przez franek » Sob Lip 24, 2010 11:04 am
Zgodnie z ustawą na ustanowionych obrębach hodowlanych spod ochrony wyłączona została wydra,czapla siwa i kormoran. Kiedyś właściciel obrębu hodowlanego mógł uzyskać zezwolenie na broń do zwalczania szkodników rybackich .Obecnie na tej podstawie z tego co wiem zezwlenia na broń się nie wydaje.Z publikacji w internecie wynika że osobom którym wydano zezwolenie na broń w poprzednich latach na podstawie posiadania obrębów hodowlanych próbuje się to zezwolenie odebrać.Ja zdecydowałem się odbyć długą drogę stażu w kole łowieckim potem był kurs zdany egzamin badania lekarskie ,psychologiczne i do komendy z wnioskiem o wydanie pozwolenia na broń.Trwało to dwa lata.Jeżeli spod ochrony na obrębach hodowlanych zostały wyłączone wyżej wymienione gatynki to konserwator przyrody nic do tego nie ma chyba, że się zmieni ustawa nie wiem jak wygląda sprawa z obrębami hodowlanymi znajdujacymi się na obszarach Natura 2000.Mam nadzieję, że moja odpowiedz ci wystarczy jeżeli chcesz więcej informacji to telefonicznie mogę ci ich udzielić.