W pełni zautomatyzowany karmnik do hodowli ryb

W pełni zautomatyzowany karmnik do hodowli ryb

Postprzez Gość » Sob Wrz 17, 2011 1:14 pm

Witam wszystkich forumowiczów!
Nie jestem hodowcą ryb, natomiast mam kolegę, który zajmuje się tym zawodowo. Złożył on u mnie zamówienie na system automatycznego podawania paszy w kilku basenach wodnych do hodowli ryb. Jestem świeżo upieczonym absolwentem Politechniki Łódzkiej na kierunku Elektronika i Telekomunikacja, dlatego też kolega zwrócił się z tym problemem do mnie. Stworzyłem system, który zarządza pięcioma karmnikami przy czym mamy możliwość podania innej ilości paszy w każdym z karmników. Pasza podawana jest poprzez ślimak, który obracając się o określony kąt (ustawiona wcześniej dawka) wyrzuca odpowiednią ilość paszy. Mamy również możliwość sterowania interwałami czasowymi pomiędzy poszczególnymi podaniami paszy.

Poniżej przedstawię ogólną funkcjonalność sterownika, który obsługuje system:
1). Nastawa ilości paszy / cykl. Zakres: >10mg.
2). Nastawa odstępów czasowych (przerwy między kolejnymi cyklami podawania paszy).
3). Nastawa rodzaju paszy(możliwe karmienie kilkoma paszami bez konieczności programowania każdej paszy oddzielnie).
4). Wyświetlanie wszystkich parametrów na podświetlanym wyświetlaczu alfanumerycznym
5). Łatwy interfejs programowania sterownika (kilka wciśnięć przycisków i można sterować np. dwudziestoma karmnikami jednocześnie)
6). Całość zamknięta w szczelnej obudowie z możliwością montażu na ścianie
7). Zasilanie sterownika zrealizowane za pomocą zasilacza 12V.
8). Sterownik dodatkowo wyposażony w wyłącznik zasilania na obudowie

A oto link do filmu, który obrazuje daną wersję sterownika wraz z serwomechanizmami: http://www.youtube.com/watch?v=97q-y773YFA
Wykonuję projekty pod zamówienie, dlatego też jestem w stanie dostosować funkcjonalność do państwa potrzeb. Oczywiście jestem otwarty na różnego rodzaju zapotrzebowanie na sprzęt elektroniczny z Państwa strony. Pracuję obecnie nad dokładnym licznikiem ilości ryb (pomocny np. przy sprzedaży ryb o niewielkich rozmiarach). W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać na adres mailowy: twardowski.olek@gmail.com
Pozdrawiam,
Aleksander Twardowski
Gość

Wróć do Sprzedam

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 102 gości