Sadz siatkowa w płuczce

Moderator: ekspert_PK

Sadz siatkowa w płuczce

Postprzez Sadz » Śro Sty 01, 2025 3:57 pm

Koledzy, czy stosujecie sadze siatkowe w płuczkach? Czy ryba nie zaczepia się o siatkę przy kilkudniowym przetrzymywaniu? Czy siatka niweluje uszkodzenia ryb o powierzchnię betonu w płuczce?
Sadz

Re: Sadz siatkowa w płuczce

Postprzez wędkarz » Śro Sty 01, 2025 5:11 pm

Na wszystkie pytania odpowiem tak,
Im większy karp tym bardziej się opląta płetwą grzbietowa ale to nie problem.
Z siatki łatwiej się wybiera
wędkarz

Postprzez Staś » Śro Sty 01, 2025 7:07 pm

Też tak uważam
Staś

Postprzez sadz » Śro Sty 01, 2025 10:17 pm

A jeśli przyjdzie mu w tym oplątaniu kilka dni spędzić? nie uśnie?
Zauważyłem, że wiekszość osób ma takie sadze na płuczkach. Ja do tej pory nie stosowałem, ryba nie była jakoś mocno obtarta, jednak faktycznie zawsze gdy jest końcówka to ciężko się wybiera.
sadz

Postprzez narybekcom » Nie Lut 16, 2025 10:54 am

To chyba tez zależy od oczka sadzy nie? Jak malutkie to się nie zaplącze płetwa.

Postprzez Szczery » Nie Lut 16, 2025 8:15 pm

Stosowanie sieci w płuczkach betonowych i rowach ziemnych to powszechna praktyka. Takie rozwiązanie w znaczący sposób pomaga podczas manipulacji rybami. Należy jednak pamiętać o odpowiednim doborze tkaniny. Uniwersalnym rozwiązaniem wydaje się być użycie sieci o boku oczka 10 mm i uszytej z grubej przędzy. W takim sadzu można przechowywać zarówno ryby handlowe jaki i materiał zarybieniowy. Oczywiście czas przetrzymywania ryb w takim sadzu powinno ograniczać się do niezbędnego minimum. U karpia pierwszy promień płetwy grzbietowej jest "piłkowaty". Ta cecha sprawia, ze ryby zaczepiają się nim o tkaninę sieciową. Jednak użycie sieci uszytej z grubej przędzy mocno ogranicza te zjawisko. Należy pamiętać, że ryby im dłużej przechowywane są w zagęszczeniu tym bardziej narażone są na uszkodzenia naskórka, skóry, powłok brzusznych, okolic oczy itd. Warto rozważyć użycie sieci bezwęzłowych, które w dużo mniejszym stopniu uszkadzają powierzchnię ciała ryb. W sadzach sieciowych z łatwością możemy zagęścić ryby zmniejszając jego objętość poprzez podciągnięcie tkaniny. Wówczas z dużo większą łatwością możemy odłowić ryby za pomocą kasarka lub innych stosowanych narzędzi. Wykorzystując takie rozwiązanie skracamy czas manipulacji rybami, oszczędzamy na robociźnie a co najważniejsze, podwyższamy dobrostan ryb, który dla nas rybaków jest w naszej pracy najważniejszy.
Prosty ze mnie rybak ze wsi. Pseudonaukowy styl mojego tekstu to tylko takie żarty.
Pozdrawiam!
Szczery

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 32 gości