przez Piotrrrrrrrr » Czw Sty 26, 2012 3:43 pm
Właśnie w pełni zgodzę się z wypowiedzią wcześniejszego autora. Osobiście prowadzę małą produkcję węgorza na 1,5 tony rocznie handlówki (jeśli ktoś zainteresowany proszę o kontakt w czerwcu na 798 453 276 prosić o Piotra) . Wracając do wypowiedzi. Rozmawiając z Duńskimi przedstawicielami produkującymi narybek nie ma możliwości wskazać czy to są samce czy samice. Dopiero można to wskazać jak samiec osiągnie 300g i nie rośnie a inne osobniki rosną t.j. samice. Podobno w okresie od monte do ok 100g to wszystkie węgorze jeszcze nie mają płci dopiero nabywają płeć po osiągnięciu tych ponad 100g. Z tego co się dowiedziałem to zależy to od wielu czynników takich jak pokarm, przestrzeń w jakim przebywają, natlenienie, zanieczyszczenia itp . Np u mnie zależność jest następująca w mojej małej podchowali karmiąc na paszy pstrągowej jest ok 65-70% samic a reszta to samce z monte. U mojego znajomego który trzyma węgorze w stawie karmiąc na kijankach, drobnej rybce i od czasu do czasu paszą pstrągową to ma lepszy wynik nawet do 80% samic z narybku 20-40g/szt . Więc moim zdaniem gdzie się kupi węgorza to bez różnicy czy to będzie Gosp. Rybackie Falco czy Charzyków czy Suwałki a nawet czy się nabędzie w Olsztynie, Warszawie czy Poznaniu węgorz będzie taki sam i nigdy się nie uzyskuje 1,2,3 czy 4 sortu węgorza. Sortuje się po to aby uzyskać średnią wagową t,j 20g/szt. Posiadając 5000 szt węgorza w jednym basenie nie da się ich jednakowo karmić zawsze będą osobniki silniejsze które więcej będą pobierać karmy a inne mniej i tym samym wolniej rosnąć dlatego się segreguje.