Nie dajmy się paszowcom

Moderator: ekspert_PK

Nie dajmy się paszowcom

Postprzez jasmon » Pon Lip 04, 2011 9:58 pm

Ceny zboża zaczęły zdecydowanie spadać. Kontrakty w żniwa zawierane są na poziomie 600 zl ( jęczmień), Rosja zniosła zakaz eksportu zboża.
Podwyżki granulatów i ekstruderów są nieuzasadnione !!!
jasmon

Re: Nie dajmy się paszowcom

Postprzez robek » Pon Lip 04, 2011 10:16 pm

Która to firma paszowa chce podwyższać ceny?
robek

Postprzez Gość » Wto Lip 05, 2011 8:00 am

Dziękujemy za mądre podpowiedzi ;KRIS
Gość

Postprzez topola » Wto Lip 05, 2011 9:02 pm

Paszowce to nasi przyjaciele, jak jemioły.
topola

Postprzez Gość » Wto Lip 05, 2011 10:04 pm

Panowie , ja mam na to sposób , który już wdrożyłem w życie . Mianowicie kupiłem sobie EKSTRUDER , opracowałem recepturę i jadę z tematem . Moje ryby są zadowolone , rosną lepiej niż po niejednej paszy . A najważniejsze : W MOJEJ KIESZENI ZOSTAJĄ W KOŃCU PIENIĄDZE. Pozdrawiam i polecam .
Gość

Postprzez paszolub » Wto Lip 05, 2011 10:12 pm

Pomysł prosty. Kupujmy wszyscy piekarnie, masarnie, wytwórnie lekarstw..... i jedźmy z tematem. No chyba że ekstruder potraktujemy jak śrutownik lub gniotownik. Czemu nie ?
paszolub

Postprzez ziro » Wto Lip 05, 2011 10:15 pm

Gościu, daj namiary na tego ekstrudera.
ziro

Postprzez Gość » Wto Lip 05, 2011 11:00 pm

Kolego paszolub nie rozumiem o co ci chodzi ,ale nie będę zagłębiał się w twój tok myślenia , bo nie chodzi mi o to by kogo kolwiek obrazić , podłączyłem się tylko do przewodniego wątku . Uważam że ceny pasz osiągnęły już takie wartości że kalkulacja opłacalności dramatycznie spadła , a istotą każdej firmy jest osiąganie możliwie maksymalnych zysków ze swojej działalności. Idąc tym tokiem myślenia przekalkulowałem że zakup urządzeń do samodzielnej produkcji ograniczy moje koszty znacznie , a inwestycja w nie zwróci mi się bardzo szybko , biorąc pod uwagę ilość paszy jaką potrzebuję w roku produkcyjnym.
Gość

Postprzez Gość » Czw Lip 07, 2011 7:53 am

Jaka jest szacunkowa cena takiego ekstrudera. Z czego Pan produkuje tą paszę. Bardzo interesujący temat.
Gość

Postprzez Gość » Pią Lip 08, 2011 12:48 am

Witam kolegę . Używany ekstruder o wydajności ok. 100 kg na godz . to koszt 12000-18000 zł . Jeśli chodzi o recepture pasz to niczym się nie różnią od receptur poważnych firm . Ja akurat mam spore doświadczenie zarówno w recepturach , jak i w procesie ich wytważania. Kolega napisze swój adres mailowy , lub nr tel . to pogadamy . Zawsze chętnie pomogę. Pozdrawiam.
Gość

Postprzez Grzegorz0_4 » Sob Lip 09, 2011 9:15 pm

No chyba trochę się zagalopowaliśmy: z witryny PANKARP " Proces hodowli jest unikalny w skali światowej, charakterystyczny tylko dla Europy Środkowo-wschodniej. Wyróżniające go cechy to: (..........)
- duży udział w diecie pokarmu naturalnego (bentos, zooplankton),
- żywienie zbożem (pszenica, jęczmień, żyto)."
????????????
Pozdrawiam.
Grzegorz0_4

Postprzez rolnik » Nie Lip 10, 2011 6:57 am

Grzegorz0_4 utrafił w sedno. Chcemy promować smacznego i zdrowego karpia, karmionego zbożami z naszych pól, czy wchodzimy w granulaty i ekstrudery by mieć większą produkcje z ha? Coś za coś. Często mówimy ,że karp to nie kurczak, więc bądźmy konsekwentni i nie tuczmy go jak kurczaka. Nie bądźmy tacy pazerni. Dzisiaj zboże jest drogie, więc przechodzimy na granulaty i ekstrudery, a smak ryby ... co tam smak, liczy się kasa. Paszowce zacierają ręce. Ale rybacy uważajcie, markę wspaniałego polskiego karpia można szybko popsuć, a wtedy paszowce przejdą na inną rybę, a my zostaniemy na lodzie.
rolnik

Postprzez tradycja » Nie Lip 10, 2011 7:01 pm

Ja karmię karpia zbożem i nikt mnie i moich klientów nie przekona do żadnych sztucznych pasz.
tradycja

Postprzez Lobo » Wto Lip 12, 2011 12:58 pm

Przeanalizowałem teksty naszych autorytetów w kwestii karmienia karpia z kilku ostatnich lat. Zdecydowana większość opowiada się za karmieniem ziarnami zbóż. Lobby paszowe jest jednak silne i kupuje artykuły sponsorowane zachwalajace granulaty i ekstrudery. Lobby ekologiczne oczywiście optuje z paszami zbożowymi.
Lobo

Postprzez żniwiarz » Wto Lip 12, 2011 5:51 pm

Zaczęły sie żniwa zbóż ozimych. Jęczmień 600 zł/t.
żniwiarz

Następna

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 72 gości