Książki o zwrotnych obiegach wody.

Moderator: ekspert_PK

Książki o zwrotnych obiegach wody.

Postprzez RAS » Sob Lip 14, 2012 1:50 pm

Witam kolegów.
Znacie jakaś literaturę polską i zagraniczną (w języku angielskim) poświęconą zwrotnym obiegom wody- zasady projektowania,budowa, doboru urządzeń itp. Nie tyle chodzi mi pomoc w znalezieniu (wystarczy wpisać w google Recirculating Aquaculture Books) ale o opinie. Właściwie to chyba nie znam żadnej polskiej poświęconej w całości tym zagadnieniom. Istnieje taka?
RAS

Re: Książki o zwrotnych obiegach wody.

Postprzez r » Sob Lip 14, 2012 3:50 pm

Witam kolegę , myślę że mogę pomóc . Tel 660129286. Pozdrawiam
r

Postprzez RAS » Sob Lip 14, 2012 11:20 pm

Dzieki. Ale czy nie można podać namiarów na forum? To chyba nie jakaś wiedza tajemna?
RAS

Postprzez chłop » Nie Lip 15, 2012 12:14 pm

Witam
Technologia produkcji rybnej w obiegach zamkniętych jest niewątpliwie przyszłością. Wygląda na to że mamy w Polsce niewielu fachowców znających się na budowie i użytkowaniu tego typu obiektów. Ci którzy zdobyli tę wiedzę wydaje mi się, nie bardzo chcą się nią dzielić na forach internetowych. Sytuacja ta jednak nie potrwa zbyt długo. żeby podnosić swoje umiejętności i budować coraz lepsze systemy trzeba dzielić się wiedzą i uzyskiwać ją od innych. Im więcej będzie eksperymentów i dostępu do wniosków płynących z nich tym szybciej będzie rozwijać się taka produkcja.
Myślę, że ludzie którzy zamierzają budować małe i tanie systemy i rozwijać je z biegiem czasu i nabytych umiejętności powinni dzielić się swoimi doświadczeniami między sobą. Co z tego że ktoś zaprojektuje mi system kórego nie będę rozumiał? Kluczowa jest tu wiedza.
chłop

Postprzez RAS » Pon Lip 16, 2012 1:27 am

Kolego Chłop.
Trudno się z tobą nie zgodzić a nawet więcej, w pełni należny potwierdzić to co piszesz.
Ta najmłodsza z technik produkcji ryb zajmuje coraz większe i ważniejsze miejsce w Polskiej akwakulturze i widać wyraźnie głód wiedzy na temat budowy i funkcjonowania zwrotnych obiegów wody. I tu mamy problem bo informacje dostępne na ten temat występują sporadycznie. Oczywiście nie wiem czego obecnie uczy się na ten temat na uczelniach wyższych, nie znam wszystkich numerów Komunikatów Rybackich, ale jeśli na stronie IRS w dziale książki nie ma ani jednej publikacji poświęconej tym zagadnieniom a poszczególne informacje można znaleźć tylko w kilku książkach np:
http://www.infish.com.pl/wydawnictwo/Wy ... _2008.html ,to nie jest najlepiej.
Brak tez inicjatywy ze strony uczelni i instytucji w celu zmiany tej sytuacji. Na konferencjach ciągle rozmawia się o rzeczach niezbyt często istotnych z punktu praktyki rybackiej (patrz najnowszy program konferencji Wylęgarnia 2012) a można by to rozwiązać wprowadzając np. "panel techniczny" podczas takiej konferencji.Przy okazji właśnie wylęgarnie i podchowalnie to miejsce gdzie obiegi są stosowane najczęściej i trudno sobie dziś wyobrazić chów czy hodowlę bez semi-intensywnej praktyki wylęgarniczej (no możne oprócz karpiarzy)

chłop napisał(a):Kluczowa jest tu wiedza

Wiedza uzyskana od fachowców uniwersyteckich, od inżynierów poważnych firm (także a możne przede wszystkim zagranicznych) i wreszcie od praktyków o ile zechcą się nią podzielić np. w czasie szkoleń czy konferencji.
PS. Ponawiam moje pytanie-jakieś opinie na temat literatury w tej tematyce? Moze coś ktoś mi poleci?
RAS

Postprzez Mariusz » Pon Lip 16, 2012 9:59 pm

Napiszcie proszę, dlaczego wiedza, ciężko zdobywana w toku studiów, ma być na forum za darmo? Bo ja uważam, że nie.
Cały czas jest nabór, spróbujcie i nie będziecie zadawać głupich pytań (jak zwykle anonimowo).
Mariusz

Postprzez PAN KARP » Pon Lip 16, 2012 10:07 pm

Mariusz napisał(a):Napiszcie proszę, dlaczego wiedza, ciężko zdobywana w toku studiów, ma być na forum za darmo? Bo ja uważam, że nie.
Cały czas jest nabór, spróbujcie i nie będziecie zadawać głupich pytań (jak zwykle anonimowo).

Mariusz, jak myslisz, czy skoro są chętni do pozyskania wiedzy (być może też za pieniądze) z zakresu recyrkulatów, to znaleźliby się też kompetentni nauczyciele (krajowi, zagraniczni)?
PAN KARP

Postprzez RAS » Wto Lip 17, 2012 1:30 am

Mariusz napisał(a):Napiszcie proszę, dlaczego wiedza, ciężko zdobywana w toku studiów, ma być na forum za darmo? Bo ja uważam, że nie.

A ja uważam, ze na tym forum gdy komuś przyjdzie ochota to możne dzielić się swoja wiedza tak bardzo jak bardzo mu się to podoba i jest zgodne z regulaminem.

Mariusz napisał(a):Cały czas jest nabór, spróbujcie i nie będziecie zadawać głupich pytań

Przepraszam, ze pomimo ukończonych studiów nie zatrzymałem się w miejscu i cały czas próbuje pogłębiać swoja wiedzę starając się śledzić to co wydano.

Mariusz napisał(a):(jak zwykle anonimowo)

A jak zadam to samo pytanie rejestrując się pod własnym imieniem tak samo jak Ty to nie będę już anonimowy i to będzie w porządku? Czy wystarczy, ze przestrzegam elementarnych zasad kultury i nie obrażam innych?

Do Pana Karp: dobre pytanie.
RAS

Postprzez leszcz » Wto Lip 17, 2012 6:36 am

Witajcie
Mnie interesuje jeden z rodzajów obiegu zamkniętego który nazywa się akwaponika. Na zagranicznych forach i w yutubie pozyskałem trochę niezbędnej wiedzy i zbudowałem taki mały eksperymentalny system do produkcji ryb i warzyw. Na wiosnę przyszłego roku zamierzam zgudować następny eksperyment - trochę większy i z usprawnieniami które nasuwają mi się w trakcie tego sezonu.
leszcz

Postprzez Repetosiak » Wto Lip 17, 2012 9:14 am

Leszczu,

Widzę że jesteśmy na podobnym etapie. Daj mi na siebie namiary traiwata9@wp.pl
Repetosiak

Postprzez Gość » Wto Lip 17, 2012 9:15 am

ja uważam, że jest to coś, co ma przyszłość....
Gość

Postprzez rybakzielazny » Wto Lip 17, 2012 3:08 pm

W literaturze publikowanej przez IRŚ jest dużo informacji na temat Zwrotnych Obiegów Wody( w zasadzie wszystko co trzeba wiedzieć).
Jeżeli ktoś myśli poważnie o takiej produkcji to niestety musi zainwestować w komercyjne technologie (jak w każdej dziedzinie).
Jeżeli obieg ma pracować na własne potrzeby (kilkaset kila- kilkanaście ton) to trzeba podejść do niego indywidualnie i nawet na forum nie da się tego skatalogować. Ponieważ schemat jest ten sam a rozwiązania dla każdego obiegu inne ( tak jak szkolna wiedza o gospodarce stawowej praktycznie nie pasuje do żadnego obiektu a stanowi jedynie swojego rodzaju uśrednienie).
Z drugiej strony dlaczego mam na forum za darom dzielić się wiedzą, która kosztowała mnie kilka lat ,,frycowego,,.
Jednak jeśli w temacie padną konkretne pytania chętnie pomogę w miarę swojej wiedzy i możliwości
Tomasz Zielazny
rybakzielazny

Miejscowość: Jerzykowo

Postprzez leszcz » Wto Lip 17, 2012 8:12 pm

Repetosiak napisał(a):Leszczu,

Widzę że jesteśmy na podobnym etapie. Daj mi na siebie namiary traiwata9@wp.pl

przy próbie przesłania maila wyskoczył mi komunikat że taki adres nie istnieje
leszcz

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 71 gości