Szanowni Państwo, obserwując nienajlepsze tendencje rynkowe dla karpia w ostatnim okresie warto zastanowić się, co rybacy mogą zrobić, aby zmierzyć się z nowymi wyzwaniami. W związku z tym Towarzystwo Promocji Ryb proponuje Państwu cykl wyjątkowych spotkań, zorganizowanych głównie w formie warszatów i debat, poświęconych wyłącznie działaniom rynkowym. Wierzymy, że pomogą one branży karpiowej w umocnieniu swojej pozycji marketingowej. Naszym założeniem jest, żeby wypracowane tam wspólne rozwiązania, w tym być może również ogólnopolski certyfikat karpiowy, mogły być przyjęte do zastosowania przez jak największą liczbę gospodarstw rybackich, niezależnie od przynależności organizacyjnej, gdyż rynek karpia jest rynkiem ogólnopolskim, a nawet coraz bardziej środkowoeuropejskim i jego tendencje dotyczą dokładnie wszystkich.
Spośród planowanych 6 szkoleń, pierwsze chcemy zorganizować dla 100 hodowców, na kolejne, oprócz karpiarzy, zamierzamy zaprosić również służby weterynaryjne, handel sieciowy, handel tradycyjny, gastronomię i hotele i byc może także wybrane organizacje ekologiczne, którym zależy na dobrej kondycji stawów karpiowych. Tematy i wykładowców chcemy dobierać tak, aby były one jak najbliższe praktyki.
Pierwsze szkolenie, organizowane dla nas przez firmę Euroexpert, odbędzie się w Toruniu w dniach 23.04-25.04 (pierwotnie miało się odbyć w innym terminie) w czterogwiazdkowym hotelu Helios Mercure (ul. Kraszewskiego 1/3 - pokoje 2 osobowe), który znajduje się 5 min. spacerem od unikalnej, znajdujacej się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO toruńskiej starówki.
Program szczegółowy wraz z kartą zgłoszenia otrzymacie Państwo tuż po świętach drogą mailową, ale też pocztą tradycyjną. Będziemy prosili zainteresowane osoby o natychmiastowe potwierdzenia tą sama drogą. Przewidziana liczba miejsc jest na tyle duża (choć ograniczona do 100), że na szkolenie można zapisywać się w liczbie 2-3 osób z jednej firmy/gospodarstwa. Oczywiście kolejność zgłoszeń będzie najważniejszym kryterium przyjęcia na szkolenie. Poniżej przedstawiam Państwu program:
I dzień godzina 14-18.00 (zakwaterowanie 23.04.br. od rana do 13, obiad 13-14, Hotel Helios - Mercure)
1. Dr Janusz Wrona (MRiRW) - możliwości wsparcia certyfikacji produktów rybnych z funduszy unijnych.
2. Tomasz Kulikowski (Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybnego, Magazyn Przemysłu Rybnego): Trendy na rynku rybnym i ich potencjalny wpływ na wielkość oraz formy sprzedaży karpi.
3. Ewa Dudziak (Dyrektor Handlowy firmy SoNa) - Sprzedaż karpia w praktyce - doświadczenia i perspektywy
4. Krzysztof Rekosz (Tech Net Marketing)- "Czy żywy karp może żyć wiecznie? karp jako produkt rynkowy.
5. Zbigniew Szczepański (TPR Pan Karp)- Jak promować dobry produkt na przykładzie kampanii: Karp na świeta i wiesz, co jesz?
Każdy temat z osobna po prelekcji będzie dyskutowany, więc proszę o przygotowanie opinii w ww. kwestiach.
II dzień 8.00 - 18.00 z przerwami kawowymi i obiadową. Jednocześnie będą odbywały sie dwa 4 godzinne warsztaty, jeden w marketingu, drugi z systemów certyfikacyjnych. Po obiedzie nastąpi zamiana tematów dla pooszczególnych grup:
1. Warsztaty z marketingu odbędą się w układzie 6 roboczych grup ok. 8-osobowych, gdzie każda z grup dostanie zadania do opracowania. Cały czas na sali będa konsultanci, którzy będa doradzać poszczególnym grupom. Czas realizacji zadań - około 2,5 godziny. Następnie wyniki będą referowane przez poszczególne grupy.
2. Równolegle, z pozostałymi osobami, odbędą się zajęcia z systemów certyfikacji, min. GlobalGap.
Po godzinie 18.00 będzie miała miejsce wycieczka na starówkę i kolacja w atmosferze toruńskich zabytków
III dzień
1. Podsumowanie wyników najciekawszych tez, pomysłów wypracowanych przez rybaków w trakcie warsztatów marketingowych - Krzysztof Rekosz - 1 godzina lekcyjna.
2. Panel dyskusyjny, moderowany przez Tomasza Kulikowskiego i Krzysztofa Rekosza. Planowane jest wspólne pisanie/tworzenie na bieżąco przez osoby obecne na sali propozycji przyszłych kierunków działań marketingowych dla rynku karpia i ewentualnej wspólnej certyfikacji karpia.
Spotkanie kończy się obiadem przewidzianym na godzine 13-14.00
Plany mamy ambitne, ale czasy własnie takich działań wymagają. Stąd bardzo liczymy na Państwa zainteresowanie i twórczy współudział.
Co do kosztów, to po Państwa stronie jest dojazd, a po stronie TPR "Pan Karp" zakwaterowanie, wyżywienie, serwisy kawowe, opłacenie wykładowców wraz z materiałami szkoleniowymi, a także wycieczka turystyczna po starówce. Prosimy o wzięcie ze soba odzieży pozwalającej na wyjście z hotelu niezależnie od kwietniowej pogody. Prosze o ewentualne uwagi i pytania oraz o propagowanie naszego szkolenia....
Szczegółowe zaproszenie wkrótce na
http://www.pankarprybacy.plZbigniew Szczepański