Moderator: ekspert_PK
Grzegorz0_4 napisał(a):Jak już wspominałem nie kupuję ani nie sprzedaję materiału zarybieniowego, jednakże uważam, że stawianie tezy iż kroczek musi kosztować jakąś konkretna kwotę ponieważ.... i tu przytaczane są agrumenty ( w istocie prawdziwe), właśnie jest przejawem koncertu życzeń. Myślę że tak precyzyjne ustalenia ceny mają prawo zaistnieć pomiedzy zdecydowanym, poważnym nabywcą, oraz sprzedawcą który jest pewien iż dostarczy zakontraktowany materiał. Cała reszta to koncert życzeń. I brak pokory.
Grzegorz0_4 napisał(a):No nie wyobrażam sobie by ktoś inny mógł zabrać głos w tym miejscu , a i chorych kroczków też nik nie chce, niemniej forum to taka platforma wymiany poglądów, które jak wiemy, mocno zależą od pozycji z której się je wypowiada. Myślę ( to też mój subiektywny pogląd) że bliższe prawdy dane na temat ceny materiału znajdziemy w dziale Sprzedam ; Kupię a tutaj to takie "misianie" - koncert życzeń. .
Gość napisał(a):Grzegorz0_4 napisał(a):No nie wyobrażam sobie by ktoś inny mógł zabrać głos w tym miejscu , a i chorych kroczków też nik nie chce, niemniej forum to taka platforma wymiany poglądów, które jak wiemy, mocno zależą od pozycji z której się je wypowiada. Myślę ( to też mój subiektywny pogląd) że bliższe prawdy dane na temat ceny materiału znajdziemy w dziale Sprzedam ; Kupię a tutaj to takie "misianie" - koncert życzeń. .
Oczywiście masz rację, ale temat cen materiałów zarybieniowych jest jak najbardziej aktualny. Jak pogoda pozwoli to sezon zarybień ruszy już za miesiąc.
Z tego co się orientuję w mojej okolicy, kroczka na sprzedaż będzie dużo więcej jak w poprzednim roku. Następna sprawa to duże ilości niesprzedanej handlówki, która będzie musiała być wpuszczona do stawów towarowych w miejsce planowanego zarybienia kroczkiem. Moim zdaniem mimo, że koszty produkcji były większe jak w poprzednich latach, nie przełoży to się na wyższe ceny kroczka. Średnia cena kroczka w tamtym roku to 11.00 zł/kg.
olek napisał(a):między gospodarstwami są transakcje nawet po 8 zł,/kg. - nikt się nie spodziewał że będzie aż tak kiepsko. Natomiast sprzedaż detaliczna w moim regionie idzie lepiej nią w tamtym roku i można uzyskać 15 zł. i drobniejsi odbiorcy tą cenę akceptują.
Obawiam się że to tylko przygrywka do przedświątecznej sprzedaży 2012... Może się sprawdzić ta prawidłowość że hurt nie będzie pokrywał kosztów a detal da zarobić.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 66 gości