pomieszczenie- stanowisko do patroszenia karpi, ryb

Moderator: ekspert_PK

pomieszczenie- stanowisko do patroszenia karpi, ryb

Postprzez artibig » Śro Lut 02, 2011 10:30 am

witam. jestem nowy na tym forum
w swoim gospodarstwie prowadzę łowisko dla wędkarzy jak również sprzedaż żywej ryby z betonowych magazynów
wędkarze i kupujący żywą rybę pytają się o możliwość opatroszenia ryb stąd moje pytanie może ktoś ma u siebie takowe stanowisko lub oddzielne pomieszczenie i mógł by się podzielić opiniami lub zdjęciami na email gospodarstwo.topilec@wp.pl zależało by mi żeby było to estetyczne i łatwe do utrzymiania i czy niema jakiś przeciwskazań prawnych o uboju itp
artibig

Re: pomieszczenie- stanowisko do patroszenia karpi, ryb

Postprzez filippstrag » Wto Wrz 06, 2011 9:16 pm

Witam kolegę. Ja jestem hodowcą pstrągów co prawda ale problem mamy ten sam jak sądzę .Niestety Kolega musi założyć punkt sprzedaży bezpośredniej .A więc wizyta u Powiatowego Inspektora Weterynarii i wytyczne co do projektu takich pomieszczeń . W skrócie pomieszczenia : brudne , czyste, magazyn pojemników oraz wyrobów gotowych.Ścieżki technologiczne nie mogą się krzyżować. Nie ma mowy o tym by wędkarz mógł sam sobie patroszyć ryby!!!
Taka jest moja wiedza na dzień dzisiejszy . Jeśli koledzy mają jakieś inne pomysły jak obejść durnowate przepisy to czekamy wraz z kolegą.
filippstrag

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 42 gości