Organizacja Producentów

Moderator: ekspert_PK

Re: Organizacja Producentów

Postprzez chudy » Pią Paź 14, 2011 6:19 pm

Gość napisał(a):Dziwią mnie te próby ,na siłę promowania spożycia karpia w dotychczasowej postaci. Czasy gdy była to prawie jedyna ryba słodkowodna i to tylko sprzedawana na Boże Narodzenie, minęły bezpowrotnie miejsce karpia jest w przetwórniach i tyle ,spożycie spada bo zaczynają być hodowane inne ,smaczniejsze i szlachetniejsze ryby, pokolenie naszych dzieci i wnuków karpia odeśle w niebyt bez względu na reklamę i lobbing. Trzeba propagować hodowlę innych gatunków ryb póki hodowcy z innych krajów nas nie wyprzedzą i nie zdobędą naszego rynku, co widać chociażby po sprzedaży pangi i łososia z Norwegii.Pieniądze wydane na promocję karpia są
pieniędzmi wyrzuconymi w błoto(dosłownie), świat oraz aquakultura idą do przodu , a my ciągle chcemy go zatrzymywać,można to porównać do np: towarzystwa miłośników Stara 28.
pozdrawiam i proszę o rzeczową dyskusję na temat przyszłości hodowli gatunków ryb słodkowodnych, hodować trzeba to co potencjalny klient zechce kupić a nie to co nam się podoba.

Dobre,bardzo dobre.
chudy

Postprzez Gość » Nie Paź 16, 2011 4:56 pm

Gość napisał(a):Dziwią mnie te próby ,na siłę promowania spożycia karpia w dotychczasowej postaci. Czasy gdy była to prawie jedyna ryba słodkowodna i to tylko sprzedawana na Boże Narodzenie, minęły bezpowrotnie miejsce karpia jest w przetwórniach i tyle ,spożycie spada bo zaczynają być hodowane inne ,smaczniejsze i szlachetniejsze ryby, pokolenie naszych dzieci i wnuków karpia odeśle w niebyt bez względu na reklamę i lobbing. Trzeba propagować hodowlę innych gatunków ryb póki hodowcy z innych krajów nas nie wyprzedzą i nie zdobędą naszego rynku, co widać chociażby po sprzedaży pangi i łososia z Norwegii.Pieniądze wydane na promocję karpia są
pieniędzmi wyrzuconymi w błoto(dosłownie), świat oraz aquakultura idą do przodu , a my ciągle chcemy go zatrzymywać,można to porównać do np: towarzystwa miłośników Stara 28.
pozdrawiam i proszę o rzeczową dyskusję na temat przyszłości hodowli gatunków ryb słodkowodnych, hodować trzeba to co potencjalny klient zechce kupić a nie to co nam się podoba.

Dziwią mnie takie recepty na przyszłość produkcji karpi w Polsce.
Proszę mi wytłumaczyć dlaczego mamy promować przetworzonego karpia oraz inne gatunki ryb ?
Polscy rybacy sprzedają całość swojej produkcji karpi w miesiącu grudniu oraz całą Czeską i Litewską nadwyżkę.
Karpia żywego wyprodukowanego w Polsce brakuje !
Jeśli konsument przestawi się na przetworzonego karpia, to w sklepach będziemy mieli filety argentyńskie lub chińskie w cenach porównywalnych do pangi, a my sprzedawać będziemy do przetwórni karpia po 5.00 zł/kg
Podejrzewam, że kolega wybudował przetwórnię i liczy na zyski z przetwarzania karpi, ale kolega może się przeliczyć.
Gość

Postprzez Gość » Nie Paź 16, 2011 6:51 pm

Od dawna wiemy że sprzedaż karpia w okresie przedświątecznym traci sens w XXI wieku , jeżeli nie damy konsumentowi możliwości spożywania go przez cały rok , i będziemy bazować na sprzedaży ryby żywej przez pięć dni w roku to nie rokuje to dalszej perspektywy rozwoju i stabilizacji polskiego karpiarstwa i nie tylko. Należy stworzyć możliwości sprzedaży bezpośredniej całorocznej. Wg moich wewnętrznych badań w obrębie mojego gospodarstwa 90% klientów wolałoby kupić u mnie rybę wstępnie obrobioną . Po drugie 95 % chętnie kupowałoby karpia w ciągu całego roku co zwiękrzyłoby mi sprzedaż o ponad 70% w skali roku. Ale to tylko moje własne statystyki , dzięki którym brakuje mi ryby już w lipcu i nie mam problemu z promocją i nie martwie się co będzie w grudniu , a dzięki temu szereg małych gospodarstw z którymi współpracuję. Pozdrawiam.
Gość

Postprzez Gość » Nie Paź 16, 2011 9:54 pm

Jakiego chcesz rozwoju, skoro Ty, Ja i nasi koledzy nie potrafimy wyprodukować więcej ?
Całość naszej produkcji sprzedajemy w grudniu. Oprócz naszej produkcji sprowadzamy tysiące ton z Czech i Litwy.
Nie rozumiem o co Ci chodzi.
Skąd chcesz brać karpia do przetwórstwa w miesiącach kwiecień do października ?
Wiesz jakie są miesięczne straty na w magazynach i zimochowach ?
Gość

Postprzez Gość » Pon Paź 17, 2011 7:01 pm

Mi o nic , a wam?........................................ .
Gość

Postprzez gumiś » Wto Paź 18, 2011 8:20 am

Gość napisał(a):Od dawna wiemy że sprzedaż karpia w okresie przedświątecznym traci sens w XXI wieku , . Pozdrawiam.

O tym to ja już słyszę co najmniej od 15 lat. Więc masz rację że o tym się mówi - ale czy to jest prawda?
Przez te 15 lat Ci co w to wierzyli zeszli na psy i dziś ledwo wążą koniec z końcem natomiast inni co tego nie słuchali tylko produkowali i inwestowali w swoje gospodarstwa mają dziś nowoczesne przedsiębiorstwa rybne dające niezłe zyski.To dlatego jeden z naszych kolegów opisywał ostatnią karpiówkę: "Przyjechali biznesmeni dobrymi furami, pili najlepsze alkochole i rozmawiali o podziale kasy na przyszłość"
W tym roku nowe sieci handlowe wchodzą w sprzedaż karpia żywego i żadna ze starych sieci nie rezygnuje z tej sprzedaży. To że karpia przed wigilą brakuje to jest tylko i wyłącznie wynik zbyt niskiej ceny. Można ją podnieść o kilka zł. na kg a jeśli zostanie po świętach niewielka nadwyżka to zagospodarować ją wspólnie poprzez organizację producentów.
Jestem pewny że taka organizacja powstanie - oczywiście malkontenci pozostaną poza nią tak jak ci którzy wierzą w spadającą sprzedaż karpia świątecznego będą tylko narzekać na swój zły los. Inni w tym czasie będą się rozwijać. Ale kto powiedział że wszyscy mamy mieć po równo???
gumiś

Postprzez Hartman » Wto Paź 18, 2011 9:07 am

Zgadzam się z Gumisiem na 100 % . Lubimy narzekać, ale są tacy, ktorzy idą do przodu i z tymi właśnie można coś na przyszłość wspólnie zrobić.
Hartman

Postprzez Gość » Wto Paź 18, 2011 1:37 pm

Dokładnie. I nie istotne jest kto stworzy organizację producentów. Grunt to po prostu ją powołać do życia i czerpać z tego korzyści.
Gość

Poprzednia

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 71 gości