Rybacka Akcja Obywatelska

Moderator: ekspert_PK

Re: Rybacka Akcja Obywatelska

Postprzez luzak » Pon Lip 25, 2011 3:52 pm

ok. My tu sobie gadugadu a z ZPRybu to nikt ani mru mru a to jakby ích wątek. Ţo może dajmy Im szansę...
luzak

Postprzez o-koń » Wto Lip 26, 2011 5:37 pm

Dziękuję za szansę, a raczej za wywołanie do dyskusji. Odpowiadam we własnym imieniu, chociaż sympatyzuję z ZPRybem. W naszym rybactwie śródlądowym jest wiele spraw wymagających naprawy. Kto ma tego dokonać, a najpierw kto ma tę naprawę zapoczątkować okreslając jej zakres i realność. ZPR próbuje i ja kibicuję tym próbom. Mam nadzieję, że inne organizacje rybackie przyłaczą się do tych działań, bo tylko w ten sposób mamy szansę wyjść z kryzysu. Kto podejmie się ogarnięcia całości problemów i niepokojów rybaków, tego nie wiem. Ale ktoś powinien zacząć.
o-koń

Postprzez G-70 » Sob Lip 30, 2011 9:02 am

Ja nie przyłaczę się, tak jak ZPR nie przyłaczył sie do mojego protesto G-70.
G-70

Postprzez Gość » Śro Sie 03, 2011 6:25 am

Oczywiste jest, że się nie przyłączysz. Dostałeś kasę, ceny karpia obniżysz i będziesz niszczył konkurencję. Jednak pomyśl może czasem o tym, że do ZPRYB należą też inni zwyczajni rybacy, którzy tej kasy nie dostali. Walczyłeś tylko o swoje a nie o coś dla Nas wszystkich. W takich sytuacjach doskonale widać brak szacunku dla innych. Pewne rzeczy powinny być ponad organizacją...
Gość

Postprzez 22 » Śro Sie 03, 2011 10:05 pm

Szanowni Koledzy Cypr, G-70 i podobni. W lipcu 2010 pisząc skargę do WSA poprosiłem 7 z was, kolegów z karpiówki, mających wówczas podpisane umowy - dopiero później w G70, o pomoc. Prosiłemi o podanie informacji kiedy złożyliście wniosek i kiedy otrzymaliście wezwanie do usunięcia braków. Mi by to pomogło (tak mi się wówczas wydawało) Wam nie zaszkodziło, nic też by Was to nie kosztowało. Otrzymałem 7 wymijających odpowiedzi, żadnych dat, żadnej pomocy.
Dziś macie pretensje, że ZPRyb i PTRyb nic w Waszej sprawie nie zrobiło! Nieraz nic znaczy bardzo wiele.
22

Postprzez Kajtek » Śro Sie 03, 2011 10:41 pm

Widzisz, nawet jeśli podajesz jak było, to mieszasz niepotrzebnie dwie rzeczy: zadania ZPR, który się mieni Związkiem Zawodowym działającym na rzecz i w imieniu tzw. Braci Rybackiej, ze zwykłą życzliwością ludzką lub jej brakiem, czyli tzw. pomoca koleżańską. Jeśli w ubiegłym roku ZPRyb był proszony o pomoc, jeżeli wpływały pisma członków z jego terenowych komórek, a pozostał głuchy, to dla mnie ta organizacja nie istnieje jako mój reprezentant. Masz jakies argumenty przeciwne, chetnie podyskutuję na podstawie faktów, bez emocji i obrażania kogokolwiek...
Kajtek

Postprzez Gość » Czw Sie 04, 2011 1:04 pm

Biorąc pod uwagę dobro całej branży to ZPRyb nie robiąc nic w sprawie G-70 zachował się prawidłowo. Przecież logiczne jest, że z punktu widzenia ogółu najlepszym wyjściem byłoby gdyby wszyscy dostali rekompensaty lub nikt. W obecnej sytuacji stworzyły się dwie grupy rybaków: Ci co kasę dostali i mają resztę głęboko gdzieś i Ci którzy muszą walczyć o rynek zbytu z tymi pierwszymi (marne szanse). Wolny rynek został zaburzony dopłatami. Więc uważam, że bez sensu jest mówienie, że ZPRyb nie działa na rzecz ogółu rybaków. Brać rybacka to nie tylko G-70.
Gość

Postprzez kij w mrowisko » Czw Sie 04, 2011 6:43 pm

Bardzo ryzykowna teza. ZPRyb według powyższego opisu z organizacji walczącej o nasze interesy poprzez swoje zaniechanie próbował wpłynąć na rozdział środków unijnych przyznanych branży. Idąc tym tokiem rozumowania G-70 powinna teraz założyć swój związek zawodowy rybaków który konkując z ZPRybem będzie gwarantował i ochraniał status qwo...
kij w mrowisko

Postprzez Kajtek » Czw Sie 04, 2011 7:24 pm

Gość napisał(a):
> Biorąc pod uwagę dobro całej branży to ZPRyb nie robiąc nic w sprawie G-70 zachował
> się prawidłowo. Przecież logiczne jest, że z punktu widzenia ogółu najlepszym wyjściem
> byłoby gdyby wszyscy dostali rekompensaty lub nikt. W obecnej sytuacji stworzyły
> się dwie grupy rybaków: Ci co kasę dostali i mają resztę głęboko gdzieś i Ci którzy
> muszą walczyć o rynek zbytu z tymi pierwszymi (marne szanse). Wolny rynek został
> zaburzony dopłatami. Więc uważam, że bez sensu jest mówienie, że ZPRyb nie działa
> na rzecz ogółu rybaków. Brać rybacka to nie tylko G-70.
Niestety piszesz nie znając albo nie chcąc pamietać o faktach. Ogólna liczba podmiotów, które podpisały umowę na rekompensaty wod-środ. to grubo ponad 200. Zerwano umowy tylko z 70 , więc dlaczego ZPR nie wystapiło o zerwanie umów ze wszystkimi, a tylko patrzyło jak tonie grupa 70? Odpowiem Ci, bo jest nieporadne. Jeszcze dwie kwestie:
1. Na Twoim miejscu nie powtarzałbym na wyrost tego typu sformułowania o ludziach..."i mają resztę głęboko gdzieś", bo takie rozsiewanie jadu nie tylko jest moim zdaniem wyssane z palca (bo znam wielu kolegow z g-70 i tak nie myślą), ale też buduja mur w środowisku o którym mówi sie "Brać Rybacka".
2. Mówisz o dobru całej branży i o tym, że ZPRyb o tym myslał. Widzisz, nie z myslenia powinno się rozliczać ZPR, ale z efektów, a tych w przypadku rekompensat wodno-środ. brak całkowicie. Jeśli masz inne zdanie, to wymień choć jeden sukces, chętnie się dowiem, bo chciałbym wstąpić do prawdziwego związku zawodowego.
Kajtek

Postprzez RybakZPR » Nie Sie 07, 2011 12:15 pm

Kajtek napisał(a):
> Gość napisał(a):
> > Biorąc pod uwagę dobro całej branży to ZPRyb nie robiąc nic w sprawie G-70
> zachował
> > się prawidłowo. Przecież logiczne jest, że z punktu widzenia ogółu najlepszym
> wyjściem
> > byłoby gdyby wszyscy dostali rekompensaty lub nikt. W obecnej sytuacji
> stworzyły
> > się dwie grupy rybaków: Ci co kasę dostali i mają resztę głęboko gdzieś i Ci
> którzy
> > muszą walczyć o rynek zbytu z tymi pierwszymi (marne szanse). Wolny rynek
> został
> > zaburzony dopłatami. Więc uważam, że bez sensu jest mówienie, że ZPRyb nie
> działa
> > na rzecz ogółu rybaków. Brać rybacka to nie tylko G-70.
> Niestety piszesz nie znając albo nie chcąc pamietać o faktach. Ogólna liczba
> podmiotów, które podpisały umowę na rekompensaty wod-środ. to grubo ponad 200.
> Zerwano umowy tylko z 70 , więc dlaczego ZPR nie wystapiło o zerwanie umów ze
> wszystkimi, a tylko patrzyło jak tonie grupa 70? Odpowiem Ci, bo jest nieporadne.
> Jeszcze dwie kwestie:
> 1. Na Twoim miejscu nie powtarzałbym na wyrost tego typu sformułowania o
> ludziach..."i mają resztę głęboko gdzieś", bo takie rozsiewanie jadu nie
> tylko jest moim zdaniem wyssane z palca (bo znam wielu kolegow z g-70 i tak nie
> myślą), ale też buduja mur w środowisku o którym mówi sie "Brać Rybacka".
> 2. Mówisz o dobru całej branży i o tym, że ZPRyb o tym myslał. Widzisz, nie z
> myslenia powinno się rozliczać ZPR, ale z efektów, a tych w przypadku rekompensat
> wodno-środ. brak całkowicie. Jeśli masz inne zdanie, to wymień choć jeden sukces,
> chętnie się dowiem, bo chciałbym wstąpić do prawdziwego związku zawodowego.

Słuchaj, jest to jednyna organizacja, która wysyła pisma do ministra, Sejmu, a nawet do Brukseli , gdy się źle dzieje. Ani PTRyb, ani Pan Karp nie robi tyle dobrego dla rybaków, co ZPRyb.
RybakZPR

Poprzednia

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 59 gości