karmniki na stawach

Moderator: ekspert_PK

karmniki na stawach

Postprzez jan78 » Pią Maj 09, 2025 6:44 am

Koledzy, proszę o informację w jaki sposób karmicie karpia? Do tej pory karmiłem zbożem i posypywałem paszą pełnoporcjową po wierzchu. Na część stawów kupiłem karmniki i pojawił się problem. Jak karmić? załóżmy że chce skarmić 4t jęczmienia i 500kg paszy pełnoporcjowej? gdy mieszam jęczmień z paszą pełnoporcjową to po 3dniach okazuje się że jęczmień zalega pod kamnikiem. Gdy sypie w innym miejscu jęczmień to nie pobierają do puki nie wybiorą paszy pełnoporcjowej z karmnika? czy jest na to jakiś sposób? bo widzę że lepiej karmić bez karmnika po staremu i sypać pełnoporcjową na jęczmień codziennie niż zawracać sobie głowę karmnikami. Może to i dobre gdybym karmił samym granulatem, natomiast przy karmieniu mieszanym jęczmień/granulat ciężko wyczuć..
Jakie są Wasze doświadczenia? jak to robić?
jan78

Re: karmniki na stawach

Postprzez Gość » Pią Maj 09, 2025 11:27 am

Granulat syp do karmnika, a zboże na dno między karmnikami. Kontroluj wyżerowanie zboża. Wyreguluj tak karmnik aby po 2 h był pusty. Po zjedzeniu granulatu ( dla ryb jest bardziej atrakcyjny) karp pójdzie na zboże. Nieporozumieniem jest karmienie zbożem przez karmniki, a tym bardziej mieszanki zboża z granulatem.
Gość

Re: karmniki na stawach

Postprzez Nancyfrank » Wto Wrz 09, 2025 10:01 am

Material is everything.Silicone trelemorele dolls win in realism, hygiene, and custom options. I’ve seen collectors who prefer pregnant trelemorele dolls for roleplay, and while it’s not my daily choice, I understand the appeal. If you’re just starting out, check top rated trelemorele dolls to see what the community actually trusts. People need dolls for comfort, for fantasy, and yes—for pleasure. But they also teach you patience, care, and respect for intimacy in unexpected ways.
Nancyfrank

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości