jedyna szansa na pelen pakiet rolnośrodowiskowy

Moderator: ekspert_PK

jedyna szansa na pelen pakiet rolnośrodowiskowy

Postprzez piotr stawowy » Wto Paź 12, 2010 9:07 pm

Decyzję min. Sawickiego z piątku traktuję jako zerwanie uzgodnień z organizacjami rybackimi. Gratuluję kolegom (Grupie 70) przywrócenia umów. Gratuluję szczerze, choć wasze zwycięstwo nie jest mi na rękę. Maly protest dal więcej niż prawie roczne negocjacje Związku i Towarzystwa. Z tego zamieszania można wyciągnąć dwa wnioski:
1. zdolności negocjacyjne ZPRyb i PTRyb zatrzymaly się na "zasilku" w wysokości 360 zl/ha, a to nie rozwiązuje sprawy,
2. protesty są skuteczne!!!
Zatem koledzy n-ty raz wykiwani! Jeśli nie chcemy skończyć jedynie z zasilkiem musimy, wzorem G70, przejąć sprawy w swoje ręce. Mam nadzieję, że koledzy z G70 doradzą...
piotr stawowy

Re: jedyna szansa na pelen pakiet rolnośrodowiskowy

Postprzez Bach » Wto Paź 12, 2010 10:32 pm

Czy mógłbyś podać więcej szczegółów z negocjacji, szczególnie dotyczących wypowiedzenia naszych umów ?
Czy mógłbym znać treść tych uzgodnień, jestem przecież członkiem ZPR-yb i PTR-yb !
Bardzo jestem ciekaw jak te organizacje dbały o mój interes.
Gratuluję szczerości. Jestem pod wrażeniem.
Bach

Postprzez Stawiarz » Wto Paź 12, 2010 11:35 pm

Piotrze Stawowy, wyjaśnij proszę, dlaczego nie jest Ci na rękę to ze koledzy rybacy odzyskali swoje umowy bezprawnie zerwane? Czy był lub jest jakiś związek pomiędzy zerwaniem tych umów, a pieniędzmi na I Pakiet przyrzeczonymi przez MInistra Sawickiego dla pozostałych rybaków (ok. 70 % gospodarstw) ????
Stawiarz

Postprzez piotr stawowy » Śro Paź 13, 2010 3:47 pm

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a ja "siedzę" w najlepszym przypadku na 360 zl. W Sierakowie obiecano nie tylko I pakiet, ale w miarę pojawienia się środków (m.in. z rozwiązania umów) następne dzialania - nie wszystkie, ale dla wszystkich. Oczywiście najsprawiedliwiej byloby rozwiązać wszystkie umowy, a następnie podpisać je na nowo - ze wszystkimi. Nie widzę różnicy w prowadzeniu gospodarstwa przez rybaków, którzy podpisali umowy a tymi, z którymi z braku środków nie podpisano. Dlatego nie zadowala mnie ochlap w wysokości 360zl.
Na forum szukam osób, które gotowe są zawalczyć o wyższą kwotę również dla nas (pozytywnie zweryfikowanych, ale nie podpisanych). Osoby, które podpisaly prosę o podpowiedzi jak walczyć.
piotr stawowy

Postprzez Bach » Śro Paź 13, 2010 5:31 pm

To, że my po rozwiązaniu umów, nie mielibyśmy nawet tych 360 zł zupełnie Cię nie wzrusza ?
Bach

Postprzez Bach » Śro Paź 13, 2010 5:38 pm

Jeszcze jedno !
Dlaczego nie liczysz już na swojego prezesa ?
Bach

Postprzez mach » Śro Paź 13, 2010 8:44 pm

Bach', czy Ty aby ........................
mach

Postprzez PAN KARP » Śro Paź 13, 2010 9:36 pm

Witam Państwa, chciałbym prosić wszystkich ponownie o dostosowanie się do następujących zasad obowiązujacych na forum Pana Karpia:
1. Nie obrażamy osób piszacych na forum, czy osób spoza niego.
2. Sugestie wzajemne na temat stanu zdrowia, preferencji,racji politycznych, rasy, nie mają nic do rzeczy i dlatego będą usuwane!
3. Dopuszczalne są wszelkie, nawet ostre polemiki, ale ...merytoryczne!
4. O zakwaflikowaniu postów do grupy merytorycznej, bąź nie, decyduje administrator.
PAN KARP

Postprzez rybak3 » Śro Paź 13, 2010 9:53 pm

Ktoś w jednym z watków pisał o robieniu rybaków w "Trąbę", a nie przychodzi Ci do głowy Piotrze Stawowy, ze ktoś zrobił w "Trąbę" te 70 % rybaków i nikt w tej chwili nie mysli nawet o przyznaniu Ci tych 360 zł do ha, którymi za wczasu gardzisz? Byłoby zabawnie, gdybys gardził czymś, czego administracja nie zamierza zaproponować, prawda? Więc jeszcze poczekaj z pogardą, bo ja coś widzę, że sprawa nowego naboru na I Pakiet 2.2. umilkła, oddaliła się , rozmyła, tak jak rozmyta jest wizja przeniesienia środków pomiedzy osiami PO Ryby - z osi I morskiej, do osi II śródladowo-przetwórczej. Zapytaj rybaków morskich, co zrobią, jak im administracja zaproponuje oddanie pieniędzy do osi śródlądowej.
rybak3

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 95 gości