Pan Karp - Walne

Moderator: ekspert_PK

Pan Karp - Walne

Postprzez Arek39 » Śro Cze 08, 2011 11:31 pm

Kiedy będzie Walne w Panu Karpiu?
Arek39

Re: Pan Karp - Walne

Postprzez walny » Czw Cze 09, 2011 4:52 am

Ostatnio modne jest odwoływanie Walnych Zebrań, więc może Pan Karp też poszedł tym śladem?
walny

Postprzez PAN KARP » Czw Cze 09, 2011 9:11 am

Cieszę się, że członkowie tęsknią do Walnego zebrania i mam dobra informację - zgodnie ze statutem Walne Zebranie ma się odbyć do końca I półrocza i planujemy je na 28.06 - wtorek. O programie poinformujemy członków lada dzień w formie pisemnej, a internautów na tym forum - pozdrawiam - Zbigniew Szczepański
PAN KARP

Postprzez PAN KARP » Sob Cze 18, 2011 8:42 am

Zgodnie z deklaracją przekazujemy do wiadomości rybaków program Walnego Zebrania Członków Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp"

Część sprawozdawcza:
1. Otwarcie zebrania , przywitanie uczestników, wybór przewodniczącego zebrania.
2. Zatwierdzenie porządku zebrania,
3. Wybór Komisji Wniosków i Uchwał (KWiU). Stwierdzenie prawomocności zebrania. Zatwierdzenie protokołu z Walnego Zebrania 2010,
4. Sprawozdanie z działalności Zarządu w 2010 roku,
5. Sprawozdanie Prezesa Zarządu z osiągnięć promocji 2010,
6. Sprawozdanie Komisji Rewizyjnej za rok 2010,
7. Przyjęcie sprawozdań Zarządu i Komisji Rewizyjnej,
8. Udzielenie absolutorium Zarządowi Towarzystwa,
9. Rozdanie Certyfikatów Pan Karp, wręczenie dyplomów i witraży „Łuska Pana Karpia”

Obiad

Część Programowa:
1. Przedstawienie planu działania i projektu budżetu na rok bieżący i lata następne
2. Certyfikacja karpia (np. Global Gap) – przyszłość daleka, czy bliska?
3. Strategia „Karp 2020” – nowy dokument dla gosp. karpiowej,
4. Federacjyjne formy współpracy organizacji rybackich – nowa konieczność dla branży,
5. Dyskusja i wolne wnioski,
6. Podjęcie uchwał,
7. Zakończenie Walnego Zebrania
PAN KARP

Postprzez gość » Śro Cze 29, 2011 7:16 am

Niestety nie mogłem być obecny na walnym. Czy uchwalono coś konkretnego? Słyszałem, że mieli być różni goście. Czy powiedzieli coś ciekawego?
gość

Walne Zebranie Pan Karp

Postprzez Arek39 » Śro Cze 29, 2011 12:52 pm

W każdym razie były dwie telewizje... Ten Pan Karp umie się sprzedać w mediach!
Arek39

Postprzez gumiś » Czw Cze 30, 2011 12:27 pm

Na Walnym Jednym z tematów zebrania była przyszłość funduszy unijnych dla rybactwa 2014-20. Przy tej okazji wywiązała się ciekawa dyskusja: Najpierw przedstawiciel jednego z największych gospodarstw rybackich w Polsce skrytykował stanowczo obecnych na Sali przedstawicieli administracji odpowiedzialnych za bałagan oraz niekompetencję urzędniczą podczas przyznawania dotacji unijnych. Podał przykłady innych krajów gdzie to funkcjonuje normalnie a należne środki wypłacane są wszystkim gospodarstwom. Następnie zabrał głos jeden z naszych naukowców – ten który na każdym spotkaniu z rybakami forsuje tezę ,że u nas to rybacy nie mają większych problemów przy projektach unijnych bo w innych krajach to dopiero są one skomplikowane i obwarowane utrudnieniami. Pozwolił sobie nazwać rekompensaty wodno środowiskowe – JAŁMUŻNĄ. Poczym stwierdził ,że w przyszłym rozdaniu w puli będą dużo mniejsze pieniądze unijne więc w domyśle nie ma o czym gadać ani nad czym pracować.

Akurat dziś do mediów trafiło stanowisko Komisji Europejskiej która poinformowała ,że Polska otrzyma większe środki na rolnictwo niż w latach 2007-13. Dopłaty i rekompensaty dla rolników mają wzrosnąć od 2014 roku o kilkadziesiąt euro do hektara.

Pytanie: czy będziemy słuchać wujków dobra rada czy uda się nam jako branży karpiowej dopilnować by przeznaczone dla nas przez Komisję Europejską środki finansowe nie zostały znowu rozdrapane po drodze przez administrację i organizacje pozarządowe. Bo w obecnym rozdaniu dostaliśmy tylko ochłapy których oni nie zdołali skonsumować.
gumiś

Postprzez PAN KARP » Pią Lip 01, 2011 11:15 am

Ja też byłem na tym zebraniu... W głosie powyżej jest dużo zrozumiałych emocji i to jest usprawiedliwione, bo oczekiwania rozbudzone swego czasu, teraz są w około 70% niezaspokojone w kwestii rekompensat . Na to wszystko nakłada się problem wzrostu kosztów funkcjonopwania gospodarstw przy zmniejszającej się produkcji (w wielu przypadkach). Rybacy czują się pozostawieni samymi sobie, a działania administracji nie są przekonujące dla wielu. Moim zdaniem wcale nie znaczy to, że po stronie rzadowej nie jest wykonywana praca na rzecz rybactwa, ale okres oczekiwania na efekty w tym jednym (rekompensat) zakresie niebezpiecznie się wydłuża, co rodzi frustracje i zaognienie relacji nie tylko rybacy - rząd, ale też na linii rybacy bez rekompensat - rybacy z podpisanymi umowami. Walne Zebranie Pana Karpia jest zawsze okazją do dyskusji, ale czy szansą wykorzystaną? Ja osobiście jestem nieco rozczarowany. Zaproponowane na zebraniu tematy certyfikacji, czy federacyjnych metod funkcjonowania organizacji rybackich mogły dać dużo większe efekty niż w praktyce dały. Ale nie jest to tylko przykład tego zebrania. Osób wyrażajacych swoje stanowisko, wnoszących swój pogląd do dyskusji, jest jak na lekarstwo. Za to chętnie zamykamy się w swoim gronie osób, które wyznają ten sam pogląd i "młócimy" swoje żale nie ryzykując, że ktoś będzie nas krytykował, czy też wyrażał choćby inne zdanie. Dotyczy to też niestety innych zebrań w naszej branży i branżowych czasopism.
PAN KARP

Postprzez Tedi » Nie Lip 03, 2011 11:07 am

Słyszałem, że na zebraniu Pana Karpia Kol. Marian Tomala zaproponował, żeby rozwiazać PTRyb i inne organizacje i utworzyć jedną nową, czy to prawda?
Tedi

Postprzez gosciu » Nie Lip 03, 2011 7:07 pm

Myslalem że na tym walnym ktoś był .
gosciu

Postprzez Stary » Nie Lip 03, 2011 10:33 pm

Tak, rzeczywiście Marian zaproponował takie rozwiazanie, nie wiem tylko, czy miał upowaznienie PTRyb, czy to było jego prywatne zdanie...
Stary

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 92 gości