jaka cena na swieta - KARP

Moderator: ekspert_PK

Re: jaka cena na swieta - KARP

Postprzez Gość » Nie Paź 27, 2024 1:17 pm

Sygnały medialne potwierdzają detal do 30 zł.
Gość

Postprzez bolekk » Śro Paź 30, 2024 2:46 pm

Post przez Gość » Śro Paź 23, 2024 5:00 pm

hm napisał(a):
Słusznie- karp nie drożeje jak wszystko tylko jest tańszy jak np.2 lata i prawdopodobnie rok temu. Dlaczego? Bo większość jak co roku ma sraczkę, że zostanie z rybą i obniża cenę zamiast normalnie zarobić. Hodowcy, jak nie macie gdzie przetrzymać ryb do wiosny i wtedy bez problemu sprzedać resztę to weźcie się za coś innego zamiast sami się okradać i pracować na jałmużnę. Zamiast wszyscy trzymać cenę to co roku jest wyścig kto sprzeda taniej. Jedyna taka branża... Karp już był po 19-20 w hurcie, po 2 latach powinien być co najmniej po 25 widząc realny wzrost cen tego co jecie, a tu po jakieś 15 nawet widzę. Ludzie, po co Wy pracujecie? Nie bójcie tych świat tylko trzymajcie cenę, niestety zawsze kilku trzęsących portkami baranów zniszczy rynek, wszyscy potencjalnie kupujący potem patrzą- o był po 15 to nie dam po 19. I tak kilku baranów rozwala sprzedaż w całym kraju. Import pomijam.

Tu jest problem kilku handlarzy importerów, którzy uzbrojeni w 2k ton czeskiego karpia składają tanie oferty do wszystkich przetwórni w kraju. To powoduje, że te szukają karpia jeszcze taniej, a rybacy dostają sraczkę.

Wypisać się z organizacji rybackich i będzie spokój. One telko nakrecają rybaków do licytacji w dół.
bolekk

Postprzez Baba Jaga » Śro Lis 06, 2024 1:26 pm

Ciekawe jakie by były oferty, gdyby nie było dopłat
Baba Jaga

Postprzez Gość » Śro Lis 06, 2024 5:40 pm

a gdzie masz te dopłaty ? Może za rok ?
Gość

Postprzez Jurrek » Czw Lis 07, 2024 9:49 am

Gość napisał(a):a gdzie masz te dopłaty ? Może za rok ?

Nie widzisz że już cała brać żyje dopłatami.
Oni już to czują, a w kieszeni już jest na to miejsce
Jurrek

Postprzez płotka » Czw Lis 07, 2024 3:35 pm

Te, Jurrek skąd ty jesteś, ćzy czasem nie z ... Czy Jurrek to cała branż, raczej cała bryndza.
płotka

Postprzez wędkarz » Czw Lis 07, 2024 4:07 pm

Płotka co pieprzysz za głupoty przecież on ma racje
Widzą nadchodzącą kase to dostają sraczki żeby aby pozbyć się ryb nie ważne po ile.
Zwłaszcza że ryby jest w ch...j
wędkarz

Postprzez Ania-lityk » Czw Lis 07, 2024 5:18 pm

odezwał się wędkarz, a nie hodowca ryb. nie masz zielonego pojęcia ile jest karpi, no ale ty już przed odłowami najlepiej wiesz ile będzie odłowionych ryb. Ta twoja "nadchodząca kasa" nie ma wpływu na cenę karpi. O tej cenie decydują kompletnie inne przyczyny. brak silnych organizacji rybackich i cwaniactwo kilku ( trzech) pośredników, na co hodowcy nie znajdują recepty. Nad tym trzeba pracować, a nie nad "nadchodzącą kasą". O nią "się martwią" ustawieni w kolejce po unijną kasę. Niestety nie są to hodowcy karpi.Masz rację rybacy dostają sraczki żeby pozbyć się ryb i licytują w dół do zarżnięcia się. Nad tym trzeba pracować, a nie przyjmować teorii spiskowych o wpływie "nadchodzącej kasy" na cenę. Przeanalizuj inne rynki rolne z dopłatami to sie dowiesz o czym piszę.
Ania-lityk

Postprzez wędkarz » Pią Lis 08, 2024 1:08 pm

Nie jestem wędkarzem Ania-lityku, mam duże łowisko i parędziesiąt hektarów. Mam też dwóch sąsiadów z których jeden wykopał płytkie stawy na cieku wodnym, nie ma żadnego zbytu i funkcjonuje jak się uda
Mówi że sprzedaje po kosztach aby nie stracić, bo nie ma gdzie ryby zimować, bazuje na suszowym, dopłatach może jeszcze jakieś inne wsparcie. Typowy pseudo rybak. Przyjechał jakiś pośrednik-handlarz i zabrał jednemu i drugiemu ryby podobno poszły na przetwórnie można tylko się domyśleć po ile.
wędkarz

Re: aka cena na swieta - KARP

Postprzez wyprzedany » Sob Lis 09, 2024 2:20 pm

wędkarz napisał(a):Nie jestem wędkarzem Ania-lityku, mam duże łowisko i parędziesiąt hektarów. Mam też dwóch sąsiadów z których jeden wykopał płytkie stawy na cieku wodnym, nie ma żadnego zbytu i funkcjonuje jak się uda
Mówi że sprzedaje po kosztach aby nie stracić, bo nie ma gdzie ryby zimować, bazuje na suszowym, dopłatach może jeszcze jakieś inne wsparcie. Typowy pseudo rybak. Przyjechał jakiś pośrednik-handlarz i zabrał jednemu i drugiemu ryby podobno poszły na przetwórnie można tylko się domyśleć po ile.

Co za nieszczęście Cię spotkało wędkarz. Sąsiedzi sprzedali ryby pewnie dla tego, że mają kontakty handlowe a Ty nie wiesz po ile... Współczuje. Ten handlarz to z Tobą gadać pewnie nie chce. Z ciekawości zapytam : Dlaczego?
wyprzedany

Postprzez Święta » Sob Lis 09, 2024 2:27 pm

Brawo dla was hodowcy! Wcale nie jest mi was żal! Detalisci przyjeli cene 23-30zł/kg... a tutaj co niektorzy w detalu sprzedają 20-22zł/kg.. pozniej płacz że za niska cene muszą sprzedać!
Święta

Postprzez wędkarz » Sob Lis 09, 2024 8:45 pm

wyprzedany napisał(a):
wędkarz napisał(a):Nie jestem wędkarzem Ania-lityku, mam duże łowisko i parędziesiąt hektarów. Mam też dwóch sąsiadów z których jeden wykopał płytkie stawy na cieku wodnym, nie ma żadnego zbytu i funkcjonuje jak się uda

Co za nieszczęście Cię spotkało wędkarz. Sąsiedzi sprzedali ryby pewnie dla tego, że mają kontakty handlowe a Ty nie wiesz po ile... Współczuje. Ten handlarz to z Tobą gadać pewnie nie chce. Z ciekawości zapytam : Dlaczego?

Bronisz ich więc chyba Cie to dotyka, od zarania dziejów mam stałych odbiorców i zapewniam Cię że mam ceny ustalane na sklepy i dla handlarzy zawsze ustalane przed odbiorem ale są to ceny nie jałmużna.
wędkarz

Postprzez Trew » Sob Lis 09, 2024 11:17 pm

wyprzedany napisał(a):

Czytasz bidulku i nic więcej beż zrozumie ia
To jest takie proste a sprawia ci tyle problemow
Trew

Postprzez Jarek... » Pią Lis 15, 2024 9:53 pm

Olewam takie głupoty wędkarzy chciałem powiedzieć tylko co do ceny że w zachodniopomorskim jest cena 15 zł.
Jarek...

Postprzez Grześ » Pią Lis 22, 2024 7:13 am

Ceny lecą w dół, jak na ten czas bardzo słaby ruch. Handlarze robią powolne ruchy. Oby się ruszyło..
Grześ

Poprzednia

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 48 gości