Koszty stawu i wysokość czynszu dzierżawnego

Moderator: ekspert_PK

Koszty stawu i wysokość czynszu dzierżawnego

Postprzez niue » Pon Paź 24, 2011 8:48 pm

Mam prośbę o pomoc w weryfikacji informacji, którą udało mi się zebrać. Potrzebuję zrobić pewne wyliczenia i muszę przyjąć jakąś "średnią" cenę 1 ha stawu karpiowego. Wiem, że staw stawowi nierówny i ceny mogą się baaardzo różnić, natomiast dla mnie ta "średnia" z jej wszystkimi minusami wystarcza. Od znajomego z branży 'karpiowej' dostałam wartość 40-50 tys PLN za 1 ha. Czy to jest wg Was realna wartość (taka cena przy kompleksie stawów ponad 120 ha) czy nie ma ona sensu?

Czy czynsz w wysokości ok 170 PLN/ha rocznie (14 PLN/m-c/ha) jest w normie?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Pozdrowienia,

niue
niue

Re: Koszty stawu i wysokość czynszu dzierżawnego

Postprzez gość » Pon Paź 24, 2011 9:14 pm

dzierżawa 1 ha powierzchni użytkowej to ok. 1000 złotych rocznie a koszt zakupu to 15 krotność (okres kredytu inwestycyjnego na zakup gruntów pod stawami) dzierżawy. Tak więc realna cena to ok.15000 tys. za hektar powyżej tej kwoty lepiej pozostać przy dzierżawie.
gość

Postprzez trochę zorientowany » Pon Paź 24, 2011 9:18 pm

Wyliczenia są raczej bez sensu.
40-50 tys/ha stawu to w najlepszym przypadku koszt budowy własnym sprzętem. Jeżeli firma zew. pomnóż razy kilka dodaj koszt gruntu,
Koszt dzierżawy - spotkałem się z opłatą w naturze - 250 kg karpia z każdego ha. Dzierżawca kilka lat płacił, potem sie zbuntował.............
trochę zorientowany

Postprzez niue » Wto Paź 25, 2011 4:28 pm

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi! Nie spodziewałam się, że czynsz jest aż o tyle wyższy. 1000 PLN to sporo pieniędzy. I jeszcze dla potwierdzenia, chodzi mi o kupno stawu, nie o budowę od podstaw, ale dziękuję!

Pozdrowienia,

n.
niue

Postprzez gość » Wto Paź 25, 2011 7:16 pm

1000 złoty dzierżawy to stosunkowo mało w porównaniu z padającymi cenami kupna. Zakup zeruje się po 40-50 latach a kredyt na kupno udzielany jest na okres maksymalnie 15 lat na ok. 7,5 procent.
gość

Postprzez Gość » Wto Paź 25, 2011 8:27 pm

Baju, baju będziesz w raju.
Oprócz powierzchni mamy też : typ stawu, objętość, dostępność wody, urządzenia, żyzność ( wydajność naturalna ) i wiele innych.
Pogadajcie jeszcze o cenach dzierżawy, fajnie się czyta.
Gość

Postprzez rybakzielazny » Wto Paź 25, 2011 9:27 pm

Ja dzierżawię stawy od dużej firmy paszowej za 25ha zasilanych wodą z jeziora sielawowego płacę 18 tys. brutto +prąd (ok 1m zalewu pompami) +podatek rolny + spółka wodna aktualnie obiekt wystawiony jest na sprzedaż za 1milion złotych i klientów brak.
rybakzielazny

Miejscowość: Jerzykowo

Postprzez niue » Śro Paź 26, 2011 8:35 am

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Drogi malkontencie od 'baju, baju' - napisałam wyżej, że zdaję sobie sprawę z ograniczeń średniej i że ceny są baaardzo różne. Tak jak nie istnieje przeciętny Polak, tak i nie istnieje przeciętny staw:( Natomiast dla tego, po co mi ta liczba znalezienie średniej, albo i lepiej mediany z cen transakcyjnych lub stawek czynszu absolutnie wystarcza. Potrzebuję mieć zielone pojęcie o temacie, a nie wycenić staw ze wszystkimi regułami sztuki w oparciu o naście parametrów. Na to być może przyjdzie czas.

Pozdrawiam serdecznie! Bardzo mi pomagacie!

n.
niue

Postprzez rober » Śro Paź 26, 2011 1:48 pm

Droga niue. Zanim zaczniesz rozważać wycenę stawów,poczytaj sobie o KHV i malejącym popycie na karpia.
rober

Postprzez Gość » Śro Paź 26, 2011 10:13 pm

Przelicznik dzierżawy stawów nie powinien różnić się znacząco od czynszu dzierżawnego jezior . Kwoty które podajecie są szalone i nie jest to wymysł ale fakty . Dobrze gospodarowane jezioro może przynieść często lepszy wynik finansowy niż staw wiec nie widzę stosowania tu innych przeliczników . Poza tym gospodarka stawowa wymaga znacznie większych nakładów finansowych.
Gość

Postprzez Gość » Śro Paź 26, 2011 10:55 pm

Gość napisał(a):Przelicznik dzierżawy stawów nie powinien różnić się znacząco od czynszu dzierżawnego jezior . Kwoty które podajecie są szalone i nie jest to wymysł ale fakty . Dobrze gospodarowane jezioro może przynieść często lepszy wynik finansowy niż staw wiec nie widzę stosowania tu innych przeliczników . Poza tym gospodarka stawowa wymaga znacznie większych nakładów finansowych.

Faktem jest, że mało wiesz !
Gość

Postprzez Gość » Czw Paź 27, 2011 5:16 pm

A co pewnie dzierżawisz jakiemuś rybakowi , za te pieniądze też bym wolał komuś poddzierżawić , czysta kasa.
Gość

Postprzez Gość987 » Czw Sty 31, 2019 7:32 am

Czy fakt, że stawy są zniszczone przez bobry może być powodem to żądania przeze mnie obniżenia kosztów dzierżawy ?
Gość987

Wróć do Forum Rybaków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 96 gości