Pierwszy etap produkcji

Moderator: ekspert_PK

Pierwszy etap produkcji

Postprzez stary człowiek » Nie Maj 29, 2011 8:03 pm

Zbliża się koniec maja, bardzo ważnego okresu w cyklu hodowlanym. Okresu wzmożonych chorób i najwiekszego wysypu pokarmu naturalnego.
Okresu, który moim zdaniem jest najważniejszy i który warunkuje powodzenie przy odłowach jesiennych.
W tym wątku chciałem zadać wam pytanie dotyczace handlówki.
Jak z chorobami, jak z przyrostami w maju ?
Jak wygląda sprawa z karpiem w cyklu 2 letnim, czy nie powinien już mieć masę ok. 30 dkg ?
U mnie przy tuczu soją i bardzo ciepłą wiosną tego roku ryby rosną jak na drożdżach.
Jak tak dalej pójdzie to będę miał na jesieni karpia na łowiski dla "dupci" :)
Pozdrawiam.
stary człowiek

Re: Pierwszy etap produkcji

Postprzez grzegorz0_4 » Nie Maj 29, 2011 9:10 pm

Hm, hm, Pogratulować. I pozazdrościć.......... U mnie ( południe woj. sląskiego) obsada na handlówkę przezimowała mówiąc delikatnie średnio. Moim zdaniem ta zima była ciężka dla zimowania ryb, pełna pokrywa lodowa przez ponad 3 miesiące, a i ta wiosna tak jakby trochę się opóźniła, no i upalnych było dosłownie parę dni. U mnie przezimowało ok. 85 - % kroczka, obiekt nowy, regulowany przepływ wody. Ryby chętnie żerują, brak upadków. Znam jednak obiekty gdzie już padło 50%< zakupionej obsady. Cena paszy nie wróży moim zdaniem zadowalajacej rentowności w tym sezonie. Nie ma mowy o przerzucenieu wzrostu kosztów produkcji na konsumenta.
grzegorz0_4

Postprzez stary człowiek » Nie Maj 29, 2011 9:40 pm

Jak wygląda u Ciebie wielkosć ryb. Robiłeś odłowy kontrolne ?
Jeszcze lepiej gdybyś powiedział jaki masz aktualnie szacowany przyrost z 1 ha.
Pozdrawiam.
stary człowiek

Postprzez grzegorz0_4 » Pon Maj 30, 2011 9:43 am

Witam ,dzień dobry.
Jeszcze nie wykonałem odłowów kontrolnych, planuję wykonć je końcem tego tygodnia. Poinformuję o wynikach.
grzegorz0_4

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 90 gości