Cena Gospodarstwa Hodowlanego - opinie

Moderator: ekspert_PK

Cena Gospodarstwa Hodowlanego - opinie

Postprzez Nowy » Pon Lut 07, 2011 10:18 am

Witam wszystkich

Znajomy poprosił mnie o pomoc w sprzedaży działającego Gospodarstwa Hodowlanego,
znalazłem wasze forum i Chciałem zasięgnąć Waszych opinii (jako specjalistów z branży)na temat możliwości sprzedaży
takiego gospodarstwa i czy cena jaką mój znajmy chciałby uzyskać jest realna do uzyskania..
Będę wdzięczny za wszelkie opinie najchętniej poparte przykładami podobnych transakcji w kraju..
Podstawowe dane:
Lokalizacja - 100 km od Katowic, 45 od Częstochowy tereny wiejskie przy dość ruchliwej trasie, jaka niedługo zmieni status
i stanie się jeszcze bardziej ruchliwa
Powierzchnia - 13,5 ha
Powierzchnia wody - 11,5 ha (jest możliwość powiększenia o kolejne 4 ha wody)
Stan zbiorników - po kapitalnym remoncie
Hodowla - głównie Karp
Lokalizacja - 100 m od głównej drogi przelotowej przez wieś
Własność - znajomy jest właścicielem od 2002 roku, w tym czasie podniósł te stawy z ruiny..
Infrastruktura - nie znam sie na tym dokładnie, ale ponoć jest wszystko co potrzeba i to w dobrym stanie
kilka budynków gospodarczych (garaże, wędzarnia, rozbieralnia ryb, magazyny itp)
Nowy budynek mieszkalny z barem/ smażalnią i 4 pokojami gościnnymi - o powierzchni ok 200 m2
Altany dla wędkarzy czy klientów, dwa domki holenderskie dla Gości do wynajęcia..

Cena - 2 800 000 zł

Mam nadzieję na ciekawą dyskusję na ten temat..

Grzegorz Sitek
Nowy

Re: Cena Gospodarstwa Hodowlanego - opinie

Postprzez gips » Pon Lut 07, 2011 10:59 am

Jeszcze kolego takie dane:
- typ stawu, ewentualnie średnia głębokość.
- możliwość spuszczenia, osuszenia stawu, warunki odłowu
-dopływ, dostępność wody w okresie zalewania i okresu hodowlanego
-zlewnia ( żyzność wody, ph )
-wydajność naturalna obliczona z min 5 poprzednich lat.
Pozdrawiam.
gips

Postprzez gbur » Pon Lut 07, 2011 3:13 pm

z mojego rozeznania wynika, że dobry czs na sprzedaż gospodarstw karpiowych skończył się już. Jest kilka ofert i nie widać kupujących. Ten obiekt który oferujesz wyróżnia się jednak dużym zapleczem do obsługi turystów i sprzedaży bezpośredniej. Lokalizacja jest dobra - w tamtym rejonie sprzedaje się bardzo dużo karpi. Musisz szukać jakiegoś pasjonata ryb z grubszą kasą. Jako lokata kapitału raczej nie jest to dobra inwestycja ale w rękach obrotnego gospodarza może przynosić duże zyski.
Wrzuć tu kilka zdjęć tego obiektu.
gbur

Postprzez grzegorzv22 » Czw Lut 10, 2011 9:21 pm

Nabywcę radzę szukać cierpliwie, GB, NL, kupią na pewno. Na podobne ogłoszenie na południu Polski przyjechał nawet facet w turbanie.
grzegorzv22

Postprzez oferent » Pią Lut 11, 2011 8:15 am

Grzesiu mógłbyś rozwinąć swoją myśl bo niewiele zrozumiałem?
oferent

Postprzez Nowy » Pią Lut 11, 2011 9:18 am

Hmm szczegółowe pytania.. słusznie!
To tylko pokazuje jak mało wiem na ten temat..

Jadę tam w przyszłym tygodniu i porozmawiam ze znajomym o szczegółach.
Jeszcze o coś powinienem spytać?

Będziemy chcieli w ofercie sprzedaży podkreślać właśnie walory turystyczno, wędkarskie - w okolicy są tez świetne lasy..
Zaraz wrzucę kilka zdjęć..

Póki co dzięki za wszystkie podpowiedzi..
Nowy

Postprzez Nowy » Pią Lut 11, 2011 9:40 am

Klika zdjęć jakie zrobiłem będąc tam ostatnio:

Kliknij:
[url=http://picasaweb.google.com/g.sitek/GospodarstwoHodowlaneStyczen2011?authkey=Gv1sRgCNie5L_o7q_RBQ&feat=directlink]ZDJĘCIA - link[/url]

lub
wejdź na:
picasaweb.google.com/g.sitek/GospodarstwoHodowlaneStyczen2011?authkey=Gv1sRgCNie5L_o7q_RBQ&feat=directlink
Nowy

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 107 gości