wydajność z 1 m3 dla suma afrykańskiego

Moderator: ekspert_PK

wydajność z 1 m3 dla suma afrykańskiego

Postprzez tomek2287 » Nie Lis 07, 2010 6:50 pm

czy orientuje się ktoś jaka jest realna wydajność 1 m3 stawu dla suma afrykańskiego w polskich hodowlach tej ryby?
bo wydaje mi się, że wydajności podawane w literaturze oraz różnych opracowaniach są dosyć przesadzone.
tomek2287

Re: wydajność z 1 m3 dla suma afrykańskiego

Postprzez uryhb s; » Pon Lis 08, 2010 7:32 am

jeśli chodzi o staw 500 kg - wydajność naturalna 600 kg z paszy
razem ok 1100 kg z metra sześć.
uryhb s;

Postprzez tomek2287 » Pon Lis 08, 2010 12:04 pm

nie bardzo rozumiem o co chodzi z wydajnością naturalną przecież w hodowli suma przyrost uzyskuje się tylko na paszy.
tomek2287

Postprzez M-rybak » Pon Lis 08, 2010 7:29 pm

uryhb s; napisał(a) :
> jeśli chodzi o staw 500 kg - wydajność naturalna 600 kg z paszy
> razem ok 1100 kg z metra sześć.

Rewelacja !!! Dosypmy jeszcze trochę paszy, śruty dla indyków, wiadro ochotek i sumy będą nam wystawały z wody......
Po pierwsze to sum afrykański w stawie jest cienkim pomysłem jeśli chodzi o tucz.
Po drugie z tego co wiem jeśli się wyciągnie 400 noooooo 500 kg z 1m3 wody to będzie ok. Pozdrawiam.
M-rybak

Postprzez tomek2287 » Wto Lis 16, 2010 12:59 am

to znaczy ze z 1m3 można wyjąć 500kg suma. jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić :\
tomek2287

Postprzez gość » Wto Lis 16, 2010 5:02 pm

w zwrotnych systemach wodnych montowanych w naszym kraju to wydajność ryby towarowej nie przekracza 400kg/m3
dopracowane moduły Duńskie czy Holenderskie pozwalają prowadzić ekonomicznie tucz do zagęszczenia 600kg/m3 tyle że nawet kumulacja w totka na nie nie wystarczy. O szczegóły systemów pytaj się w PAN Gołysz albo w Szczecinie u dr Sadowskiego
gość

Postprzez gość » Śro Lis 17, 2010 1:29 am

Wyprodukować można i 700 kg w 1 m3 tylko sprzedaj to potem.
gość

Postprzez r » Śro Lis 17, 2010 5:20 pm

O czym wy w ogóle piszecie koledzy. Uważam że jeśli ktoś nie ma bladego pojęcia na dany temat nie powinien wypowiadać się na forum. Czytam te wasze bzdury i zastanawiam się dla kogo ono właściwie jest i kto się na nim wypowiada.... Zajmuje się produkcją tego pięknego gatunku na masową skalę od ośmiu lat i wiesz mi kolego można wyprodukować i sprzedać każdą ilość tej ryby, pod warunkiem że nie będzie się słuchać wszystkich "fachowców" i należy mieć podstawową wiedzę na ten temat.
r

Postprzez ryhh » Czw Lis 18, 2010 6:30 pm

pieknie powiedziane r'' wszyscy wiedzą ale w sumie nikt nic nie wie.wystarczy otworzyć książkę lub przeczytać jakieś opracowania UWMu i uzyskać jakąś podstawową wiedzę a poźniej pytać.super fachowcom którzy chcą bardzo pomoc a nie mają nic w bańce też polecam he he he he
ryhh

Postprzez r » Czw Lis 18, 2010 9:35 pm

Witam !
Koledzy zajmuję się produkcją clariasa od ponad ośmiu lat i wierzcie mi szlak mnie trafia kiedy przyjeżdżają do mnie potencjalni przyszli hodowcy suma którzy odbyli właśnie szkolenie z chowu i hodowli tego gatunku przez fachowców i specjalistów w tej dziedzinie i zadają mi pytania tego samego formatu jak na forum. Zastanawiam się tylko wtedy i zadaję jedno pytanie ; Za co ci ludzie płacą takie pieniądze bo na pewno nie za ideę szkolenia, widocznie w tej cenie są zawarte znacznie ciekawsze zagadnienia niż technologia chowu suma. Pozdrawiam.
r

Postprzez oleszno » Śro Lut 02, 2011 1:14 pm

Wystarczyło pogrzebać na forum, żeby dowiedzieć się o jakości szkoleń :( (lenistwo kosztuje)
Mam tylko niedyskretne pytanie: czy Pan r miał epizod w TL Warcino 1992-1997?
oleszno

Postprzez r » Śro Lut 02, 2011 4:20 pm

Witam kolego Oleszno , ja nie miałem epizodu TL Warcino , aczkolwiek spora część mojej rodziny tak .
r

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 86 gości