Kolego Chłop.
Trudno się z tobą nie zgodzić a nawet więcej, w pełni należny potwierdzić to co piszesz.
Ta najmłodsza z technik produkcji ryb zajmuje coraz większe i ważniejsze miejsce w Polskiej akwakulturze i widać wyraźnie głód wiedzy na temat budowy i funkcjonowania zwrotnych obiegów wody. I tu mamy problem bo informacje dostępne na ten temat występują sporadycznie. Oczywiście nie wiem czego obecnie uczy się na ten temat na uczelniach wyższych, nie znam wszystkich numerów Komunikatów Rybackich, ale jeśli na stronie IRS w dziale książki nie ma ani jednej publikacji poświęconej tym zagadnieniom a poszczególne informacje można znaleźć tylko w kilku książkach np:
http://www.infish.com.pl/wydawnictwo/Wy ... _2008.html ,to nie jest najlepiej.
Brak tez inicjatywy ze strony uczelni i instytucji w celu zmiany tej sytuacji. Na konferencjach ciągle rozmawia się o rzeczach niezbyt często istotnych z punktu praktyki rybackiej (patrz najnowszy program konferencji Wylęgarnia 2012) a można by to rozwiązać wprowadzając np. "panel techniczny" podczas takiej konferencji.Przy okazji właśnie wylęgarnie i podchowalnie to miejsce gdzie obiegi są stosowane najczęściej i trudno sobie dziś wyobrazić chów czy hodowlę bez semi-intensywnej praktyki wylęgarniczej (no możne oprócz karpiarzy)
chłop napisał(a):Kluczowa jest tu wiedza
Wiedza uzyskana od fachowców uniwersyteckich, od inżynierów poważnych firm (także a możne przede wszystkim zagranicznych) i wreszcie od praktyków o ile zechcą się nią podzielić np. w czasie szkoleń czy konferencji.
PS. Ponawiam moje pytanie-jakieś opinie na temat literatury w tej tematyce? Moze coś ktoś mi poleci?