terminie stało się bezużyteczne do celów statystycznych, które wiążą się pewnymi terminami opracować. Z tego co się dowiedziałem to tylko kilkanaście osób w Polsce złożyło na czas RRW 22 i tylko oni będą mogli złożyć wnioski od 2010 r
Gość

do Gość

Postprzez obwieś » Czw Lis 19, 2009 6:02 pm

warto czytać rozporządzenie, szczerze namawiam
wb
ps piszcie wnioski, urzędnicy będą musieli wam wykazać gdzie macie błędy lub co Was odcina od cy...
obwieś

Następna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 79 gości