Moderator: ekspert_PK
Gość napisał(a):W tym roku miałem straty na poziomie około 30-40%. W większości wystąpiły one w okresie od lipca do połowy sierpnia i tylko w handlówce. Dopiero po podaniu leków śnięcia ustąpiły. Jednak nie było to raczej KHV a silna zgorzel.
Gość napisał(a):W tym roku miałem straty na poziomie około 30-40%. W większości wystąpiły one w okresie od lipca do połowy sierpnia i tylko w handlówce. Dopiero po podaniu leków śnięcia ustąpiły. Jednak nie było to raczej KHV a silna zgorzel.
Gość napisał(a):Bardzo współczuję właścicielowi tego gospodarstwa, ale czy wydany nakaz utylizacji ryb przez lekarza weterynarii nie wydał się właścicielowi zbyt łagodny, przecież ( zaznaczam że zakładam, bo nie widziałem dobrze tego gospodarstwa) przecież w tym samym dorzeczu co te gospodarstwo jest przynajmniej dwa lub więcej gospodarstw karpiowych także zagrożonych KHV. Moim zdaniem lekarz powinien wydać też nakaz uśpienia pozostałych, a to wiązało by się z odszkodowaniem. Przecież wirus rozprzestrzenia się też poprzez wodę.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 32 gości